Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΠΟ ΑΕΡΑ

Μια ακόμα επιτυχημένη και ξεχωριστή δράση, η δέκατη τρίτη στη σειρά, πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με θέμα “Ωκεανός από αέρα”.

Οι μικροί μας φίλοι με πολλή διάθεση και ανυπομονησία κατέκλυσαν το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης από νωρίς το πρωί.

Οι εμψυχωτές, Συμεών Καραγιάννης και Ευδοκία Δεμερτζίδου, ξεκίνησαν τη δράση με μια εισαγωγή για την ατμοσφαιρική πίεση με έμφαση στη βιβλιογραφία που ασχολείται με το θέμα. Με αφορμή την εξήγηση φαινομένων όπως τι είναι αυτό που κάνει το νερό να μην πέφτει από ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι ή γιατί το νερό στις ποτίστρες των πουλιών αψηφά τη βαρύτητα κινητοποιήθηκε η περιέργεια των παιδιών. Η συζήτηση που ακολούθησε βοήθησε τους μικρούς μας φίλους να κατανοήσουν ότι τα φαινόμενα αποκτούν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όταν βρίσκουμε τις κατάλληλες έννοιες για να τα περιγράψουμε και να τα ερμηνεύσουμε.

Με τη φαντασία τους οι μικροί ερευνητές εξερεύνησαν την ατμόσφαιρα της Γης, αυτό τον σπουδαίο “Ωκεανό από αέρα” μέσα στον οποίο ζούμε και παρατηρούμε ένα σωρό θαυμαστά φαινόμενα.

Χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά υλικά στα πειράματα μας παρατηρήσαμε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει βάρος, άρα ασκεί πίεση στις επιφάνειες που υπάρχουν μέσα του. Η ατμοσφαιρική πίεση λοιπόν είναι υπεύθυνη για κάποια φαινόμενα που αρχικά μοιάζουν… μαγικά! Πόσο ισχυρή είναι αυτή η πίεση; Μπορεί το βάρος της ατμόσφαιρας να συνθλίψει ένα κουτάκι αναψυκτικού; Οι απαντήσεις δόθηκαν με τα ολοζώντανα πειράματα που παρακολούθησαν οι φίλοι μας με επιφωνήματα χαράς και ενθουσιασμού!

Στο τέλος οι μικροί επιστήμονες φόρεσαν γυαλιά αεροπόρου και κατασκεύασαν το δικό τους πολύχρωμο αερόστατο. Η γνωριμία με την ατμοσφαιρική πίεση θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον φυσικό Συμεών Καραγιάννη και την δασκάλα Ευδοκία Δεμερτζίδου για την ανεκτίμητη βοήθειά τους, στο έργο της Βιβλιοθήκης, αλλά και για την απλόχερη προσφορά των υλικών ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δράση.