Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ευχαριστήρια Επιστολή στον σεβαστό καθηγητή κ. Χρήστο Δρόσο

Άγιος Γεώργιος Γρεβενών
Ευχαριστήρια Επιστολή στον σεβαστό καθηγητή μας κύριο, Χρήστο Δρόσο για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη του βιβλίου της συγγραφής του, με τίτλο: «Ο Μέγας Αλέξανδρος της Ιστορίας και των Λαϊκών Παραδόσεων»

Είναι κάποια βιβλία, που έχουν τον δικό τους ανεπαίσθητο ήχο. Ένας ήχος που δεν ακούγεται, ως το θρόισμα, από το ξεφύλλισμα των φύλλων τους, αλλά, με την νοηματική καλλιέπεια των λέξεων τους και το διαχρονικό τους βάρος, φτάνουν στον ακουστικό μας πόρο, ως αχός από τα βάθη των αιώνων!…..
Ένα τέτοιο βιβλίο, με τίτλο«Ο Μέγας Αλέξανδρος της Ιστορίας και των Λαϊκών Παραδόσεων» και τους επισημαντικούς υπότιτλους «Ο Δεσμός του με την Αρχαία Ελιμεία- Τοπική Ιστορία, Αρχαιολογία, Παράδοση», έφτασε με την ιστορική του περιήχηση στην Βιβλιοθήκη μας!..
Η νοηματική καλλιέπεια κάποιων λέξεων και το ιστορικό τους βάρος που κουβαλούν επιδέχονται, εν πράγμασι, πολλές σελίδες προσέγγισης και αρκετή μελάνη για να τις αποφορτίσεις!… Και το σημαινόμενο βιβλίο που ήρθε στην στέγη της Βιβλιοθήκης, ως αποδεικτικό, αφηγηματικό και στοχαστικό δοκίμιο, των 85 σελίδων, βρίθει και ξεχειλίζει απ’ αυτές!..
Στοχασμοί και παραπομπές που οδηγούν σε μια αντίθετη πορεία, από την πορεία που βαδίζουν οι στρατιές της ελλειμματικής, αποσπασματικής ημιμάθειας για την ιστορία του Τόπου μας. Πορεία στη γνώση, στον προβληματισμό, στην επικέντρωση της ιστορικής αναψηλάφησης και της αρχαιολογικής ανασκαφικής τεκμηρίωσης!… Πορεία προς την αυτογνωσία που θα προσθέσει τα ψηφία που λείπουν από το ψηφιδωτό της ιστορικής ταυτότητας μας, ως Τόπος και ως λαός της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών!….
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο λόγιος, ακαταπόνητος ερευνητής, ακατάβλητος από το γήρας, φιλόλογος καθηγητής μας, Χρήστος Δρόσος. Μεγάλη η συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της Τοπικής μας Ιστορίας.
Τον ευχαριστούμε θερμότατα για τη δωρεά του και του ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση!…
Το βιβλίο λειτούργησε ως σημαντήρας αφύπνισης για την υποχρέωση μας απέναντι στην Ιστορία του Τόπου μας. Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση προς τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, τον Δήμαρχο Γρεβενών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Γρεβενών να σταθούμε και να αφουγκραστούμε όλοι μας, τον αχό από τα βάθη των αιώνων, που βγαίνει από το εμπνευσμένο δοκίμιο του σεβάσμιου, γηραιού συγγραφέα και να γίνουμε αρωγοί και συνοδοιπόροι στον αγώνα για την αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα του Τόπου μας. Όλοι οι δρόμοι, ως αρχή, οδηγούν στον βιγλάτορα, στρατηγικό τύμβο του Αϊ Νικόλα, πάνω από το ιστορικό Τσούρχλι!.

 

Ο Προϊστάμενος της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκης Γρεβενών

Ζαγκανίκας Σίμος