Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Το αήττητο αντάρτικο των Ελλήνων του Πόντου στις αποπνικτικές ομίχλες της Γενοκτονίας»

          Την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, το απόγευμα, στις 20:30, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, έλαβε χώρα η εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Το αήττητο αντάρτικο των Ελλήνων του Πόντου στις αποπνικτικές ομίχλες της Γενοκτονίας» με ομιλητή, τον ιστορικό, Ιάσονα -Σταύρο Γαβριηλίδη.

          Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τραγούδια αφιερωμένα στο Αντάρτικο του Πόντου, από τον πόντιο καλλιτέχνη, Άκη Σιαμίδη. Το δοξάρι της λύρας έσυρε ο λυράρης, Γιώργος Βέργος. Ποιήματα ανέγνωσε, με τη αισθαντική φωνή του, ο καθηγητής φιλόλογος Νικολαϊδης Γιάννης.       

          Στον πρόλογο του ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης επισήμανε το ρόλο της Βιβλιοθήκης στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, «Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν».

«Φέτος , στις είκοσι του προηγούμενου μήνα, κάναμε το μνημόσυνο για τους νεκρούς μας και επαναφέραμε στη μνήμη μας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ. Παράλληλα, την ίδια μέρα, συνδέσαμε την ιστορική αυτή μνήμη με την μνήμη του Ολοκαυτώματος στο Κοσμάτι, της Γερμανικής θηριωδίας.

Δύο παράλληλες μνήμες, Γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος, με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Οι Τούρκοι, ως Μουσουλμάνοι τσιχαντιστές και οι Γερμανοί, ως Ναζί, στα πολιτισμικά φορτία τους δεν είχαν και δεν έχουν καμιά αξία η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη υπόσταση, η κοινωνία και ο σεβασμός του πολιτιστικά διαφορετικού!…. Έτσι, προκειμένου να επικρατήσουν, μετατράπηκαν σε εξολοθρευτικούς μηχανισμούς ανθρώπων, κοινωνιών και πολιτισμών!….

Οι ιδεολογίες κοινές, αντί-ανθρώπινες, βάρβαρες, αιμάσσουσες είναι διαμετρικά αντίθετες με την ιδεολογία και τον πολιτισμικό ανθρωποκεντρικό πολιτισμό των Ελλήνων, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης υπόστασης, της ελεύθερης βούλησης και της Δημοκρατίας.

Πριν από μέρες ,λοιπόν, στις είκοσι του προηγούμενου μήνα, κάναμε μνημόσυνο, επαναφέραμε στη μνήμη τα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας και του Ξεριζωμού, ή θα έλεγα του αφανισμού από τις ιστορικές τους κοιτίδες των Ρωμιών του Πόντου. Η πολιτεία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έκανε το τυπικό τελετουργικό με την επιμνημόσυνο δέηση και έδειξε, τυπολατρικά, ότι έκανε, ότι της αναλογεί, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι συμμερίζεται τον πόνο των απογόνων του Γενοκτονημένου Πόντου!..

Δημιουργώντας την ψευδαίσθηση, και τούτο γιατί δεν μας έπεισε για τα ειλικρινή της αισθήματα. Εδώ και χρόνια καρτερούμε, το κεντρικό μνημείο της Γενοκτονίας στην Αθήνα. Εδώ και χρόνια καρτερούμε, την επίσημη προσφυγή της στον ΟΗΕ, για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Εδώ και χρόνια καρτερούμε δυο λέξεις στα σχολικά εγχειρίδια για τα Αμελέ Ταμπουρού (τα τάγματα θανάτου), τα Σεφκιέτ (τις λευκές πορείες θανάτου), τους απαγχονισμούς και τα παλουκώματα, τα ολοκαυτώματα των γεμάτων εκκλησιών από απελπισμένους χριστιανούς, , τους βιασμούς και τους αποπνικτικούς εξισλαμισμούς. Εδώ και χρόνια καρτερούμε να καταγραφούν δυο αράδες για τους αήττητους αντάρτες του Πόντου. Αυτούς που επιζητούσαν τον θάνατο παρά την ατίμωση. Αυτούς που υπερασπίστηκαν την τιμή και την αξιοπρέπεια των γυναικόπαιδων και των γερόντων. Αυτούς που υπερασπίστηκαν την πατρίδα – μία από τις πανάρχαιες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού!….

