Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΠΟΥ ΓΕΛΑ”

Ένα όμορφο απόγευμα στις 9/11/2022  πρόσφερε σε παιδιά και γονείς η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο της Μεταξίας Φωτίου “Το αλφαβητάρι που γελά” στο κατάμεστο από κόσμο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού.

Την παρουσίαση άνοιξε η Προϊσταμένη της βιβλιοθήκης,  Μαρία Γρηγοριάδου, καλωσορίζοντας τη συγγραφέα και  τους παρευρισκόμενους και ενημερώνοντας τους σχετικά με τις εξελίξεις της Βιβλιοθήκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Καραμπερίδου που με τον όμορφο και γλαφυρό λόγο της παρουσίασε το δεύτερο πόνημα της Μεταξίας. Αναφέρθηκε στον έμμετρο ποιητικό λόγο της συγγραφέως που με τρόπο ευφάνταστο μας συστήνει τα 24 γράμματα που το συνθέτουν. Μίλησε για τα στιχάκια που διέπονται από  φαντασία, ευγένεια, τρυφεράδα και κέφι, για το πρωτότυπο λεξιλόγιο του βιβλίου που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και για τα έξυπνα σκίτσα που χρωματίζοντας τα γίνονται συνδημιουργοί του βιβλίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να κινητοποιήσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Ακόμη ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τον εκπαιδευτικό και στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας που με χαμόγελο και πολύ καλή διάθεση μας μίλησε για τις σκέψεις της, τα συναισθήματα και το κίνητρο που την ώθησε να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου, και δεν είναι άλλο από την αγάπη και το ενδιαφέρον της για τα παιδιά. Με το δικό της πρωτότυπο τρόπο με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση μας σύστησε κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου και τις περιπέτειες τους.

Ήρωες που οδηγούν βέσπα και προκαλούν ηχορύπανση, που παίζουν κρυφτό στο ακρογιάλι με σκανδαλιάρικο καβούρι, που αναστατώνουν με τα κατορθώματά τους ένα ολόκληρο ζαχαροπλαστείο, που σαλπάρουν με πειρατικό καράβι, που κολυμπούν παρέα με έναν ξιφία, κατρακυλούν από βουνά, αλλά δεν το βάζουν κάτω και ήρωες που ονειρεύονται να γίνουν αστέρια της όπερας, μα τραγουδούν παράφωνα.

Την όμορφη αυτή παρουσίαση πλαισίωσαν οι εξαιρετικοί μουσικοί Μάριος Αναγνώστου και Βικτώρια Χαριζοπούλου ερμηνεύοντας τέσσερα μελοποιημένα-από τον ίδιο τον Μάριο- ποιήματα του βιβλίου.

Στο τέλος η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου the BOOK project  Άννα Αθανασιάδου μοίρασε στους  μικρούς μας φίλους κόλλες λευκές και μαρκαδόρους και εξήγησε στα παιδιά πώς θα υλοποιηθεί η δράση.

Τα παιδιά εμπνευσμένα από το αλφάβητο του βιβλίου διάλεξαν ένα γράμμα το οποίο το συνδύασαν με ένα ζώο, φρούτο κ.α.. Η  εικονογράφος του βιβλίου Μιμίκα Καπούλα έδειξε με υπομονή και αγάπη ένα ένα τα παιδιά τον τρόπο που μπορούν με ευκολία να δημιουργήσουν ένα όμορφο σκίτσο.

 Το αποτέλεσμα των μικρών μας σκιτσογράφων πραγματικά εντυπωσιακό. Η χαρά και η  ευχαρίστηση ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους όπως και στα δικά μας γιατί μας παρέσυραν με το κέφι τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά τους.

Ένα όμορφο απόγευμα που απολαύσαμε μικροί μεγάλοι με διάβασμα τραγούδι και ζωγραφική.

Ευχαριστούμε την συγγραφέα και εκπαιδευτικό Μεταξία Φωτίου που μας ταξίδεψε στα ποιητικά μονοπάτια της αλφαβήτου και της ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο της.

Επίσης ευχαριστούμε την Άννα Αθανασιάδου υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου the BOOK project και την εικονογράφο Μιμίκα Καπούλα για τις όμορφες στιγμές δημιουργίας που χάρισαν στα παιδιά.

Ακόμα ευχαριστούμε το  Μάριο Αναγνώστου και  τη Βικτώρια Χαριζοπούλου που με τις μελωδικές φωνές τους έδωσαν μια ξεχωριστή  και ευχάριστη νότα στην εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστούμε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης που πρόσφερε τα μέγιστα προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκδήλωση.