Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΕΙΚΟΝΕΣ Ένα… οδοιπορικό στην ιστορία

H ιστορία μιας πόλης μέσα από φωτογραφίες.

Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λεύκωμα του Βαγγέλη Νικόπουλου «Γρεβενά, ογδόντα χρόνια φωτογραφίες 1895-1975».
Πρόκειται για μία ακριβή και προσεγμένη έκδοση, που κυκλοφορεί λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του νομού της Δυτικής Μακεδονίας. Τον πολυσέλιδο τόμο συμπληρώνουν…..

μία παράσταση αλλά και μία έκθεση φωτογραφίας.

Ένα φωτογραφικό χρονικό των Γρεβενών είναι το λεύκωμα του συλλέκτη-ερασιτέχνη φωτογράφου Βαγγέλη Νικόπουλου, που εκθέτει τα γεγονότα της πόλης την περίοδο από τα οθωμανικά χρόνια μέχρι τις πρώτες δημοτικές εκλογές, έναν χρόνο μετά τη μεταπολίτευση. «Πρωταρχικός σκοπός της έκδοσης είναι να αναδείξει μέσα από πρωτότυπο σε μεγάλο βαθμό και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό τη φυσιογνωμία της πόλης και των κατοίκων της και συνάμα σημαντικά ντοκουμέντα από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα προσπαθεί να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη γρεβενιώτικη βιβλιογραφία», λέει στη «ΜτΚ» ο Βαγγέλης Νικόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας γίνεται από τον ίδιο το δημιουργό προσέγγιση στον κόσμο των καρτ ποστάλ, των φωτογραφιών και των φωτογράφων αυτής της περιόδου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Γρεβενά ο ίδιος αλλά κατοικώντας μόνιμα στην Κοζάνη ως δικαστικός υπάλληλος του ειρηνοδικείου, έχει ένα πολύ μεγάλο αρχείο. Μέσα σε έντεκα χρόνια έρευνας κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 4.000 φωτογραφίες για την πόλη, ανατρέχοντας σε πολλές πηγές, όπως οικογενειακά αρχεία, φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (μεταξύ αυτών τα κρατικά αρχεία των ΗΠΑ αλλά και πανεπιστήμια της Αγγλίας), αλλά και συλλέγοντας υλικό μέσα από δημοπρασίες.

ΥΛΙΚΟ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Τελικά στον εν λόγω τόμο περιλαμβάνονται οι 411 εικόνες από το πλούσιο αυτό αρχείο, ενώ στο μέλλον ο συλλέκτης θα προετοιμάσει και άλλες εκδόσεις που αφορούν την περιοχή. Προς το παρόν οι φωτογραφίες του λευκώματος δεν δείχνουν απλώς την πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο. «Την ιστορούν», λέει ο κ. Νικόπουλος. «Και ιστορώ σημαίνει ζωγραφίζω, εικονίζω, εκθέτω και διηγούμαι λεπτομερειακά. Οι εικόνες αυτές λένε βήμα προς βήμα, στιγμή προς στιγμή, την ιστορία των Γρεβενών και δίνουν αφθαρσία μέσα από το φθαρτό και το χρονοπροσέβλητο», τονίζει.
Το υλικό του λευκώματος είναι ασπρόμαυρο -με εξαίρεση κάποιες λιθογραφημένες καρτ ποστάλ- και χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, που αντιστοιχούν στις βασικές περιόδους του ιστορούμενου διαστήματος, ενώ θεματικά κυριαρχούν τα πορτρέτα. «Χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια, για να στηθεί. Εννοείται πως έπρεπε να γίνει ξανά από την αρχή ψηφιοποίηση του υλικού σε τεράστιες αναλύσεις αλλά και αρχική επεξεργασία από κάποιον φωτογράφο. Είχα την τιμή την τελική επεξεργασία να κάνει ο Κωστής Αντωνιάδης, ενώ πολύ κατατοπιστικός οδηγός για μένα ήταν το κείμενο που ο Ηρακλής Παπαϊωάννου ετοίμασε και δημοσιεύεται στο βιβλίο».

ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Οι δύο προαναφερόμενοι καλλιτέχνες θα μιλήσουν με τους Γιάννη Μέγα, Άρη Παπατζίκο, Διονύση Στεργιούλα και Νίκο Σιώκη στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών (13/10/1912) και περιλαμβάνει 65 από τις φωτογραφίες του λευκώματος. Η εκδήλωση θα περιλάβει και την παρουσίαση της παράστασης «Αφανής μνήμη – Memoria obscura», που επίσης βασίζεται στις φωτογραφίες του τόμου.
Δεν είναι εύκολο να προσπεράσεις το λεύκωμα, αν βρεθεί τυχαία μπροστά σου. Εντύπωση προκαλεί τόσο ο ευμεγέθης όγκος του (537 σελίδες, διαστάσεις 28Χ28) όσο και η προσεγμένη έκδοσή του, αφού είναι πανόδετο και μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί υψηλού κόστους χαρτί. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Νικόπουλου δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι πίσω από αυτό υπάρχει δουλειά αρκετών ετών αλλά και ένας άνθρωπος με κέφι και μεράκι. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο δημιουργός δεν πήρε απλώς την πρωτοβουλία, αλλά ανέλαβε και όλη την παραγωγή μιας τέτοιας έκδοσης σε μία τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία; «Είμαι και συγγραφέας και εκδότης. Δεν θα μπορούσα να περιμένω να περάσουν αυτά τα χρόνια της χολέρας, για να το εκδώσω. Ξέρω ότι, αν απευθυνόμουν σε κάποιον εκδοτικό οίκο, δύσκολα θα το αναλάμβανε. Έτσι το χρηματοδότησα ο ίδιος και από εδώ και πέρα ό,τι θέλει ας προκύψει…», τονίζει.
Άλλωστε η διανομή του τόμου, που κοστίζει 90 ευρώ (ποσό πολύ λιγότερο από όσο θα έπρεπε, αν κρίνει κανείς από την πολυτελή «ένδυσή» του), θα γίνεται από τον ίδιο μέσω ίντερνετ.

* Πληροφορίες
Τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας αλλά και η παρουσίαση της παράστασης «Αφανής μνήμη – Memoria obscura» θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Γρεβενών.

 

 

 

Κυριακή Τσολάκη – makthes.gr