Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Εγκαίνια της Έκθεσης «Σχολικές μνήμες πενήντα χρόνων, τα εκπαιδευτικά αρχεία αφηγούνται….» (video)

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Σχολικές μνήμες πενήντα χρόνων, τα εκπαιδευτικά αρχεία αφηγούνται…» που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Γρεβενών  τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που καθιερώθηκε να είναι η 9η Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο των εγκαινίων 

 

 

{youtube}bnHiMYqrOKQ|700|450{/youtube}

 

 Μέσα από επιλεγμένα τεκμήρια όπως έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και εφημερίδες απεικονίζονται ανάγλυφα  το κλίμα και οι συνθήκες της εποχής. Το υλικό διαρθρωμένο σε 8 ενότητες, με παλαιότερο τεκμήριο σελίδα του βιβλίου «Ειδικού Ελέγχου» του Γυμνασίου του σχολικού έτους 1914-1915 και νεώτερα τεκμήρια διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την εκπαίδευση της τοπικής εφημερίδας « Ο Ζιάκας»,  αφορά στο σύνολο του Νομού και αναφέρεται και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

 

 

Οι δύο πρώτες ενότητες αναφέρονται στα δύο ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού εκείνων των ετών, το Εθνικό Οικοτροφείο Αρρένων Γρεβενών και το Γυμνάσιο Γρεβενών. Ακολούθως, εκτίθεται υλικό που παρουσιάζει τον αγώνα των κατοίκων της περιφέρειας του νομού να αποκτήσουν διαδακτήρια για τα παιδιά τους και τις διάφορες όψεις του στεγαστικού ζητήματος των σχολείων. Προχωρώντας, θα βρεθούμε μπροστά στα μαθητικά συσσίτια, μία παροχή πολλών χρόνων που σηματοδοτεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και φανερώνει  τις δύσκολες στιγμές των Ελλήνων. Τις υπόλοιπες ενότητες απαρτίζουν τεκμήρια που  κατανέμονται χρονικά ανά δεκαετία ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 και φτάνουν ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

 

 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών απο  3 εως 10 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή το πρωί 10:00 – 14:00 (εκτός σ/κ) και το απόγευμα 19:00 – 21:30