2 Απριλίου, Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Παιδικού Βιβλίου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη είχε την χαρά να φιλοξενήσει την εκπαιδευτικό μουσικής αγωγής, συνθέτρια και συγγραφέα, Ελένη Φραγκούλη. Έτσι, την Τρίτη 4 Απριλίου προσκαλέσαμε στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού της πόλης μας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα που είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στη …μαγεία του βιβλίου!
Η Ελένη Φραγκούλη είναι εκπαιδευτικός Α/θμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση στα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το ΕΚΠΑ με θέμα « Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση». Επιπλέον, όλα τα χρόνια της εκπαιδευτικής της πορείας έχει ολοκληρώσει προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με δικές της συνθέσεις και κείμενα που αφορούν στον Πολιτισμό και στην Αγωγή Υγείας.
Το βιβλίο της που παρουσιάστηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου έχει τίτλο: « Μια μυθολογία σκέτο ποίημα». Την εικονογράφηση επιμελήθηκαν η Ευαγγελία και η Γεωργία Ζαγουράκη. Σ’ αυτό παρουσιάζεται η μυθολογία μας με έμμετρο λόγο που εντυπώνεται δίχως δυσχέρεια στη μνήμη των παιδιών που στην προσπάθειά τους να εμπεδώσουν την εκτενή ύλη του μαθήματος της Ιστορίας «ταλαιπωρούνται» από το άγχος.
Αρχικά η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης, Μαρία Γρηγοριάδου και η συγγραφέας καλωσόρισαν το κοινό που ανταποκρίθηκε για ακόμα μία φορά στο κάλεσμά μας και σύντομα ξεκίνησε η δράση μας με πρωταγωνιστές φυσικά τους μικρούς μας φίλους! Ανέβηκαν στη σκηνή και με συνοδοιπόρο την Ελένη Φραγκούλη περιηγήθηκαν στα μυθολογικά μονοπάτια μέσω της ποίησης και της μελωδίας του πιάνου, καθώς η συγγραφέας παρουσίασε μερικές από τις συνθέσεις της στο πιάνο συνοδεύοντας τη δράση των παιδιών.
Αρχικά ταξίδεψαν στα βάθη του χρόνου, σε εποχές μακρινές μα όχι λησμονημένες και ήρθαν σε επαφή με τη Θεογονία, το επικό ποίημα του Ησιόδου που περιγράφει την κοσμογονία. Ακούγοντας τη μουσική, χορεύοντας υπό τους ρυθμούς της με κινήσεις που τους υπέδειξε η Ελένη τα μικρότερα παιδιά γνώρισαν και τα μεγαλύτερα θυμήθηκαν τη Γαία, τον σύζυγό της τον Ουρανό, τους Τιτάνες και τη δημιουργία του κόσμου, όπως την αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας, με την εμφάνιση των βουνών, της θάλασσας, του ήλιου, των ουράνιων σωμάτων.
Στη συνέχεια τα κορίτσια «μεταμορφώθηκαν» στις θεές του Ολύμπου δραματοποιώντας τα ποιήματα με χορευτικές κινήσεις, καθώς ο ποιητικός λόγος ήταν επενδυμένος με μουσική. Μέσα από τα ποιήματα γνωρίσαμε την πεισματάρα και ζηλιάρα, με το δίκιο της, Ήρα, την πανέμορφη αναδυόμενη Αφροδίτη, την πάνσοφη Αθηνά, τη Δήμητρα που την πλάση ανασταίνει κ.α.
Στο τέλος, ακολούθησαν τον σπουδαιότερο μυθολογικό μας ήρωα, τον Ηρακλή, στις περιπέτειές του, τους 12 άθλους, που τον παίδευσαν πολύ, γιατί ο ξάδελφος του ο Ευρυσθέας ήταν εκδικητικός και σκληρός. Ακολουθώντας όμως τον δρόμο της Αρετής ο ήρωάς μας στέφθηκε νικητής!
Με τη συνοδεία της μουσικής και με τραγούδια ερμηνευμένα από την ίδια τη συγγραφέα δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να αποτυπώσουν τις εικόνες που τους δημιούργησε αυτή η «μελωδική-ποιητική» δράση σε μία κόλλα χαρτί.
Στην καταληκτική της ομιλία η συγγραφέας μοιράστηκε μαζί μας βιώματα από τη σχολική αίθουσα που την ώθησαν στη δημιουργία αυτού του πονήματος. Αναφέρθηκε στην αγωνία των μαθητών και στον αγώνα τους να εμπεδώσουν την ογκώδη ύλη της Ιστορίας. Τόνισε ότι σημασία δεν έχει ο όγκος των γνώσεων που μπορεί να παγιωθεί στη μνήμη των παιδιών, αλλά αυτό που έχει ουσιώδη σημασία είναι να παρέχουμε τη γνώση στους μαθητές με δημιουργικές δραστηριότητες.
Την ευχαριστούμε για όλα, της ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της. Επίσης, ευχαριστούμε ολόψυχα τους μικρούς μας φίλους που ομόρφυναν με την ευχάριστη παρουσία τους τη δράση μας, τους γονείς τους που τους συνόδευσαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη δράση και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που στήριξαν την προσπάθειά μας.
Οργάνωση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Βιβλιοθηκονόμος