Εδηλώσεις 28η Οκτωμβρίου στην Σαμαρινα (ΦΩΤΟ)
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με κάθε λαμπρότητα οι εκδηλώσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Οι τελευταίες χιονοπτώσεις έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα μεταφέροντας τους επισκέπτες σ εκείνες τις μέρες που οι ήρωες μας έδωσαν τις μάχες στις βουνοκορφές της Πίνδου.
Η μέρα ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία στην Μ.Παναγία με τον Παππά Γιώργη και τον Παππά Θυμιο και τον Τάσο Τσιόπα στο ψαλτήρι.
Τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Παππά Γιώργης κάνοντας αναφορά για τους αγώνες των προγόνων μας στα περήφανα και ψηλά βουνά μας.
Ακολούθησε ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Παππά Θύμιου προκαλώντας τα δάκρυα των Σαμαριναιων μιας και στο εξής δεν θα είναι ο ιερέας του χωριού μας και θα λειτουργεί στο χωριό Αμυγδαλιές.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Σαμαρίνας κ.Ιωάννης Λυγούρας το τοπικό συμβούλιο και οι κατοικοι του χωριου ευχαριστούν απ τα βάθη της καρδιάς τους τον Παππα Θύμιο για τα τόσα πολλα που έκανε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα που ήταν Ιερέας στο χωριό μας.Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ και πάντα θα τον περιμένουμε στην Σαμαρίνα.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου απο τον εκπρόσωπο της τ.κ Σαμαρίνας κ.Λάκη Αβέλλα,τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σαμαριναίων Αθηνών κ. Γιώργο Στέφα,τον πρόεδρο των του συλλογου επαγγελματιών Σαμαρίνας κ.Μανώλη Παπαγεωργίου,τον εκπρόσωπο του Εξωραιστικού Συλλόγου Σαμαρίνας κ.Νίκο Χατζηαποστόλουκαι την εκπρόσωπο του Συλλόγου Σαμαριναίων θεσ/νικης κ.Αλκμήνη Καραμίχου-Παπαντονοπύλου.
Η πομπή κατευθύνθηκε προς το Αγαλμα του Υπολοχγού Αλέξανδρου Διάκου οπου εκεί κατέθεσαν στεφάνια ο Αντιδήμαρχος ορεινών κοινοτήτων συμπατριώτης μας κ. Ζήσης Κιάκας,η εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαμαριναίων Θεσ/νικης η οποια εκφώνησε και λόγο για την ημέρα κ. Στέλλα Καρασιμου και η μικρή Καλιόπη Λυγούρα όπου απήγγειλε ποιημα.
Στην συνέχεια στην πλατεία του χωριου στο Άγαλνμα του Ταγματάρχη Μπαλντούμη κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Τ.Κ Σαμαρίνας κ.Ιωάννης Λυγούρας,ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου κ.Θωμάς Ζιάγκας,ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιώργος Αγορογιάννης.
Σε όλα τα Μνημεία κρατήθηκε ενός λεπτού σιγης και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.
Τον όλο συντονισμό,την εκφώνηση και την παρουσίαση την είχε ο υπάλληλος της Κοινότητας Σαμαρίνας κ Σωτήρης Ταμπούκας όπου ήταν ο Τελετάρχης των εκδηλώσεων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι πρωην Πρόεδροι της Κοινότητας κ. Κωστας Τζήμας και κ.Γιώργος Λιούπας.
Ακολούθησε η παρέλαση και πρέπει πάλι να επισημάνουμε οτι είμαστε το μοναδικό χωριο στην Ελλάδα οπου δεν λειτουργεί σχολείο και κάνουν παρέλαση τόσα πολλα παιδιά.
Υπο τους ήχους της ορχήστρας του Τάκη Γκόβα παρέλασαν και τα παιδιά του Εξωραϊστικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου με τις παραδοσιακές στολές και συνέχισαν με την παρουσίαση χορευτικού στην πλατεία.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν οπως πάντα παραδοσιακά με την προσφορά κονιακ και λουκούμι εξω απο το Κοινοτικο Κατάστημα υπο τους ήχους των εμβατηρίων της εποχής του’40.
Η Τ.Κ Σαμαρίνας θέλει να ευχαριστήσει τα παιδιά του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σαμαρίνας και τους εθελοντές τους οι οποίοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις στο χωριο και βοηθούν ακόμη και στον αποχιονισμό και στον απεγκλωβισμό απο τα χιόνια όταν χρειαστεί.
Επίσης τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαμαρίνας και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Σ.Κ.
pindos-n.gr