Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η θρυλική Κάρμεν του Μπιζέ στα Γρεβενά!!!

Στα Γρεβενά θα βρεθεί η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας … η θρυλική Κάρμεν του Μπιζέ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος (www.SNF.org). 

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της.

Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού…

ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. 

Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο. Η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Η παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών Μονωδών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.

Παράλληλα με την Όπερα της Βαλίτσας η ΕΛΣ θα παρουσιάσει εκπαιδευτικές δράσεις στις πόλεις που θα επισκεφθεί, σε συνεργασία με το Future Library.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του 
προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, σε συνεργασία με το Future Library

 

Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τo Future Library, η Εθνική Λυρική Σκηνή, εκτός από την παρουσίαση της παράστασης της Όπερας της Βαλίτσας με την Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ, θα προσφέρει στους νέους των πόλεων που θα επισκεφθεί, δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Το πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Έτσι, σε 12 πόλεις της περιφέρειας (Λαμία, Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Βέροια, Καστοριά, Χανιά, Ηράκλειο, Άγ. Νικόλαος) θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο σεμινάριο λυρικής τέχνης από έμπειρους συνεργάτες της ΕΛΣ, ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαίδευσης στη λυρική τέχνη. 
Επιπλέον, σε καθεμία από τις 23 πόλεις (Λαμία, Ναύπακτος, Λάρισα, Βόλος, Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Kόνιτσα, Γρεβενά, Βέροια, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Άγ. Νικόλαος, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Λειβαδιά) που θα επισκεφθεί η ΕΛΣ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ”, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε σχολείο, κατά την οποία οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας. Αναλυτικότερα:

 

Σεμινάριο λυρικής τέχνης
Το διήμερο σεμινάριο που προσφέρεται δωρεάν σε δώδεκα από τις πόλεις που θα επισκεφθεί το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες από 16 έως 32 χρόνων, που επιθυμούν να ασχοληθούν με το κλασικό τραγούδι και την όπερα. Στο σεμινάριο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές φωνητικής τεχνικής και οι βασικές αρχές σκηνικής αγωγής, από έμπειρους συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με στόχο την ανίχνευση, την ενθάρρυνση και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιθυμούν να ασχοληθούν με το λυρικό τραγούδι.

 

Επίσκεψη σε σχολεία
Σε καθεμία από τις πόλεις όπου υλοποιείται το πρόγραμμα, ένας Μονωδός της ΕΛΣ με συνοδεία πιάνου, θα παρουσιάσει στους μαθητές μια ωριαία εισαγωγή στην τέχνη της όπερας. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να βοηθήσει να ανατραπούν τα στερεότυπα για την όπερα και να αντικατασταθούν από μια γνήσια επιθυμία για περαιτέρω γνωριμία με τη λυρική τέχνη, μέσω της παρουσίασης στην πράξη στους μαθητές, των απεριόριστων δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συνάντηση μουσικής και θεάτρου.
 

Σε 22 πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”

Ώρα έναρξης: 20.00 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων

29 Ιανουαρίου 2015 – Δημοτικό Θέατρο, Λαμία
1 Φεβρουαρίου 2015 – Ίδρυμα Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους «Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Αίθουσα», Ναύπακτος
13 Φεβρουαρίου 2015 – Δημοτικό Ωδείο, Λάρισα
15 Φεβρουαρίου 2015 – Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Βόλος
27 Φεβρουαρίου 2015 – Δημοτικό Θέατρο, Κόρινθος
1 Μαρτίου 2015 – Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, Τρίπολη
7 Μαρτίου 2015 – Μέγαρο Χορού, Καλαμάτα
10 Μαρτίου 2015 – Πνευματικό Κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος», Σπάρτη
19 Μαρτίου 2015 – Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα
22 Μαρτίου 2015 –  Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», Ιωάννινα
29 Μαρτίου 2015 – Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών, Γρεβενά
31 Μαρτίου 2015 – Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, Βέροια
3 Απριλίου 2015 – Αίθουσα Ε.ΔΗ.ΚΑ, Καστοριά
23 Απριλίου 2015 – Δημοτικό Θέατρο, Αλεξανδρούπολη
25 Απριλίου 2015 – Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου, Δράμα
28 Απριλίου 2015 – Θέατρο Άνετον, Θεσσαλονίκη
7 Μαΐου 2015 – Πνευματικό Κέντρο, Χανιά
9 Μαΐου 2015 – Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο
13 Μαΐου 2015 – Κινηματοθέατρο ΡΕΞ, Άγιος Νικόλαος
21 Μαΐου 2015 – Παπαστράτειο Μέγαρο, Αγρίνιο
23 Μαΐου 2015 – Πολιτιστικό Κέντρο, Πρέβεζα
28 Μαΐου 2015 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Διοικητήριο), Λειβαδιά

Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Kλεοπάτρα Σαρόγλου
Σκηνικά: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας
Πιάνο: Γιάννης ΤσανακαλιώτηςΣοφία Ταμβακοπούλου, Δόμνα Χάλαρη

Eρμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

Δον Χοσέ: 

Φίλιππος Μοδινός – Δημήτρης Πακσόγλου – Δημήτρης Σιγαλός – Γιάννης Χριστόπουλος 

Εσκαμίγιο/Μοράλες:  

Άκης Λαλούσης  – Αρκάδιος Ρακόπουλος – Γιάννης Σελητσανιώτης  – Διονύσης Τσαντίνης  

Θουνίγα/Ντανκάιρε: 

Νικόλαος Καραγκιαούρης – Γιώργος Ματθαιακάκης – Κώστας Μαυρογένης – Διονύσης Τσαντίνης 

Κάρμεν: 

Κασσάνδρα Δημοπούλου – Ινές Ζήκου – Διαμάντη Κριτσωτάκη – Μαρισία Παπαλεξίου 

Μικαέλα/Φρασκίτα: 

Αντωνία Καλογήρου – Σοφία Μητροπούλου – Δέσποινα Σκαρλάτου  

Μερσέδες: 

Μαρία Βλαχοπούλου – Ελένη Δάβου – Αθηνά Καστρινάκη – Βίκυ Τσιλιακού