Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Εξορθολογισμός ή παραλογισμός; Μεταθέσεις καθηγητών Δ.Ε. 2016

Στις 30 Ιουνίου 2016 ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τις γενικές μεταθέσεις καταγράφηκε, δυστυχώς, ο δραματικά μικρότερος αριθμός μεταθέσεων (πραγματοποιήθηκαν 404 μεταθέσεις καθηγητών σε σύνολο 6997 αιτήσεων μετάθεσης, δηλαδή ικανοποιήθηκε μόλις το 5,77% των αιτήσεων. Καταγράφηκε επίσης και το γεγονός να υπάρχουν 18 ειδικότητες με μηδενικό αριθμό μεταθεσεων. Ενδεχομένως κάποιοι, που δε γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά θέματα, να σκεφτούν ότι δεν έγιναν και άλλες μεταθέσεις, διότι δεν υπήρχαν κενά σε διαφορες περιοχές ανά την Ελλάδα και να «δικαιώσουν» τον υπουργό παιδείας που μιλά για «παρκαρισμένους» καθηγητές.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι φετινές μεταθέσεις πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, υπόψη μόνο τις εκτιμήσεις-εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας έτσι τελείως, για πρώτη φορά, τις συλλογικές αποφάσεις των Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Η λήψη αποφάσεων με την εισήγηση ενός μόνο προσώπου, με θεσμικό και σεβαστό βέβαια ρόλο, και την ουσιαστική απαξίωση των συλλογικών οργάνων φανερώνει μια «κατ΄ επίφαση» λειτουργία της δημοκρατίας και δηλώνει ένα υφέρποντα συγκεντρωτισμό που δε συνάδει με τις απαιτήσεις και τη δομή του νέου σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου και τις ανάγκες του λειτουργού εκπαιδευτικού. Οι εκτιμήσεις των Π.Υ.Σ.Δ.Ε. έδιναν περιθώρια για περίπου 800 γενικές μεταθέσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου οι μισές (404). Δυστυχώς, στο Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. οι εισηγήσεις των Περιφερειακών Διεθυντών για τα κενά και πλεονάσματα «πέρασαν» κατά πλειοψηφία, παρόλο που και οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι των καθηγητών τις καταψήφισαν, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις τους.
Αλλά και αυτές οι εκτιμήσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιακών συμβουλίων έγιναν με βάση την πλασματική εικόνα που δημιουργήθηκε μετά τις τελευταίες αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση:
• Η απόφαση για μείωση των ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων,
• οι αλλαγές στην Α΄και Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων,
• η κατάργηση του τρίωρου των υπευθύνων των εργαστηρίων στα σχολεία από τον υπολογισμό του διδακτικού ωραρίου,
• η συρρίκνωση και η κατάργηση τομέων στα Επαγγελματικά Λύκεια,
• η ψήφιση της 3ης ανάθεσης για τους καθηγητές, δηλαδή όλοι να μπορούν να διδάξουν ό,τι προκύπτει σαν περίσσευμα ωρών (με ποια, άραγε, επιστημονικά-παιδαγωγικά κριτήρια;) και
• η απαξίωση των σχολείων της περιφέρειας
δε φανερώνουν εξορθολογισμό ούτε καν λογισμό. Δείχνουν την λογιστική, αναχρονιστική, αντιδημοκρατική, αλαζονική και μνημονιακή αντίληψη, με την οποία αντιμετωπίζονται τα ουσιαστικά και πραγματικά προβλήματα της πολύπαθης παιδείας μας. Δεν έχουν ίχνος παιδαγωγικής ευαισθησίας και τεκμηρίωσης. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός που μιλάει για «παρκαρισμένους» εκπαιδευτικούς, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη 20.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών πριν λίγο καιρό. Βέβαια στα πλαίσια του «εξορθολογισμού», στη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών βρίσκονται και οι συνάδελφοι αναπληρωτές καθηγητές που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες κάθε χρόνο στα σχολεία μας καθώς και οι πτυχιούχοι «αδιόριστοι» συνάδελφοι οι οποίοι αποκλείονται από τη Δημόσια Εκπαίδευση.
Συνάδελφοι,
Οι πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου,
της μη ουσιαστικής αναγνώρισης του εκπαιδευτικού Λειτουργήματος,
του «εξορθολογισμού» μέσω των πλασματικών πλεονασμάτων,
της συνεχούς μείωσης των μισθών μας,
της φυσικής μας εξόντωσης με την καθαρά λογιστική παράταση του εργασιακού μας βίου
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.
Ο ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.

Δημήτρης Καραγιάννης
Μαθηματικός
Αιρετός Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Γρεβενών