Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΑΚ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Σε ένα ακόμη διήμερο δράσεων καλώς ορίσαμε στην βιβλιοθήκη Γρεβενών τους μικρούς μας επισκέπτες για να γνωρίσουμε μαζί την υπηρεσία ΓΑΚ Γρεβενών και τα αρχεία του τόπου μας.
Οι εμψυχώτριες, Λίτσα Μήττα και Μάρθα Ματσαρίδου συντόνισαν εξαιρετικά την δραστηριότητα που δεν άφηνε τα παιδιά να πάρουν ανάσα!
Την πρώτη μέρα, αφού κατέφθασαν τα παιδιά στο παιδικό τμήμα της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. , ξεκίνησε η δράση με την γνωριμία της υπηρεσίας ΓΑΚ και της λειτουργίας της από τις συντονίστριες της δράσης. Μέσα από ιστορίες μυστηρίου, περιπέτειας και αγωνίας τα παιδιά κατανόησαν την σημασία των αρχείων και τη συμβολή τους στην εκμάθηση της ιστορίας του τόπου μας, που αποτελεί θησαυρό. Μέσα από το παραμύθι «Ο σκώρος που αγαπούσε τα έγγραφα» κάναμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες, παλιά βιβλία και παραμύθια την φθορά που προκαλεί στα αρχεία το μικρό αυτό ζιζάνιο, αφού του αρέσει να ζει μέσα σε αυτά.
Η γνωριμία με τον «Αμανιταγάκη» ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα της δράσης μας, αφού τα παιδιά ζωγράφισαν και διασκέδασαν παίζοντας το παιχνίδι της μνήμης με φωτογραφίες της παλιάς εποχής που είχαν παρουσιάσει οι εμψυχώτριες του εργαστηρίου.
Τα παιδιά απόλαυσαν την δράση στον μέγιστο βαθμό, αφού καθετί που αφορά την ιστορία και τα παλιά αρχεία του τόπου μας πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Μία πρώτη εικόνα για την σημασία του αρχείου και της ιστορίας είχε μόλις ολοκληρωθεί για τους μικρούς μας φίλους με μεγάλη επιτυχία.
Την δεύτερη μέρα, οι συντονίστριες της δράσης ξεκίνησαν το θέμα με την προβολή φωτογραφιών από τα παλιά Γρεβενά και την ζωή εκείνης της εποχής. Τα παιδιά γνώρισαν και κατανόησαν την εξέλιξη του τόπου και της επιβίωσης γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, το κάθε παιδί μπήκε στην διαδικασία της εξερεύνησης ενός αρχείου και παράλληλα έμαθαν πώς να κρατούν δικά τους αρχεία.
Έπειτα από την προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών της παλιάς εποχής που μας ταξίδεψε στα χρόνια των προγόνων μας, γίναμε και εμείς ντεντέκτιβ ερευνώντας μία παλιά εφημερίδα και τα δεδομένα της. Το παιχνίδι ήταν ακαταμάχητο για τους φιλομαθείς επισκέπτες μας που όμως δεν τελείωσε εκεί…
Τέλος, μία δημιουργική χειροτεχνία ολοκλήρωσε την δράση με θέμα «Γνωριμία με τα ΓΑΚ Γρεβενών». Τα παιδιά κατασκεύασαν ένα κολάζ από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ανομοιόμορφα κομμάτια εφημερίδας εκείνης της εποχής και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!
Το κάθε παιδί ευχαριστήθηκε την δράση και το ενδιαφέρον θέμα της καθώς το μεράκι για μάθηση και εξερεύνηση δεν έλειψαν στιγμή!

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης και την οργάνωση της τις εμψυχώτριες, Λίτσα Μήττα και Μάρθα Ματσαρίδου που με κέφι και ζωντάνια παρουσίασαν το θέμα αυτού του εργαστηρίου.

Δείτε ακόμα