Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

ΚΟΝΤΟ ΠΟΔΙ, ΔΥΝΑΤΗ ΚΛΩΤΣΙΑ

Πάντοτε είναι ενδιαφέρουσα η περιγραφή καταστάσεων με παροιμίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μου έρχονται δύο στο μυαλό: «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Αναφέρομαι στην περίφημη δίωξη του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ότι δήθεν παραποίησε τα στοιχεία του ελλείμματος για να μπούμε στα μνημόνια και στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν που ανατρέπει το εγχώριο ψεκασμένο αφήγημα.
Η θεωρία περί πειραγμένων και ψευδώς προς τα πάνω αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα δεν είναι φυσικά σημερινή. Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα από τα επιχειρήματα της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, δηλαδή των ανθρώπων που χρεοκόπησαν τη χώρα, ότι ακριβώς χρεοκοπία δεν υπήρξε ποτέ! Επρόκειτο απλώς για σχέδιο ξένων αλλά και εδώ «προθύμων» να ξεπουλήσουν τη χώρα και να φτωχοποιήσουν τους κατοίκους της. Τα επιχειρήματα λοιπόν στην αρχή της κρίσης άφθονα: υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια, υπάρχουν Ρωσίες και Κίνες που δανείζουν, υπάρχουν άλλα μείγματα πολιτικής που αναπτύσσονταν στα Ζάππεια, οι ξένοι θα παρακαλάνε να μας δανείσουν, έχουμε λύσεις που θα τις δεχτεί η Μέρκελ και θα είναι μέρα μεσημέρι, τα μνημόνια σχίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο και άλλα πολλά ευχάριστα. Όλα τα παραπάνω, όπως ήταν φυσικό, κατέπεσαν με γδούπο, κυρίως με το πέρας της περσινής υπερήφανης και γεμάτης Εθνικής αξιοπρέπειας διαπραγμάτευσης και υπογραφής του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η τελευταία λοιπόν γραμμή άμυνας των σκοπίμως αρνητών της πραγματικότητας είναι η εκ του πονηρού αύξηση του ελλείμματος. Αν η άρνηση έμενε μόνο στο γήπεδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα προκαλούσε και ιδιαίτερη εντύπωση. Θα λέγαμε ότι τα συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη έχουν πάρει εδώ και χρόνια διαζύγιο με τη λογική. Δεν το λέμε όμως, γιατί απλώς δεν είχαν καμία σχέση ποτέ μαζί της ώστε να χωρίσουν. Η ανακοίνωση της Κομισιόν αποτελεί κυρίως κόλαφο για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα κόμμα που ευαγγελίζεται μεταρρυθμίσεις και νέα ξεκινήματα το πρώτο που έχει να κάνει, αφού αναγνωρίσει τα λάθη του, είναι να κόψει τους δεσμούς του με το κακό παρελθόν του. Άλλωστε, ο νέος αρχηγός του με αυτή τη λογική εκλέχτηκε, κόντρα σε μηχανισμούς και προβλέψεις. Δυστυχώς όμως, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Είτε με τη σιωπή, είτε με αφορισμούς «εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» (πότε; που; ποιος;), είτε μέσω του επίσημου ηχείου του κόμματος, του εκπροσώπου κ. Κουμουτσάκου, η γραμμή είναι η ίδια και σταθερή: ας περιμένουμε τη δικαιοσύνη να μιλήσει για να δούμε αν όντως υπήρξε παρέμβαση στο έλλειμμα. Μπορεί η τακτική αυτή να διατηρεί κάποιες, αμφιβόλου αξίας, κομματικές ισορροπίες, για το μέλλον όμως δείχνει ένα και μόνο πράγμα, ότι η ΝΔ θα είναι απλώς το αντικαθρέφτισμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά με γραβάτα.
Ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματός του, τους προϋπολογισμούς του 13, του 14 και του 15 με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους ψηφίσαν. Οι διαπραγματεύσεις τους και όλες οι συνομιλίες τους με παράγοντες του εξωτερικού έγιναν αυστηρά και μόνο σε αυτή τη βάση. Όλες, μα όλες, οι χρηματοδοτήσεις επίσης. Το τωρινό πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα δείχνει δυστυχώς πόσο έχουν κατανοήσει το βασικό πρόβλημα (αλλά και σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου) της τελευταίας εξαετίας, που έγκειται στο γεγονός ότι ΔΕΝ βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως έκαναν με δόξα και τιμή άλλες χώρες που μπήκαν αργότερα.
Γυρνώντας στις παροιμίες, θα λέγαμε ότι αυτή με τον κλέφτη και τον ψεύτη δεν ισχύει μάλλον και τόσο, καθώς δεν χαίρονται με τα ψεκασμένα αφηγήματα μόνο τον πρώτο χρόνο, αλλά ήδη έξι. Το πρόβλημα με το ψέμα και τα κοντά του πόδια έχει να κάνει με το γεγονός, ότι όπως και στο ποδόσφαιρο, δυνατά κλοτσάνε οι κοντοί παίχτες. Δυστυχώς όμως σε αυτήν την περίπτωση οι κλωτσιές είναι στο σώμα μιας κατεστραμμένης χώρας.

Αχιλλέας Οικονόμου
Ψυχίατρος,
μέλος της πολιτικής πρωτοβουλίας «Με την Επόμενη Ελλάδα»

Δείτε ακόμα