Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Περί σοφίας ο λόγος»

«Περί σοφίας ο λόγος»

«Ο ΜΟΓ και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με πλοηγό τη φιλόλογο- διδάκτορα του ΑΠΘ, Γερούση Ελένη, ανοίξανε πανιά στη σκέψη για τον ίσαλο λόγο της σοφίας».

Αξία έχει το ταξίδι στη γνώση, που ροδίζει την σκέψη και ωριμάζει το νου και την πράξη. Σ’ αυτό το ταξίδι με πλοηγό τη φιλόλογο- διδάκτορα του ΑΠΘ, Γερούση Ελένη, μας έβαλαν «συνεπιβάτες», ο ΜΟΓ και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στις 19:00 το βράδυ, την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019.
Η Ελένη Γερούση, μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιδιαιτερότητα της φιλοσοφικής σκέψης, μας παράθεσε τα διαφορετικά κριτήρια που έθεσαν οι φιλόσοφοι, από την αρχαιότητα μέχρι τη νεώτερη εποχή, για να διακρίνουν το ηθικά ορθό από το ηθικά εσφαλμένο.
Τρεις είναι οι κυριότερες προσεγγίσεις:
Η αρετολογική, η οποία, εκκινεί από τον Αριστοτέλη και δίνει έμφαση στον χαρακτήρα του υποκειμένου που ενεργεί. Πιο συγκεκριμένα στις αρετές που πρέπει να διαθέτει κανείς για να μπορεί να κρίνει τις πράξεις και να ενεργεί ανάλογα.
Η δεοντοκρατική, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant, ο οποίος προτείνει συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες (όπως είναι η περίφημη κατηγορική προσταγή) με βάση τους οποίους οφείλει ένα άτομο να ενεργεί.
Τέλος, η συνεπειοκρατική, η οποία αξιολογεί μια πράξη με βάση τις συνέπειες που έχει για το άτομο ή για ένα σύνολο ατόμων. Ο ωφελιμισμός του John Stuart Mill είναι η γνωστότερη ηθική θεωρία που στηρίζεται στις συνέπειες.
Οι παρευρισκόμενοι κρεμάστηκαν από τα χείλη της ομιλήτριας που με κατανοητά παραδείγματα μας οδήγησε στην κατανόηση των εννοιών που ως ερωτηματικά, στις νεφώσεις της άγνοιας, έμειναν αναπάντητα…
Στην εποχή μας, εποχή όπου έχει φτωχύνει ο λόγος και έχουν περιθωριοποιηθεί οι ατομικές και κοινωνικές αξίες της γνώσης, ήτοι, οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, η ΔΗΚΕΒΙ Γρεβενών σε συνεργασία με τον ΜΟΓ, άνοιξε, ως επιτακτική ανάγκη, μια πόρτα σκέψης και προβληματισμού για να συμβάλλει στον ελεύθερο συλλογισμό και στη συλλογική όσμωση της διαχείριση των κοινωνικών, πολιτικών και φιλοσοφικών ζητημάτων.

Πλησίστιο το ακροατήριο αναμένει την συνέχεια της πλοήγησης!….
Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλε ο Σιούλης Γιάννης

Ζαγκανίκας Σίμος

Δείτε ακόμα