Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ντοκιμαντέρ για τη Ποντιακή μουσική παράδοση και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ποντιακή Μουσική και Μικρασιατική καταστροφή το επίκεντρο των προβολών της Λέσχης, Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών.

Συνεχίζουμε σταθερά κι αμείωτα το Φεστιβάλ μας με δυο ντοκιμαντέρ για τη Ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή.

«Τη λύρα μου έδωσαν Ποντιακή» Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο μουσικός Φίλιππος Κεσαπίδης με τους “Αργατεία” και την Έλσα Μουρατίδου στο τραγούδι, ο συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης, ο δεξιοτέχνης του κεμανέ Γιώργος Πουλαντζακλής, o νέος λυράρης Χρήστος Καλιοντζίδης, ο κατασκευαστής λύρας Γρηγόρης Τσαγλατίδης, οι Μωμόγεροι με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο και ο καθηγητής στο PrincetonUniversity Νίκος Μιχαηλίδης με τις έρευνές του σχετικά με την Ποντιακή μουσική στην Τραπεζούντα, είναι μια εκλεκτή ομήγυρης που εκφράζει με νότες και με λέξεις ένα απόσταγμα: Η λύρα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και για την πολιτισμική ταυτότητα των Ποντίων. (Τρίτη 14 Μαΐου)

«Η Ανατολή έδυσε» Ο ομφάλιος λώρος Ελλάδας-Μικράς Ασίας κόπηκε σε μια στιγμή. Το πώς, το πότε και πολλά γιατί βασανίζουν την Ιστορία. Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τον λόγο και τα συναισθήματα ενός πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται στο τέλος το ανθρώπινο δράμα. (Πέμπτη 16 Μαΐου)

*Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών (Καραϊσκάκη 5)