Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ-ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Την τελευταία βδομάδα του Γενάρη 2016 στον ουρανό της Δεσκάτης και της περιοχής γινόταν πραγματικός πόλεμος με τις πτήσεις των αεροπλάνων. Μας υπενθύμισαν με εμφαντικό τρόπο το γνωστό θέμα.
Στις 17/11/2015 συζητήθηκε έκτακτα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Π.Β εξαιτίας βλημάτων που έπεσαν πολύ κοντά σε αγροτικό δρόμο και σε μαντριά. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 22/4/2005 είχαν πέσει βλήματα πάλι πολύ κοντά σε μαντριά και μάλιστα ελικόπτερα με υγειονομικούς της Αεροπορίας χρειάστηκε να προστρέξουν για να βοηθήσουν μικρά παιδιά! Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα στοιχεία που, πράγματι, αποτύπωναν την καταστροφική τους δύναμη. Βέβαια στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καλύψει πολλά στοιχεία αλλά και όσα ελάχιστα είχαν απομείνει και κατατέθηκαν στο Δ.Σ, ήταν συγκλονιστικά. Συντέλεσαν ώστε κανείς δημοτικός σύμβουλος να μη μιλήσει θετικά και να υπερασπιστεί την παραπέρα λειτουργία του, όπως είχε συμβεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, το καλοκαίρι του 2014 με την άσκηση Καμπέρος, όταν η δημοτική αρχή τότε υπερθεμάτιζε. Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι ο σημερινός δήμαρχος κ.Δ.Καραστέργιος, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, πρωταγωνιστούσε και ήταν μπροστάρης στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στις πορείες κ.τ.λ χωρίς «προσεκτικές» και ερμαφρόδιτες με αστερίσκους ενέργειες! Διαφάνηκε όμως μια στάση υποβάθμισης του ζητήματος. Ναι μεν να φανούμε στους Δεσκατιώτες ότι το πολεμάμε αλλά να μη θίξουμε και πολιτικά ,να μη γνωστοποιηθεί πλατιά το θέμα στο πανελλήνιο, αλλά και στη Βουλή και στα κόμματα όπως δεσμεύτηκαν στη συνεδρίαση! Ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, αναπτύχθηκε προβληματισμός. Είχαν την αξία τους.
Να σημειώσουμε κάποια δεδομένα, να δέσουμε τις κρίσεις μας για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η σχετική απόφαση που εκδόθηκε, δημοσιεύτηκε μόνο στη Διαύγεια, όπου ήταν υποχρεωτικό από το νόμο για κάθε απόφαση του κάθε δήμου. Δεν προωθήθηκε σε κανένα άλλο δικτυακό μέσο, στο internet, ώστε να γνωστοποιηθεί πλατιά το πρόβλημα και το επικίνδυνο περιστατικό. Δε δημοσιεύτηκε ούτε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του ΕΜΟΔ, 362/Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015, που μοιράστηκε στην πόλη την Τρίτη 19/1/2016. Ούτε φυσικά έγινε κάποια μνεία από τους δημοτικούς άρχοντες σε κάποιο άλλο έντυπο, ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης. Ο κ. Δήμαρχος την Πέμπτη 2/12/15 είχε παρουσία και συνέντευξη στο Flash t.v. Μήπως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να προωθήσει το καυτό ζήτημα; Δευτέρα 30 Νοέμβρη και Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας με το Γ.Γ κ.Ταφύλλη Γιάννη βρέθηκαν στη Λάρισα. Σίγουρα το γνώριζαν ή έπρεπε να το γνωρίζουν. Μήπως τέθηκε το θέμα τόσο από τον κ. δήμαρχο όσο κι από το κ. Γ.