30 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού συλλόγου Γρεβενών “Πίνδος”
1ο μέρος
O σύλλογος Γρεβενών ~Πίνδος~ συστήθηκε ως σωματείο στις 11-12-1992 και εγκρίθηκε η σύστασή του από το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών στις 26/1/1993.
Τριάντα χρόνια προσφοράς στο τόπο μας με πλήθος εκδηλώσεων.
Πρώτη πρόεδρος και πρώτο ιδρυτικό μέλος ήταν η Καίτη Μακράκη και στη συνέχεια τη διαδέχτηκαν διάφορα μέλη με τελευταία την Μαρία Γεωργίτση και Κατερίνα Παπαμιχαλάκη.
Πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με αξιόλογα μουσικά σχήματα, οι περισσότερες με θεματικές ενότητες (η Πίνδος συναντά τον Ψηλορείτη, από την άλωση της Πόλης έως το έπος του 40, όταν μιλούν τα βιολιά, κλπ .
Και πάντα είμασταν κάποιοι με το χέρι στη τσέπη. Εκδηλώσεις, αμοιβή μουσικών, ενοίκια κ.α.) όλα καλυμμένα από εμάς τους ίδιους.
Το πρόγραμμά μας ποικίλο με μουσική από όλα τα μέρη της Ελλάδας (αν και στην αρχή από το 1992 για μια δεκαετία περίπου κατηγορηθήκαμε για αυτό και από ανθρώπους του Πολιτισμού, όμως το μέλλον μας δικαίωσε) χωρίς να ξεχνάμε την τοπική μας παράδοση και όσες φορές χρειάστηκε την αναδείξαμε με μεγάλη επιτυχία.
Γιατί ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα ούτε χρώματα. Όποιος φυλάκισε την τέχνη μετάνιωσε πικρά.
Η πρώτη μας εκδήλωση στο εξωτερικό υπήρξε στη Στουτκάρδη Γερμανίας με την ορχήστρα του αείμνηστου Κώστα Σβάρνα, στη συνέχεια στην Ισμαηλία και το Σουέζ της Αιγύπτου, στην Πράγα, στο Πόρτο, στο Αμμάν και στη Γέρασα της Ιορδανίας, στη Σερβία, στην Τουρκία, στο Λουξεμβούργο, Στρασβούργο κλπ.
Στην Ελλάδα συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις στη Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Φλώρινα, Έδεσσα, Λάρισα κλπ.
Πάντα όπου μας καλούσαν, πηγαίναμε οργανωμένοι, με τα αναμνηστικά μας (βιβλία, ξυλόγλυπτα, μπρελόκ, κομπολόγια, άλμπουμ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας.
Και σχεδόν πάντα με ζωντανή μουσική μέχρι το 2006 εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Συμμετείχαμε πάντα σε τοπικές παρελάσεις με ποικιλία φορεσιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Αναδείξαμε τα Κόλιαντα στα Μαστοροχώρια των Γρεβενών με τοπικά σχήματα της περιοχής.
Στην Ελλάδα αναβιώσαμε ήθη και έθιμα που κοντεύουν να ξεχαστούν και συνδέσαμε περιοχές μουσικά όπως την Πίνδο με τον Ψηλορείτη.
Αναβιώσαμε το Γρεβενιώτικο γάμο, το Γανωτζή, το Σκάρο, το χορό των σφουγγαράδων και πραγματοποιήσαμε ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο και Μικρασιάτικο τραγούδι.
Συνεργαστήκαμε εκτός από τα τοπικά μουσικά σχήματα με όλα τα μεγάλα ονόματα όπως Πετρολούκας, Φιλιππίδης, Γκουβέντας, Παπαδοπούλου, Βέρδης, Χαλιγιάννης, Καραπάνος, Τράκας, Κόκκορης, Παπακώστας, Κωσταγιώργος, Σιάτρας, Δόμνα Μέγγα, Λίτσιος, Καραβιώτης, Ψαθάδες, Πλειάδες και πολλούς άλλους.
Προβάλλαμε σε Εκπομπή της ΕΡΤ3 (του Γιώργου Μελίκη-μουσικές οικογένειες) την οικογένεια των Τσιοτικαίων.
Τιμήσαμε για την προσφορά τους τον Παναγιώτη Μυλωνά, τον Σιάτρα, τον Πετρολούκα. Πραγματοποιήσαμε τρία φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με ξένα και Ελληνικά συγκροτήματα.
Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για τα 2400 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Ρόδου στο σμαραγδένιο νησί φορώντας τις ολοκαίνουργιες φορεσιές Γιδά που μόλις είχαμε κατασκευάσει με πολύ θετικά σχόλια από τον τύπο της Ρόδου.
Πολλά τηλεοπτικά γυρίσματα από την Ερτ1 με τον Παναγιώτη Μυλωνά στα Γρεβενά , στη Φλώρινα στη Ρόδο, Ερτ3 με τον Γιώργο Μελίκη και με άλλες εκπομπές, West με τον Αργύρη Παφίλη, Top Chanel με τον Κώστα Χρυσάκη.
Ότι κάναμε, το κάναμε από μεράκι. Εμείς πτυχία δεν είχαμε. Αγάπη, γνώση και μεράκι είχαμε. Με αυτά βαδίζαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε τίποτα αν δεν είχαμε τη στήριξη και αγάπη των χορευτών που όπου και αν πήγαν δεν ξέχασαν το σύλλογο που ήταν για αυτούς το δεύτερο σπίτι τους.
Ακολουθούν 30 ενδεικτικές φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.