Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Αυταπάτες ΣΥΡΙΖΑ- Ψευδαισθήσεις ΝΔ

Του Φώτη Σιούμπουρα
Η ομολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πριν από μέρες ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία διατηρούσε «αυταπάτες» μπορεί κάποιους να αιφνιδίασε. Ήταν ένα «τέχνασμα αποκαταστάσεως μιας κλονισθείσας εμπιστοσύνης», στο οποίο συνήθως καταφεύγει η Αριστερά., όταν κάνει την «αυτοκριτική» της. Δέκα οκτώ μήνες από την κατάκτηση της εξουσίας από την «πρώτη φορά Αριστερά» και το περίεργο δεν είναι ότι πρωθυπουργός και ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ακόμη «αυταπάτες», αλλά ότι Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καλλιεργούν και σήμερα τις «ψευδαισθήσεις», που εξέθρεψαν από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεώρησαν τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ ότι επρόκειτο για μια «πρόσκαιρη εκτροπή», μια «αριστερή παρένθεση» και ότι η …εγκατάλειψή της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους της θα ήταν προσωρινή. Οι εκλογές του Φθινοπώρου του 2015 διέψευσαν τις εκτιμήσεις τους, έστω και για διάφορους άλλους λόγους, αλλά και οι δημοσκοπήσεις σήμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν του …λόγου το αληθές.
Yπάρχουν σ αυτές δείκτες με μεγάλο ενδιαφέρον, που δείχνουν τι πιστεύει κατά βάθος το εκλογικό σώμα, ακόμα κι αν ορισμένα ευρήματα φαίνονται πολύ αντιφατικά μεταξύ τους. Τέτοια στοιχεία υπάρχουν τόσο στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όσο και στην αντίστοιχη της Καpα Research και της Alco.
Για παράδειγμα:
Ποσοστό άνω του 85% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα , το ίδιο δηλώνει και το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015.
Το 80% πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Το 75% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει.
Το 80% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας.
Πώς όμως γίνεται οι μισοί από τους ψηφοφόρους, που θεωρούν την κυβέρνηση καταστροφική και δεν βλέπουν κανένα φως στο βάθος του τούνελ, να θέλουν την παραμονή της για περισσότερο χρόνο; Γιατί αρκετοί δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και γι αυτό δεν πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα προσφέρουν κάτι; Γιατί, βάσει πάντα των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, είναι ακόμα χαμηλή η εμπιστοσύνη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Εδώ χρειάζεται να σταθούμε λίγο για κάποιες επισημάνσεις.
Η ΝΔ , από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δείχνει να μην κερδίζει όσο πρέπει από την «βύθιση» του ΣΥΡΙΖΑ και να μην εμφανίζει τη δυναμική εκείνη, που θα της επιτρέψει να κερδίσει άνετα ή και να πάρει αυτοδυναμία. Είναι φανερό ότι ο κόσμος δεν δίνει ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη γιατί εκτιμά ότι και αυτός θα είναι «μια από τα ίδια». Δεν πιστεύει δηλαδή ο λαός ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη ζωή του με τη ΝΔ. Η οποία άλλωστε δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα. Φυσικό εξ άλλου αφού πρέπει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όλα όσα υπόγραψε με τους δανειστές. Και από τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα ότι έγινε …ΝΔ (και πιο πέρα) ο πολίτης πιστεύει ότι τελικά δεν υπάρχουν τώρα πολλές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Λέμε τι πιστεύει ο κόσμος και όχι αν πράγματι υπάρχουν (και φυσικά υπάρχουν τεράστιες διαφορές).Κι εδώ είναι το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει προς την δεξιά, όσο περνά η αριστερά τα «δεξιά» μέτρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις , τόσο η ΝΔ δεν έχει κάτι να «αφηγηθεί». Αλλά αν θέλει (και ασφαλώς θέλει) η ΝΔ να ηγεμονεύσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πρέπει να δείξει κάποτε το δικό της «αφήγημα». Να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το τι τον περιμένει. Να δώσει προτάσεις – τομές για τη χώρα, για το Σύνταγμα, για την Οικονομία, για την κοινωνία. Να αναδείξει τα εθνικά θέματα στον βαθμό που τους αρμόζει και να μην αφήσει χώρο στην κυβέρνηση να καλύψει ένα πολιτικό κενό, το οποίο παραδοσιακά ανήκει στην κεντροδεξιά παράταξη. Να βγάλει από πάνω της τα παλιά «αποφόρια» που άλλοτε κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι είναι ήπιος και άλλοτε ότι …παραβγαίνει στον Τσίπρα και ζητά την παραίτησή του. Να απαλλαγεί απ΄όσους βγαίνουν από εδώ κι από εκεί , ισχυριζόμενοι τη μια φορά, ότι ο Καραμανλής σαμποτάρει τον Κυριάκο, την άλλη ότι ο Σαμαράς «δρα υπογείως» και την τρίτη ότι ο Μεϊμαράκης «ιδρύει κόμμα». Θα πρέπει να σκεφτεί καλά που πάει και τι θέλει η ΝΔ. Έχει πολύ δουλειά μπροστά του ο Κυριάκος μέχρις ότου η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Το καλό γι αυτόν είναι ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση των επιλογών για νέα κυβέρνηση. Όλα τα άλλα ίσως έλθουν και από… μόνα τους.