Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Τα κράτη και τα παρακράτη της παγκοσμιοποίησης»

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου

Για κάποιες χώρες υπάρχει ένας μοναδικός κανόνας ή μία μοναδική λύση. Αυτή του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ. Για άλλες χώρες υπάρχει μια πιο διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους. Οι αριθμοί όμως δεν λένε ψέματα κι ας μας λένε τεχνοκράτες. Μαζί με εμάς όλα τα κράτη-μέλη αλλά και γενικότερα όλες οι χώρες παγκοσμίως, έχουν χρέη. Άλλοτε μικρότερα από την Ελλάδα μα μερικές φορές πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας.
Για παράδειγμα, οι χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία κ.α. έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος απ΄ ότι η χώρα μας. Μα το ερώτημα όμως τίθεται στο τραπέζι αλλά δεν το απαντά κανείς. Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι χώρες ενώ έχουν μεγαλύτερο χρέος από εμάς δεν χρειάζονται την στήριξη όλων εκείνων των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκοσμίως. αλλά οι χώρες αυτές προσπαθούν να σώσουν την μικρή στον χάρτη Ελλάδα (;)
Κι ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικά παραδείγματα που μόνο να μας προβληματίσουν μπορούν…
Η Ελβετία, μια πανέμορφη χώρα με πολλά οικονομικά σκαμπανεβάσματα αλλά πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται στα έσω και στα έξω της. Λοιπόν, στην χώρα αυτή μια καθαρίστρια σε νοσοκομείο πληρώνεται με περίπου μηνιαία αποζημίωση το ποσό των 2.000 ευρώ, την ώρα που στην χώρα μας ο μισθός αυτός είναι ενός υπαλλήλου της ΔΕΗ με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας μέσα στα εργοστάσια και με ανθυγιεινή εργασία. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ότι το χρέος της Ελβετίας είναι περίπου στο 270%.
Δεύτερο παράδειγμα: Η Νορβηγία έχει χρέος περίπου 140%. Αυτοί δεν χρειάζεται να σωθούν;
Ενώ υπάρχουν χώρες που χρωστάνε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ όπως οι ΗΠΑ με 13,5 τρις, η Αγγλία με 9 τρις ευρώ, το Λουξεμβούργο με 2 τρις ευρώ…Γιατί εμείς που χρωστάμε 0,5 τρις ευρώ είναι πιο σημαντικά τα δικά μας χρέη από τα δικά τους(;)
Απ΄ την άλλη πλευρά ας δούμε τις αραβικές χώρες. Κουβέιτ 29% χρέος, Αραβικά Εμιράτα 56% χρέος, χώρες που θεωρούνται και είναι φυσικά οι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου, Αφγανιστάν 23% χρέος, μια χώρα με πόλεμο πολλών ετών αντί να έχει βρεθεί καταχρεωμένη γίνεται να έχει τόσο μικρό χρέος (;)
Κι αν υπολογίσουμε θα δούμε ότι παγκοσμίως υπάρχει χρέος περίπου 98%. Ποιοι όμως έχουν τόσα χρήματα να δανείσουν; Κι αν δεν μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση ποιοι είναι όλοι αυτοί που μπορούν να δανείζουν, που τα βρήκαν όλα αυτά τα χρήματα; Τα χρήματα αυτά γιατί δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της δικής τους χώρας;
Αυτό που φυσικά παρατηρούμε είναι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια παρωδία, μια ιστορία για γέλια και για κλάματα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι… Το χρήμα ως μέσο ανταλλαγής γενικά αποδεκτό από την κοινωνία τελικά είναι ένα ψέμα αποτυπωμένο σε υπολογιστές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κινούν οι μαριονέτες πολυεθνικές! Αλλά ποιοι τις κινούν τελικά;;;;

MsC Chrysochoidou Noula
Proffesor
BA of Accounting-BA of Finance
Msc in Banking
E-mail: chrissochoidou@gmail.com
bankauthors.blogspot.com
chrysochoidounoula.blogspot.com

Επηρεασμένη από τον Καθηγητή Κ.Τοκμακίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης