Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

St.Patrick’s Day 2023 | 5ήμερο Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού στα Γρεβενά

Στα Γρεβενά αγαπάμε την Ιρλανδία και γιορτάζουμε για 8η χρονιά τον εθνικό της προστάτη Άγιο Πατρίκιο. Φέτος επιστρέφουμε με τη μεγαλύτερη έκδοση της γιορτής από πλευράς δράσεων.  Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου (St.Patrick’s Day), θα πλαισιωθεί από ένα πλήρες θεματικό φεστιβάλ πέντε ολόκληρων ημερών. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στον ιστότοπο https://www.stpatricksday.gr/festival2023/ 

Παραδοσιακή μουσική, σεμινάρια παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού και χορού, γαστρονομία, βραδιά λογοτεχνίας, κινηματογράφος, ομιλίες  και παρουσιάσεις ιρλανδικής λαογραφίας. Είναι οι πτυχές του ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να γνωρίσουν όσοι θα συμμετέχουν στα δρώμενα της γιορτής. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανώσουμε έκθεση τέχνης αφιερωμένη στο Βιβλίο των Κέλλς (BOOK of Kells) του 9ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κειμήλια καλλιγραφίας και εικογράφησης του κόσμου και σαφώς του δυτικού πολιτισμού. Αποτελεί ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο Ευαγγελίου στα λατινικά. Το Βιβλίο των Κελλς έχει μείνει στην ιστορία καθώς ξεπερνά σε λεπτομέρεια και πολυπλοκότητα τα σχέδια άλλων βιβλίων παρόμοιας τεχνοτροπίας εκείνων των εποχών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11 π.μ. και θα παραμείνει έως και την 25η Μαρτίου 2023. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι για αυτό το γεγονός καθώς το Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου μας έδωσε την άδεια ώστε να συμβεί πρώτη φορά στα ελληνικά δρώμενα σχετική έκθεση. Θα διεξαχθεί με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και θα λάβει χώρα στο Πνευματικό της Κέντρο. 

Στη φετινή μεγάλη εκδοχή του φεστιβάλ εντάσσουμε σημαντικά την εκπαίδευση που για εμάς αποτελεί βασικό πυλώνα σε οποιαδήποτε πολιτιστική μας εκδήλωση. Έτσι διοργανώνουμε παράλληλα τα σεμινάρια ιρλανδικού τραγουδιού και χορού. Το σεμινάριο τραγουδιού θα διεξαχθεί με τη συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών και τη χορωδία Λίγεια. Στην μαγεία του ιρλανδικού τραγουδιού (sean-nos) θα μας μυήσει η καταξιωμένη εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Astid Γιώτη Andersson. Το σεμινάριο χορού διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών “Πίνδος” και τα μαθήματα θα αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος Γεράσιμος (Jerry) Μοσχονάς. Έχει τεράστια εμπειρία στους ιρλανδικούς και σκωτσέζικους χορούς τους οποίους διδάχθηκε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους του είδους στη Νέα Υόρκη.

Επίσης ομιλία πάνω στη σχέση της ιρλανδικής με την ελληνική γαστρονομία θα μας παρουσιάσει η διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και να χορέψουμε παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας με τα καλύτερα συγκροτήματα ιρλανδικής μουσικής στην Ελλάδα. Τους Tir Fada, τους Iernis,  τους Irish Crossing + Chained Magpie και τους Belo-Tanos! Παράλληλα οι αγαπημένοι μας FolkU2 μας προσκαλούν σε ένα ακόμη μοναδικό irish session.

Το St. Patrick’s Day Festival διεξάγεται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα και μέγας χορηγός του είναι η ιρλανδική ζυθοποιία GUINNESS.

Τα Γρεβενά για μια ακόμα φορά αποκτούν διεθνή αναφορά! Είστε όλοι καλεσμένοι να μετέχετε στην γιορτή, σας περιμένουμε, να μοιραστούμε τη χαρά μας από την Πέμπτη στις 14 Μαρτίου, έως τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στα Γρεβενά!

Με δημιουργική χαρά,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

STPATRICKSDAY.GR