Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πρωτοποριακές και καινοτόμες εκδηλώσεις

«Πρωτοποριακές και καινοτόμες οι εκδηλώσεις του τριημέρου από τη νεοσύστατη υπηρεσία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών με τη συνεπικουρία των ΤΕΙ Γρεβενών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών»

 

Ημέρα 1η, αφιερωμένη στα μουσεία!…

«…με λόγο και εικόνα ένα ταξίδι, από τα πρώτα ίχνη του ανθρωπίνου πολιτισμού, στην εξελικτική του πορεία και στο σημερινό οικοσύστημα, με ξεναγό την έφορο αρχαιοτήτων Γρεβενών, κυρία Σόνια Δημάκη!…»

 

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 14 Μαΐου 2015, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης διοργανώθηκε επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στις 18 Μαΐου, στην οποία κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη. Στην πόλη μας, που δεν υπάρχει Μουσείο, οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν να μετατρέψουν όλη την πόλη σ’ ένα ανοικτό Μουσείο!…Στην εκδήλωση δήλωσαν συμμετοχή μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου. 

 

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η νεοσύστατη υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών με τη συνεπικουρία του ΤΕΙ Γρεβενών, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και την περιβαλλοντική εταιρία για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. «Αρκτούρος».
Τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους δασκάλους τους, Νεκταρία Κόγιου, Βασιλική Γαλάνη- Τσίπη, Στογιάννη Βασίλειο υποδέχτηκε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης , ο οποίος επικέντρωσε την αναφορά του στην αξία της γνώσης, την οποία παρομοίασε με τη «φαρέτρα του μυθικού ήρωα των Μακεδνών και των Δωριέων, Ηρακλή. Και συνέδεσε την ανάγκη της γνώσης με την ιστορία του Τόπου, η οποία ανακαλύπτεται καθημερινά με τη σκαπάνη των αρχαιολόγων. Μια γνώση που δείχνει τη συνέχεια του έθνους μας από την πρώιμη νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα!…

 

 

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων με παιδαγωγική μαεστρία, μάγεψε τους εξήντα επτά μαθητές και τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Με λόγο και εικόνες, με τη χρήση της μεγάλης οθόνης του προτζέκτορα, μας ταξίδεψε από τα πρώτα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού στην εξελικτική του πορεία και στο σημερινό οικοσύστημα. Από τα ευρήματα του Τόπου μας μέχρι την αρκούδα της Πίνδου!…Από τον άνθρωπο των σπηλαίων μέχρι και τον σύγχρονο πολιτισμό!…
Ήταν μια γλυκιά, ευχάριστη εμπειρία. Εμπειρία γνώσης και απαλής αποτύπωσης, που μας πλημμύρισε με το τέλος της εκδήλωσης. ‘Όμοια με τη γλύκα, στον ουρανίσκο, που αποτυπώθηκε από τη ζαχαρωτή καραμέλα που μας τράταρε, η κυρία Σόνια, στην αρχή της ομιλίας της!…
Για την διοργάνωση της 1ης ημέρας εργάσθηκαν η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα, η Πέρη Πλιάτσιου, ο Κώστας Τζιαναμπέτης, ο Σπύρος Τσακστάρας, Χασπερίδης Σταύρος, Καφτεράνη Κατερίνα και η Γεωργία Κοπάνου.

 

Σίμος Ζαγκανίκας