Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: «Εκδήλωση Μνήμης, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο πρώην Βουλευτής των Γρεβενών, διατελέσας Υφυπουργός Παιδείας και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνίας, εξέφρασε το ούριο κατευόδιο της Βιβλιοθήκης για την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Στην κατάμεστη Αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης Γρεβενών διοργανώθηκε, από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, στις 11 το πρωί, μετά από την τελετουργία της κατάθεσης στεφανιών στο Μνημείο Μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ομιλία, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, πρώην Βουλευτή του νομού Γρεβενών για τα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» .
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, με τον χαρισματικό του λόγο, απορρόφησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες πτυχές από την ομιλία του. Επισήμανε τη στρατηγική των Νεότουρκων και τις προθέσεις τους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα να καθαρίσουν την Ανατολία από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, δημιουργώντας μια Τουρκία μ’ ένα θρήσκευμα και μια μόνο γλώσσα. Το σχέδιο τους μετεξελίχτηκε με τη γενοκτονία των αυτόχθονων χριστιανών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Για την επίτευξη των σχεδίων τους εφάρμοσαν τις παρακάτω εξολοθρευτικές μεθόδους, ήτοι, τα Τάγματα Εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), τις Ατελείωτες Πορείες, χωρίς προορισμό στα χιονισμένα βουνά της Ανατολίας, όπου οι χριστιανοί πέθαιναν σωρηδόν από τις κακουχίες, το κρύο και τις αρρώστιες. Τα ολοκαυτώματα, τις δηώσεις και τις λεηλασίες των χωριών των εκκλησιών και των μοναστηριών. Και τις ανθρωποβόρες τεράστιες σε έκταση κρεμάλες της Αμάσειας και της Αμισού, όπου κρέμασαν τους οικονομικά επιτυχημένους Ρωμιούς και την Πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού του Ιστορικού Πόντου. Ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης τη στρατηγική τους αυτή την ονόμασε «Άουσβιτς εν ροή».
Παραλλήλισε και επισήμανε τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες των Ευρωπαϊκών χωρών, που τις κατέστησαν συνεργούς, η κατ’ ελάχιστον αδιάφορους παρατηρητές της μεγάλης τραγωδίας.
Την εκδήλωση έκλεισε, ο νεαρός καλλιτέχνης Κώστας Θεπεφτίδης, με το σύρσιμο του δοξαριού ερμηνεύοντας το μοιρολόγι «Την πατρίδα μ’ έχασα», το οποίο τραγουδήθηκε απ’ όλους τους Παραβρισκόμενους.
Στο ακροατήριο παραβρέθηκε ο πρώην Βουλευτής Κυριάκος Ταταρίδης , ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Εθνικό Κοινοβούλιο, το 1994, επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δασκαλόπουλος Αντώνης και πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακών Σωματείων Σεβίλογλου Γεώργιος.

Η «Αργώ», της «Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», στις χοές της μνήμης του ενιαυτού, έλαβε στο ορθόπλωρο κατάρτι της, το ούριο κατευόδιο της
Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, για το επίπονο ταξίδι της στους όρμους των Εθνών. Δύσκολο το ταξίδι. Πολλά από τα λιμάνια να είναι άξενα και να θεωρούνται οι «Αργοναύτες» αγωνιστές, ως παρείσακτοι και ως επιβαρύνοντες «πρόσφυγες». Και τούτο γιατί, η «Ιωλκός», κράτησε σβηστές τις «φρυκτωρίες» της. Ενδόμυχη επιθυμία του «Πελία» της σύγχρονης εξουσίας και των μωρών «Πελιάδων» του ανυπόστατου Διεθνισμού είναι να βουλιάξει, στις αφιλόξενες θάλασσες η μνήμη του μονοκέφαλου αετού και η εθνική αφήγηση των παθών και των χιλιάδων γενοκτονημένων ελληνικών πληθυσμών, ώστε να επέλθει η απώλεια και η αμνησία στο «βασίλειο» της ακρωτηριασμένης «Ιωλκού».
Πληθαίνουν, όμως, οι «Αργοναύτες» από τους Έλληνες σ’ όλα τα λιμάνια του Κόσμου και παρά τις «Φίλιες» καταδολιεύσεις του «Άσκαστου» Υπουργού Παιδείας και των συν αυτώ, οι οποίοι συμπλέουν με τον «Αιήτη» της αείποτε βάρβαρης, ανθρωποβόρας εξουσίας των δρακόντειων οδόντων, το «χρυσόμαλλο» της αναγνώρισης, θα επιστρέψει στην αναμένουσα πατρίδα, για να εξακτινώνει το φως του από τον κεροστάτη της ιστορικής αλήθειας, φωτίζοντας την εθνική αυτογνωσία των Ελλήνων και δείχνοντας το δρόμο της ειλικρινούς μεταμέλειας για τους δομούντες την πολιτική τους εξουσία πάνω στο αίμα και τις περιουσίες των χριστιανών της Ανατολίας, γενοκτόνους της Μνήμης της σύγχρονης Τουρκίας ….

Σίμος Ζαγκανίκας