Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ημερίδα με θέμα: «Η καλλιτεχνία των Βλάχων» & κοπή βασιλόπιτας από την ΠΟΠΣ Βλάχων (video)

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθησαν οι εργασίες της Ημερίδας με θέμα : «Η καλλιτεχνία των Βλάχων», και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή κ. Μιλτιάδη Παπανικολάου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ….

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο καταγόμενος από τη Σαμαρίνα βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Μ. Ταμήλος. 

Παρεβρέθησαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα μεταξύ άλλων ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ καθηγητής κ. Σπύρος Παυλίδης και ο εκ Μετσόβου κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ καθηγητής κ. Μιχάλης Τρίτος., ο αναπληρωτής Σύμβουλος στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Χαρλαύτης, ο Δήμαρχος  Μετσόβου κ. Τσομπίκος Νικόλαος, εκπρόσωπος του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης,  εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, βλαχικής καταγωγής αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη την Ελλάδα, καθηγητές του ΑΠΘ, εκπρόσωποι Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας και το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΜΣ για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία της εκδήλωσης.

 Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ η εκδήλωση της “ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2014”.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πέντε χιλιάδες πολίτες βλαχικής και μη καταγωγής από την Ελλάδα και χίλιοι περίπου Έλληνες Βλάχοι από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν χίλιοι τρακόσιοι πενήντα χορευτές των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ και την πλαισίωσαν μουσικοί και τραγουδιστές από όλα τα μέρη της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι διεθνείς πρωταθλητές  με τα χρώματα των αντίστοιχων εθνικών ομάδων Ελλάδος, κωπηλασίας Μιχάλης Κουσκουρίδας (Περιβόλι/Βελεστίνο) και ποδηλασίας Ζήσης Σούλιος (Μηλιά Μετσόβου/Τρίκαλα).

Την εκδήλωση ευλόγησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους και στη συνέχεια κατά τα ειωθότα έκοψε την πίτα. 

Απηύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκομένους εκτός του προέδρου της ΠΟΠΣΒ & ΠΒΑ κ. Μιχάλη  Μαγειρία, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. 
Παρεβρέθησαν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Γκιουλέκας οι βουλευτές κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Μ. Ταμήλος, Ασημίνα Ξηροτύρη και Σταυρούλα Ξουλίδου καθώς κι επίσης κι ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης

 Από την αυτοδιοίκηση  παρεβρέθησαν  Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου και Μετσόβου κ. Νικόλαος Τσομπίκος κι ο π. υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, Μιχάλης Σακελάρης ,  Κώστας Αδάμ, Φώτης Κιλιπίρης , το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ, ο ταμίας της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Βασίλης Αμπατζής (Κρούσοβο/ΠΓΔΜ), το μέλος του  ΔΣ της ΠΒΑ Άρμπεν Λένα (Κορυτσά/Αλβανία), αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γευγελής-Μογλενών (ΠΓΔΜ). Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν οι αντιπρόεδροι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας: Θανάσης Πότση (Αλβανία), Ζήσης Μίχας (Καναδάς) και Γκρεμόζης Βασίλης (Γερμανία).

Το διήμερο των εκδηλώσεων της “ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2014” χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών βλαχικής και μη καταγωγής, τη συμμετοχή των ομογενών από τις γειτονικές χώρες και τη λαμπρή πλέον αποδοχή των εκδηλώσεων από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη όμως επιτυχία της εκδήλωσης συνίσταται στη συμμετοχή της βλαχόφωνης νεολαίας που ξεπέρασε για άλλη μια φορά κάθε προηγούμενο αντίστοιχης εκδήλωσης.

Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ συγχαίρει κι ευχαριστεί τη νεολαία κι όλους τους συμμετέχοντες κι εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Με Υγεία να ανταμώσουμε στο 30ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων το ερχόμενο καλοκαίρι

 

{youtube}hsm28jCch-o|600|380{/youtube}