Γ και δεν το έγραψαν τα ΜΜΕ; Εκπρόσωποι όμως της Τσαριτσάνης το ανέδειξαν. <<…Ακολούθως ,τέθηκε υπόψη του κ. Βίτσα το πιεστικό ζήτημα της απομάκρυνσης του πεδίου βολής Κρανιάς στα σύνορα με τη Δεσκάτη Γρεβενών. Το πεδίο βολής, όπως ενημερώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, αποτελεί εστία μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων, απειλεί δε με μόνιμη υποβάθμιση τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι θα ερευνήσει εις βάθος το θέμα, το οποίο και άκουσε για πρώτη φορά δια στόματος της τοπικής αντιπροσωπείας της Τσαριτσάνης, παρότρυνε δε τους κατοίκους των πληττόμενων κοινωνιών να επικοινωνούν άμεσα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ώστε τέτοια σοβαρά ζητήματα να μην χρονίζουν……>>, από την Ελευθερία Λάρισας Παρασκευής 4/12/2015. ( η υπογράμμιση δική μας). Άραγε πώς ((παλεύουν)) την απομάκρυνση του Π.Β οι κκ. Δήμαρχος, βουλευτής τοπικός και συμπατριώτης μας Γ.Γ: Χωρίς να το έχουν θέσει μέχρι στιγμής στον αρμόδιο υπουργό; Στα κόμματα δεν το έθεσαν, στον τύπο ούτε κατά φαντασία, αλλά ούτε και στον αρμόδιο υπουργό!!! Απίστευτος σεβασμός στη θέληση του λαού της Δεσκάτης και στις αποφάσεις των τοπικών οργάνων, του ΔΣ!!! Τη Δευτέρα 14/12/2015 ο κ. Βίτσας ήταν στα Τρίκαλα. Δεν πληροφορηθήκαμε καμιά επαφή και ενέργεια των τριών Δεσκατιωτών μας πολιτικών για το θέμα. Εκτός κι αν κρατήθηκε μυστική από τα ΜΜΕ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ είπαν να το στείλουν στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να γίνει παρέμβαση στη Βουλή. Το έστειλαν; Ο Δεσκατιώτης βουλευτής, που είναι και δημοτικός σύμβουλος και έλαβε γνώση του ψηφίσματος, το προώθησε, με ποιον τρόπο; Σε ανάλογο θέμα, η βουλευτίνα Λάρισας του κυβερνητικού κόμματος Άννα Βαγενά έθεσε δημόσια το θέμα της απομάκρυνσης της Π.Α.Π Ελασσόνας.
Στο φύλλο του Φεβρουαρίου 2015 των Νέων της Δεσκάτης, ο αγαπητός μου Θύμιος Παπαντώνης έγραψε για την άσκηση Καμπέρος, για τη δημιουργία του Πεδίου Βολής, τις συνέπειές του. Εξέφραζε την αγωνία του για το μέλλον του τόπου μας, εξέφραζε την προσδοκία και επιθυμία-όπως άλλωστε κι όλων των Δεσκατιωτών-ότι ο μόλις τοποθετημένος τότε Γ.Γ του Υπ. Άμυνας συμπατριώτης μας κ. Γιάννης Ταφύλλης θα ενδιαφερόταν και θα έδιωχνε το Π.Β. Από τότε κύλησε πολύ νερό. Έγινε μήπως κάτι προς αυτή την κατεύθυνση; Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά. Η αλήθεια είναι γυμνή, δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις. Οι κκ Γ.Γ και τοπικός βουλευτής, είτε ήταν είτε εξελίχτηκαν σε κομματικά στελέχη, υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική και αυτή είναι αποφασισμένοι να περάσουν , αν χρειαστεί και με κάθε μέσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζεται με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την προσήλωση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΒΑΣΕΙΣ. Και το Π.Β χρειάζεται και στα αμερικάνικα, νατοϊκά και ισραηλινά αεροπλάνα να δοκιμάζουν τα όπλα τους, να ασκούνται για να δολοφονούν τους λαούς, το σέρβικο, τον παλαιστινιακό…

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τη σχετική απόφαση 298/17-11-2015 του Δ.Σ.

