Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό».

«Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό».
Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη
Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε σε συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα, δημοσιογράφο, ποιητή, μυθιστοριογράφο, φιλόσοφο και ταξιδευτή, Νίκο Καζαντζάκη. Στον πιο πολυμεταφρασμένο έλληνα συγγραφέα στον κόσμο.
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν όλοι εκείνοι που τους άγγιξε το λογοτεχνικό του δοξάρι. Ένα δοξάρι τεντωμένο, που στο πιο ανεπαίσθητο άγγιγμα, βγάζει βαθύφωνη την επίκληση να το τεντώσουμε μέχρι να σπάσει. Κι ο ήχος που γίνεται αχός στο πέρασμα των χρόνων, μας ακολουθεί στις πατημασιές που έρχονται από το μέλλον!….
Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Ζαγκανίκας Σίμος,
Στις πτυχώσεις της βαθειάς ελληνικής ψυχής του Καζαντζάκη, με όμορφο και εμπεριστατωμένο λόγο, μέσα από τις λογοτεχνικές και φιλοσοφικές αποτυπώσεις του έργου, του μεγάλου δημιουργού, μας φανέρωσε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γιώργος Στασινάκης, που βρέθηκε κοντά μας από τη Γενεύη.
Με μια πρωτότυπη και διακριτική προσέγγιση, μέσα από τους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, (Νίτσε, Μπερξόν) που θαύμαζε ο Καζαντζάκης, μας επιφύλαξε ο Κωνσταντίνος Δόρτσιος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία».
Στις μέρες που ακολουθούν, στα χρόνια που έπονται, όσο θα αγγίζουμε το δοξάρι του, τόσο αυτό μυστικά θα μας ψιθυρίζει: «Δεν μπορείς να υποτάξεις το χάος μέσα σου και να δημιουργήσεις τον ακέραιο Λόγο και κλαψουρίζοντας δικαιολογιέσαι “Δεν χωρώ στις φόρμες τις παλιές…”. Μα προχωρώντας στο στοχασμό ή την πράξη θα μπορούσες να φτάσεις στα σύνορα τα ηρωικά, όπου άνετα θα χωρούν και να δουλεύουν δέκα ψυχές σαν την ψυχή σου. Θα μπορούσες, παίρνοντας μια φορά από τα γνωστά σύμβολα μιας θρησκείας, να ορμήσεις σε δικές σου θεϊκές απόπειρες και να δώσεις αυτό που ζητάς και δεν το ξέρεις: συγχρονισμένη μορφή στα αιώνια πάθη του Θεού και του ανθρώπου».
Στις 26 Οκτωβρίου έκλεισαν περίπου 62 χρόνια από το αιώνιο ταξίδι του μεγάλου ταξιδευτή. Ένας Οδυσσέας των πολλών ταξιδιών. Ένας Οδυσσέας των πνευματικών αναζητήσεων. Ένας Οδυσσέας της ελευθερίας. Ένας Οδυσσέας των όμορφων γυναικών. Ένας Οδυσσέας των χαλιναγωγημένων παθών που οδηγούν στην προσωπική αυτοπραγμάτωση Ένας Οδυσσέας που μας άφησε, ως παρακαταθήκη, στο τέλος της επίγειας διαδρομής του, τον επιγραμματικό του λόγο «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα , είμαι λέφτερος».
Η ιδέα του αφιερώματος ήταν του Γιώργου Στασινάκη και του Κωνσταντίνου Δόρτσιου. Για την οργάνωση της συνέβαλαν οι: Χασπερίδης Σταύρος, Ταρλατζή Θεολογία και Κοπάνου Γεωργία.

Ζαγκανίκας Σίμος