Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Φανός 2013 (Ζαλοβίτικη Αποκριά)

Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών ” Ο Άγιος Αθανάσιος” αναβίωσε την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς το πατροπαράδοτο έθιμο του “Φανού” στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Τρικώμου Γρεβενών. Με κάθε σεβασμό προς την παράδοση τηρήθηκαν όλα τα “τυπικά” της αναβίωσης. Η συρροή του κόσμου, κυρίως των χωριανών μας αλλά και πολλών επισκεπτών, ήταν πρωτοφανής και….

μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Για το κόψιμο των κέδρων εργάστηκαν το Δ.Σ. του συλλόγου καθώς και όλα τα παιδιά του χωριού μας με πολλή προθυμία. Το άναμμα του φανού έγινε μετά της δημοτικής μουσικής του τόπου μας και ακολούθησαν τα παραδοσιακά τραγούδια της αποκριάς, με την αθυροστομία που τα χαρακτηρίζει, τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες. Το τσουχτερό κρύο, όμως μας ανάγκασε να επισπεύσουμε την εκδήλωση. Την Καθαρά Δευτέρα, λόγω του κακού καιρού ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον λόφο του “Καταφύκη”, όπως η αναβίωση της “χάσκας” και το καθιερωμένο πέταγμα του αετού.

Το Δ.Σ. εκφράζει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν, συμμετείχαν στα δρώμενα των ημερών και γνώρισαν την πλούσια κληρονομιά του τόπου μας , τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις.

 

 

Καλή Σαρακοστή!

 

Από το Δ.Σ. του συλλόγου