Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Καλωσορίζουμε στο σεμινάριό μας στα Γρεβενά στις 25 και 26 Μαίου έναν από τους ποιοτικότερους μουσικούς από το Κεράσοβο Κόνιτσας τον αγαπητό μας ΝΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ.

Ο Νίκος Φιλιππίδης γεννήθηκε στο Κεράσοβο Κονίτσης του Νομού Ιωαννίνων.

Πρώτο παιδί του γνωστού κλαρινίστα Φίλιππα, κατάγεται από μεγάλη οικογένεια μουσικών.

Από έξι ετών άρχισε να παίζει φλογέρα και οκτώ ετών κοντά στον πατέρα του έπαιζε σαντούρι, βιολί, ντέφι, λαούτο, ακκορντεόν και κλαρίνο.

Στα δεκαέξι του κατέβηκε στην Αθήνα.

Σ’αυτή την πρώτη περίοδο στην Αθήνα έγινε το απαραίτητο πρόσωπο στα γλέντια των Αθηναίων συγχωριανών του. Μετά το στρατό το κλαρίνο γίνεται η αποκλειστική του απασχόληση. Εκείνη την περίοδο ασχολείται και με την έρευνα της παραδοσιακής μουσικής.

Ο Νίκος Φιλιππίδης έχει μία μακρόχρονη θητεία στο χώρο της Ελληνικής μας μουσικής, που απορρέει από τη βαθιά γνώση και αισθαντικότητα της τέχνης του.

Καλύπτει με το συγκρότημά του πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (Επίδαυρος, Μέγαρο μουσικής, Ηρώδιο) τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Επίσης έχει πλούσια και γόνιμη δισκογραφία με τους καλύτερους Έλληνες ερμηνευτές, η οποία προκύπτει από τη βαθιά έρευνα και γνώση της μουσικής μας παράδοσης.

Ο καταλυτικός του ρόλος πού επιτέλεσε και επιτελεί στα

πράγματα” της Ελληνικής μουσικής έχει όχι μόνο καλλιτεχνική άλλα και ιστορική κυρίως άποψη. Γιατί έχει ως άξονα, πρώτον το σύστημα των ιδεών του για την τέχνη του κλαρίνου όπως βγαίνει από τον ίδιο και τη σημειολογία των συνεργασιών του και δεύτερον τις διαδρομές που ανοίγονται ή αλλάζουν κατεύθυνση μετά τή δική του καταλυτική παρεμβολή στο μουσικό γίγνεσθαι.

Η οργανολογία του κλαρίνου και των συγγενών πνευστών τον απασχολεί επίσης σε βαθμό πού ο ίδιος κατασκευάζει το κλα- ρίνο του.

Το ύφος και το ήθος του κάνουν να χαίρει τον σεβασμό όλων ανεξαρτήτως των συνεργατών και του κοινού του.

Δείτε ακόμα