Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΔΙΚΕΣ στον Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης.

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΔΙΚΕΣ στον Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης .Σ.Μπλιούρα 2 (απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου) πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά η επιτυχημένη πλέον εκδήλωση με τις Πασχαλιάτικες “Περδίκες”. Τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά των Γρεβενών, που αποτελούν μικρά έργα τέχνης,
Πρόκειται για λαϊκή ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα.
Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, γεωμετρικά σχήματα συμμετρικά καταμερισμένα, ακόμη κι ευχές που η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι πάνω στα αυγά.
Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εναπόθεση του κεριού πάνω στ’ αυγό είναι το κοντύλι, μια αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί συνήθως από λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου.
Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Σιόλα Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας με καταγωγή απ’ το Ελεύθερο Α’ Γρεβενών για την κατασκευή των κοντυλιών, τις κυρίες: Φωτεινή Σιόλα και Στεργιανή Ντόλια απ’ το Ελέυθερο, Στέλλα Λιάκα απ’ τις Αμυγδαλιές και Ματούλα Κιούρου απ’ τον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών για την επίδειξη της αποτύπωσης των σχεδίων επάνω στ’ αυγά και την διαδικασία που απαιτείται για την ολοκλήρωση της “περδίκας”.
Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου μας που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τους 70 περίπου φίλους και φίλες που παραβρέθηκαν στην παραπάνω εκδήλωση και έμαθαν να φτιάχνουν τις δικές τους “ περδίκες”.
Σας ευχόμαστε καλή μεγαλοβδόμαδα και καλή Ανάσταση.

O Πρόεδρος          Ο Γ. Γραμματέας

Λότσιος Αθανάσιος    Μπουκάλης Δημήτριος

Δείτε ακόμα