Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Μπαίνω στον κόσμο του βιβλίου»

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019 ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ”
«Μπαίνω στον κόσμο του βιβλίου»

Τρίτη βουτιά σήμερα 21.6.19 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων. «Μπαίνω στον κόσμο του βιβλίου» ήταν ο τίτλος της δράσης που πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης Εφήβων που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο των δράσεων των Γονέων εν Δράσει. Η δράση είχε ως θέμα τη φιλαναγνωσία και στηρίχτηκε στο βιβλίο «Αν ήμουν βιβλίο» του Χοσέ-Χόρχε Λέτρια. Στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το βιβλίο που ακούει, βλέπει, σκέφτεται και αισθάνεται και μαζί μ΄ αυτό και ο αναγνώστης που ανακαλύπτει τις άπειρες δυνατότητες που μπορεί να του προσφέρει η περιπέτεια της ανάγνωσης.
Η ομάδα των εφήβων αρχικά μίλησε για τον πολυγραφότατο (πάνω από 200 βιβλία) και πολυβραβευμένο (20 βραβεία) πορτογάλο συγγραφέα-δημοσιογράφο. Στη συνέχεια διάβασε και παρουσίασε το βιβλίο με διαδραστικό τρόπο: δραματοποίηση, ήχους, παντομίμα και διάλογο. Σχεδόν κάθε μία από τις 28 «σκηνές» του βιβλίου ζωντάνεψε με από τα 50 παιδιά που συμμετείχαν και προσπαθούσαν να αποδώσουν το περιεχόμενο της κάθε σκηνής με τη βοήθεια των συντονιστών εφήβων.
Αφού ολοκληρώθηκε η διαδραστική ανάγνωση του βιβλίου τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες που συντονίζονταν από έναν έφηβο-εκπρόσωπο της Λέσχης Ανάγνωσης. Σε κάθε παιδί δόθηκε μία σελίδα με το ερώτημα «Τι θα ήμουν αν ήμουν βιβλίο» και τα παιδιά απάντησαν είτε γραπτά, είτε ζωγραφίζοντας είτε και με τους δύο τρόπους
Τέλος όλα τα παιδιά διάβασαν ή έδειξαν τις απαντήσεις τους και κάποια τις δραματοποίησαν κιόλας! Οι σελίδες με τις απαντήσεις των παιδιών δέθηκαν σε βιβλίο που κατατέθηκε στη βιβλιοθήκη.
Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς παιδιά-εφήβους που μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν στις καλοκαιρινές δράσεις της βιβλιοθήκης τώρα να οργανώνουν και να συντονίζουν μία από αυτές. Τα μικρότερα παιδιά μάλιστα αποκαλούσαν τις έφηβες συντονίστριες «κυρία»!
Ευχαριστούμε θερμά για την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης τους εφήβους της Λέσχης Ανάγνωσης: Κωνσταντίνα Σλίκα, Δήμητρα Σίμου, Μαρία Φωτίου, Σταυρούλα Λέτσιου και Στέλλα Παπαστεργίου καθώς και τη συντονίστρια της δράσης Ζωή Λόλα.