Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αθηνά Χατζησυμεωνίδου, η Γρεβενιώτισσα στιχουργός και μυθιστοριογράφος (video)

Ένα γλαφυρό, κωμικό ειδυλλιακό, ηθικοπλαστικό μυθιστόρημα!… Η ανάγνωση του, μας δίνει «το μίτο» για την έξοδο από τον «λαβύρινθο» του συμπλέγματος κατωτερότητας!…

«Μας υποτιμούν μόνο όταν εμείς το επιτρέπουμε, υποτιμώντας τον εαυτό μας!..»

«Κάνε τη διαφορετικότητα σου πλεονέκτημα. Εκείνο που εσύ έχεις διαφορετικό, το γνωρίζεις καλύτερα από τους άλλους.

Αξιοποίησε το και μπορεί να γίνει η αιτία της επιτυχίας σου!..»

« Ο άνθρωπος δεν είναι κιλά, πτυχία κι επάγγελμα. Ο άνθρωπος είναι προσωπικότητα, κοινωνική μόρφωση και εσωτερική ομορφιά!..»

Σ’ ένα περιβάλλον φορτισμένο συναισθηματικά, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στις 8:30 το βράδυ. Έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αθηνάς Χατζησυμεωνίδου «Αργυρώ- μπερδέματα» ανάμεσα σε συγκινείς και φίλους
Η Αθηνά γεννήθηκε στη Γερμανία. Επέστρεψε στα Γρεβενά σε ηλικία 10 ετών και έζησε στην πόλη μας, κοντά στους συγκινείς της, τα σχολικά της χρόνια. Έτσι μια συναισθηματική φόρτιση, γεμάτη αναμνήσεις, την δένουν με τον τόπο καταγωγής των γονιών και των συγγενών της..
Έχει τη χάρη της λογοτεχνικής συγγραφής και ασχολήθηκε μ’ όλα τα είδη του γραπτού λόγου.
Τα «Αργυρώ μπερδέματα» είναι το δεύτερο βιβλίο της. Το πρώτο ήταν το θεατρικό έργο «Γαμήλιο ταξίδι στο Παρίσι». Ενώ κάποιοι από τους στίχους της «Αρταξέρξης Θεωρίες και υποθέσεις», «Σύννεφο», Στοιχειωμένο σπίτι» έχουν μελοποιηθεί και άλλοι βρίσκονται καθ’ οδό, για να πάρουν τη μελωδική τους επένδυση και να μπουν στην τροχιά των μουσικών μας ακουσμάτων.
Το μυθιστόρημα «Αργυρώ μπερδέματα» παρουσιάστηκε στην Αθήνα και στον «Ιανό» Θεσσαλονίκης από διακεκριμένους βιβλιοκριτικούς και αποσπάσματα του αναγνώσθηκαν από επώνυμους ηθοποιούς!..
Η Αθηνά κρατά σφικτά το νήμα της πλοκής και ξέρει να το περνά όμορφα στο στημόνι. Φτιάχνοντας την ιστορία της με τη χάρη της υπομονητικής υφάντρας. Το πλεκτό της, δεν είναι εφήμερο και θνησιγενές στο πρώτο φύσημα του ανέμου, όπως της αράχνης, αλλά, βαθύ και πλούσιο, διαχρονικό και διδακτικό, όπως αυτό που υφαίνεται από την ταξινομημένη σκέψη και έχει τη χάρη και την ευλογία της Παλλάδος της θεάς της υφαντικής και του συνυφασμένου ορθολογισμού!…
Η Αθηνά, στον αστερισμό της Παλλάδος Αθηνάς!…
Η ιστορία που αφηγείται είναι καλά δομημένη. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι ασπόνδυλη. Έχει καλή συρραφή, που σε πολλές ενότητες και περιγραφές παραπέμπει σε αυτοβιογραφικές εξιστορήσεις! Και ως εκ’ τούτου φαντάζει ως αληθινή!..
Η επιλογή της πρωταγωνίστριας δεν είναι μέσα από το παιδικό πάνθεον των παραμυθιών, η των σαπουνοπερατικών «Άρλεκιν» της ωραίας και μοιραίας, του δυνατού και ηρωικού, αλλά μιας εύσωμης, κοινής θνητής, που δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα της και ζει κάτω από την πίκρα της μειονεκτικότητας, που σιγά- σιγά μετατρέπεται σε ζήλια και φθόνο!…Το αντίδοτο που μπορεί να εξισορροπήσει την συμπεριφορά της είναι η αναθεώρηση των βασικών της πεποιθήσεων ώστε να δει τον κόσμο και τον εαυτό της με άλλη ματιά!.. Αυτή η άλλη ματιά είναι που δίνει ταυτότητα στο βιβλίο, ήτοι ότι, είναι ένα μυθιστόρημα διδακτικό, παιδαγωγικό, ηθικοπλαστικό, με έμμεση διδαχή, που πηγάζει από τις εμπειρίες της ζωής. Με την ανάγνωσή του ανεπαίσθητα περνάει η αγωγή για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καθρέπτη και τον εαυτό μας. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο δίνει ανάγλυφα τη συμπεριφορά του κόσμου της χλιδής, που, μαζί μ’ ένα πλήθος περιγραφών των στερήσεων, των ανθρώπων της εξαρτημένης εργασίας, προσομοιώνεται ως κοινωνικό. Και τέλος θα μπορούσαμε εύλογα να το κατατάξουμε στα εύθυμο- σατυρικά μυθιστορήματα, γιατί είναι διαποτισμένο με μια γλαφυρή, εύθυμη και σατυρική περιγραφή προσώπων και γεγονότων!.. 
Η Αθηνά, με τον κελαρυστό και ευανάγνωστο λόγο της, μας έδωσε ένα υφαντό, ένα μυθιστόρημα, για το κεντρικό μας σαλόνι, για την αγωγή του νου και της συμπεριφοράς μας, που θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματα του στις κυψελίδες της μνήμης!…. Ως τελευταία, αδαπάνητη, παρακαταθήκη, μας έβαλε στο πιάτο της πνευματικής βρώσης, την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή του εαυτού μας για τη ατομική μας ισορροπία!…

 

Η όλη παρουσίαση καταχειροκροτήθηκε θερμότατα από τους παρευρισκόμενους φίλους και συγκινείς της 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Βουλευτής και Υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντινίδης Γιάννης και ο πρώην Δήμαρχος Γρεβενών Σιόβας Δημήτριος.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν ο Χασπερίδης Σταύρος και η Ταρλατζή Θεολογία .

 

Σίμος Ζαγκανίκας.

 

 

Βιογραφικό

Η Αθηνά με καταγωγή από τα Γρεβενά (ο πατέρας της από το Κέντρο και η μητέρα της από το Νησί , χωριά της περιοχής Βέντζι) γεννήθηκε στο Αννόβερο της  Γερμανίας  , όπου πήγε σε Γερμανικό αλλά και σε Ελληνικό σχολείο, αφού ο πατέρας της επέμενε να μάθει ελληνικά και στην ηλικία των  10 ετών επιστρέφει στην πατρίδα.

Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τους στίχους και με την κιθάρα της έγραψε τα πρώτα της τραγούδια ενώ αργότερα συμμετείχε στη θεατρική ομάδα, και στο σχολικό μουσικό σχήμα του  Λυκείου.

Κατά τη θητεία της ως Γ.Γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας  έγραψε σκετσάκια για τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου αλλα και το πρώτο θεατρικό της έργο που σκηνοθέτησε η ιδια  και έχει εκδοθεί σε βιβλίο  με τίτλο «Γαμήλιο Ταξίδι στο Παρίσι» .

Εργάσθηκε στην Εμπορική Τράπεζα για 21 χρόνια και αφού συνταξιοδοτήθηκε αποφάσισε να ασχοληθεί πλέον συστηματικά με τους στίχους και τη συγγραφή.

Έχει συνεργαστεί με μουσικούς της B. Ελλάδας ανάμεσά τους και με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Δυτικές Συνοικίες, ενώ αυτό το διάστημα ξεκινά συνεργασία και με άλλα γνωστά ονόματα στον μουσικό χώρο.

Η αγάπη της για την Ελλάδα και  την Ιστορία την  οδήγησαν σε σπουδές για τον Ελληνικό Πολιτισμό και είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορ. Ελλάδος.

Είναι παντρεμένη   με τον γιατρό  Γεώργιο Μπόγδο , ο οποίος κατάγεται επίσης από το Βέντζι Γρεβενών  και έχουν μια κόρη.

 

{youtube}6Xi4CmrrQes|700|450{/youtube}

 

{youtube}xdK3XJxjNYk|700|450{/youtube}

 

{youtube}xgfRtkcIOWk|700|450{/youtube}

 

 

 

δείτε το βιντεο απο την παρουσίαση του βιβλίου της «Αργυρώ μπερδέματα» στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών 

{youtube}wzq6afgu4bg|700|450{/youtube}