Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Άνοιξη και Πασχαλιά…στα Γρεβενά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών Πίνδος

Για τα Γρεβενά αλλά και για όλη την ορθόδοξη Ελληνική επικράτεια η προετοιμασία για την υποδοχή της Πασχαλιάς αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία. Καθαριότητα σπιτιών, σωμάτων και ψυχών απαραίτητα για την υποδοχή της. Καθένα με τη δική του σημειολογία. Φέτος στον Πολιτιστικό σύλλογο Πίνδος μέσα από μια σειρά δράσεων θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ανατρέξουν στο παρελθόν και να κατανοήσουν τη σημειολογία αυτών των εθίμων.
Στα Γρεβενιώτικα νοικοκυριά, η προετοιμασία για τη γιορτή του Πάσχα και το “κέντημα” στις “περδίκες” είναι γιορτή. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, τα παιδιά, τα εγγόνια, ακόμη και οι άνδρες της οικογενείας. Αυτή η διαδικασία με τα πασχαλινά αυγά των Γρεβενών ίσως και να αποτελεί μια μικρή εστία αντίστασης στην τυποποίηση και την ταχύτητα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ζωή. Χαρακτηριστικό τους είναι η μοναδικότητα τους, επειδή το κάθε ένα απ’ αυτά ζωγραφίζεται ξεχωριστά με μια τεχνική επίσης ξεχωριστή, αφού ζωγραφίζονται με λιωμένο μελισσοκέρι και βάφονται κόκκινα.
Αυτή την τεχνική θα μας δείξουν μέλη και φίλοι του συλλόγου μας το Σάββατο 13 Απριλίου στις 17.00 στην αίθουσα του Συλλόγου “Πίνδος” σε ένα 3ωρο σεμινάριο. Η είσοδος στο σεμινάριο – εργαστήριο είναι ανοιχτή προς όλους. Αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:
• Περιγραφή Παραδοσιακών Πασχαλινών Εθίμων της περιοχής των Γρεβενών και η σημειολογία τους, Εισηγήτρια Κική Γούση
• Παρασκευή παραδοσιακής περδίκας και κοντυλιού , Εισηγητές Δήμητρα Βέργου και Φώτης Δημόπουλος
• Εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακής περδίκας με κοντύλι και μελισοκέρι . Επιδέξιες κυρίες και κύριοι της περιοχής σε τραπέζια εργασίας θα εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες στο “κέντημα” περδίκας.
• Εργαστήριο στολισμού καλαθιού για Λαζαρίνες, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου.
• Εργαστήριο στολισμού πασχαλιάτικης λαμπάδας.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έντυπες οδηγίες καθώς και πρότυπα σχέδια.
Είναι μια ευκαιρία να κατακτήσουμε την μοναδική γρεβενιώτικη τεχνική της “περδίκας”, είσοδός είναι ανοιχτή προς όλους.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την προμήθεια των υλικών από μέρους του Συλλόγου.
Μέρος από τις δημιουργίες των εργαστηρίων περδίκες, λαμπάδες και πασχαλινά εδέσματα θα προσφερθούν σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας που διαμένουν στο γηροκομείο Γρεβενών απο τις Λαζαρίνες της Πίνδου την Παρασκευή 19.4.2019.

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής:
Μ. Γεωργίτση: 6944830599, Κ. Γούση: 6946973648

Για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών “Πίνδος”