<<……Συγκαλέσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω, των δυσάρεστων γεγονότων που συνέβησαν κατά την εκπαιδευτική άσκηση της αεροπορίας στο Πεδίο Βολής Κρανέας. Συγκεκριμένα, κατά την 12 Νοεμβρίου 2015 εκτός πεδίου βολής σημειώθηκε έκρηξη βόμβας, επάνω σε αγροτικό δρόμο και πολύ κοντά σε κτηνοτροφική εγκατάσταση. Επίσης στις 16 Νοεμβρίου 2015 είχαμε και δεύτερο περιστατικό με σοβαρότατη έκρηξη στην περιοχή Αη Λιάς Κρανέας.
Πιστεύουμε, πως η επί σειρά ετών λειτουργία του Πεδίου Βολής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας. Κατά το παρελθόν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από αστοχίες βολών εκτός πεδίου βολής , συχνά από τον θόρυβο των εκρήξεων έχουμε σπασμένους υαλοπίνακες στα Δημοτικά Διαμερίσματα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα χωριά προκαλούν ανησυχία και πιθανότητα ατυχήματος. Ανησυχία επίσης μας προκαλεί και η πιθανότητα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς και η οικονομική βλάβη που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της δυσφήμισης των προϊόντων μας .
Από την αρχή της θητείας μας βάλαμε πρώτη προτεραιότητα την απομάκρυνση του, επίσης, ζητήσαμε στοιχεία και εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα στοιχεία που μας κοινοποιήθηκαν δεν αρκούν και περιμένουμε νέα δεδομένα. Δεν συνάδει η λειτουργία του με στόχους ανάπτυξης , τουριστικής προβολής της περιοχής μας και προβολής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας.
Κατά το παρελθόν από προηγούμενες δημοτικές αρχές , φορείς, πολίτες και σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους , έχουν γίνει κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και χωρίς καμία ανταπόδοση από την λειτουργία του πεδίου βολής .
Για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα , πρέπει να δράσουμε μεθοδικά και οργανωμένα, να συμβουλευτούμε εξειδικευμένους δικηγόρους και να έχουμε ένα και μόνο στόχο, την απομάκρυνση του. Μετά από πενήντα χρόνια λειτουργίας του στην περιοχή μας, πιστεύουμε ότι ως πολίτες αυτής της χώρας το καθήκον μας το κάναμε.
Και πρότεινε στο σώμα την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κορδίλας Δημήτριος ο οποίος είπε , πιστεύω πως όλοι επιθυμούμε την απομάκρυνση του , δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από την λειτουργία του, οι κίνδυνοι είναι ορατοί και αναφέρθηκαν από τον κ. Δήμαρχο . Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το όλο θέμα , να υπάρξει ένας προγραμματισμός και επισήμανε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην δυσφημιστούν τα προϊόντα μας.
Το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μίγκος Ν. ο οποίος είπε , όλοι θέλουμε να σταματήσουμε την λειτουργία του, είναι το μοναδικό χερσαίο π. β. και εμείς πρέπει να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας , να κάνουμε μία περιβαλλοντική μελέτη. Συμφωνώ με την έκδοση ψηφίσματος, πιστεύω όμως πως δεν πρέπει να αναφερθούμε σε ανταποδοτικά.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο δ. σ κ. Ανδρώνης Δ. ο οποίος είπε, συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν, πιστεύω πως έπρεπε να είχαμε κάνει και δικές μας αναλύσεις – μετρήσεις επιβάρυνσης με δαπάνη του Δήμου, εκτός από αυτές του Δημόκριτου , πρέπει να αναθέσουμε την υπόθεση σε μελετητές. Συμφωνώ για την συζήτηση σήμερα για να ενημερωθούν και οι δημότες και άλλες φορές έπεσαν βόμβες εκτός π. β. αλλά αποσιωπήθηκαν , πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με τους αρμόδιους για την απομάκρυνση του . Συμφωνώ με το ψήφισμα.
Το Δ. Σ. αφού άκουσε την εισήγηση και έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω, μετά διαλογική συζήτηση
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ομόφωνα
Εκδίδει ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής………>>
Απουσίαζαν οι Μπγιάλας Χρήστος, Ντούμας Λάμπρος, Τρικαλίδης Αριστείδης και Χρυσάκης Στέφανος.

Να περιμένουμε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΘ.ΓΑΛΑΝΗΣ