Στις μέρες μας, ελάχιστοι γνωρίζουν τις θυσίες αυτών των ακριτών και των ηρωικών τους κατορθωμάτων!… Είναι μέσα στις σελίδες εκείνες που, με συνενοχή με τους αμνήμονες, η επίσημη πολιτεία, προσπαθεί να κρατήσει στη σιωπή!….

Η απόκρυψη της ιστορίας και η άμβλυνση της μνήμης δικαιώνουν τον αδικοπραγούντα και διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της επανάληψης της αδικίας. Ενώ η παγκόσμια κατακραυγή διαμορφώνει τους όρους της συμμόρφωσης και της μεταμέλειας.

Σήμερα μην ανατρέξετε στον Πόντο και την Ανατολία για να βρείτε, έστω και κάποια απομεινάρια από την πολιτισμική και πολιτιστική σύσταση των Ελλήνων, που ανέπτυξαν ένα ξεχωριστό πολιτισμό, για 3000 χρόνια, από τον 8ο αιώνα πχ., μέχρι το 1924. Μην ανατρέξετε για να βρείτε απομεινάρια των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Μην ανατρέξετε να βρείτε τους πλούσιους πολιτισμούς ιστορικών λαών που έχουν γενοκτονηθεί η πιεστικά έχουν εκτουρκιστεί!… Στην Ανατολία επικρατούν παντού οι Τούρκοι και από τα χρόνια του Κεμάλ έκαναν επίθεση και στην ιστορία. Με την παραχάραξη της γενοκτόνησαν όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, μέχρι και ο Όμηρος είναι ο τούρκος Ομέρ στα σχολικά τους εγχειρίδια!… Σήμερα γενοκτονούνται οι Κούρδοι, ένας επίσης ιστορικός λαός και μάλιστα μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, είναι οι αρχαίοι Καρδούχοι του Ξενοφώντα και οι Μήδοι στις απαρχές των πολιτισμών στη Μεσοποταμία.

   Η Ειρήνη και Η Φιλία χτίζονται με αμοιβαία ειλικρίνεια!… και τούτες οι έννοιες δεν εμπεριέχονται στις αποσκευές του Τουρκικού κράτους. Τις θεωρεί ανώφελο βάρος και τις έχει αποποιηθεί!…

Εμείς θα αγωνιζόμαστε για να επικρατήσουν συνθήκες αποδοχής των διαφορετικών λαών και των διαφορετικών πολιτισμών στο Τουρκικό Κράτος. Η αποδοχή αυτή είναι ο μίτος που οδηγεί στην ειλικρινή φιλία!…

Σήμερα λοιπόν πήραμε το μονοπάτι της μνήμης που είναι η παιδαγωγός του παρόντος και της αυτογνωσίας για να προσδιορίσουμε το παρόν και τις πρακτικές μας.

Μια μνήμη, που απέκτησε με την τεκμηρίωση που μας κατέθεσε ο νέος ιστορικός, Ιάσονας -Σταύρος Γαβριηλίδης, την ολόσωμη υπόστασης της!…  

          Οι παραβρισκόμενοι στην ομιλία, με κατανυκτική προσήλωση, απορρόφησαν τον ρέοντα καλοδιατυπωμένο λόγο του ομιλητή και τις συμπερασματικές του διατυπώσεις και μετά συμμετείχαν σ’ έναν πολύ ουσιαστικό, διευκρινιστικό διάλογο!….

          Ήταν μια εκδήλωση μνήμης, που άφησε ανεξίτηλα τις αποτυπώσεις του στον πολιτιστικό «πάπυρο» της πόλης μας.

          Για την επιτυχία της εκδήλωσης συμμετείχαν οι Χασπερίδης Σταύρος, Θεολογία Ταρλατζή, Γεωργία Κοπάνου.

                                                                   

Ζαγκανίκας Σίμος