Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

“Κλαψόδεντρο” Το καινούργιο τραγούδι των “manitarock”!

“Κλαψόδεντρο” Στίχοι: Μαρούλα Παπαδοπούλου Μουσική: Γιώργος Κωνσταντινίδης Στον Πεντάλοφο Βοΐου Κοζάνης, στην άκρη του χωριού, εκεί που το πιο ξακουστό από τα Μαστοροχώρια της Δυτικής Μακεδονίας ενώνεται με τον υπόλοιπο κόσμο, στέκει ακόμα αγέρωχη μια θεόρατη βελανιδιά, το Κλαψόδεντρο, ως κεντρικό στοιχείο του σκηνικού κορύφωσης της ιεροτελεστίας του αποχωρισμού των γυναικών από τους άντρες τους, σιωπηλός μάρτυρας των στεναγμών και παρηγορητής του πόνου της ξενιτιάς.
Αιώνες μετά η Μαρούλα Παπαδοπούλου δίνει στο Κλαψόδεντρο φωνή για να μας αφηγηθεί τον αποχαιρετισμό των μαστόρων της πέτρας που, κάθε Μάρτη, έφευγαν για πολύμηνη εργασία σε άλλα μέρη, αλαργινά, της Ελλάδας και του κόσμου. Κάτω απ΄ την πράσινη φυλλωσιά του οι γυναίκες ξεπροβοδούσαν τους άντρες τους, ρίχνοντας νερό με το γκιούμι, για να είναι καλοτάξιδοι κι επέστρεφαν στα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους ένα κλαδί για να το κρεμάσουν στην εξώπορτα και να περιμένουν -το φθινόπωρο, όταν αυτό θα είχε πλέον ξεραθεί- την επιστροφή των ανδρών.

Το τραγούδι ερμηνεύει η Δέσποινα Κλεισιάρη. Τα φωνητικά εμπλουτίζουν οι Γιώργος Δούμας, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Θωμάς Τσιοτίκας. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης παίζει μπουζούκι, ο Θύμιος Παπαστεργίου ηλεκτρική κιθάρα, ο Θωμάς Τσιοτίκας βιολί, ο Γιώργος Δούμας μπάσο και ο Δημοσθένης Κωνσταντινίδης τύμπανα.

Η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, στο Mix Studio, στη Θεσσαλονίκη.

Παραγωγή: Manitarock 2024
Υπεύθυνος παραγωγής: Ζαφείρης Πρωιόπουλος
Μίξη- Mastering: Φώτης Δεμερτζής

Ευχαριστούμε πολύ τον πολιτιστικό σύλλογο Πενταλόφου Βοΐου Κοζάνης για το φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του φωτογράφου Αχιλλέα Βούγια και για τις σκηνές από την ταινία/ντοκιμαντέρ “Το φευγιό” του Άρη Καραϊσκάκη που μας παραχώρησε.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Στέργιο Ταρνανά, τον κ. Ανδρέα Τακαλιό, τον κ. Γιάννη Ζέρβα για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συλλογή του φωτογραφικού υλικού, καθώς και τον φωτογράφο κ. Αλέξανδρο Βρεττάκο για την παραχώρηση δικών του φωτογραφιών με θέμα τα Κλαψόδεντρα.

Δείτε ακόμα