Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«Ρεβεγιόν Ετήσιου Απολογισμού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών 2017». (VIDEO)

«Ρεβεγιόν Ετήσιου Απολογισμού πεπραγμένων

 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών για το 2017».

«Ο πολιτισμός, είναι δρόμος, είναι κίνηση, 

δεν είναι κατεστημένη κατάσταση,

είναι ταξίδι και όχι λιμάνι…

Σ’ αυτό το καραβάνι του πολιτισμού,

 μ’ αγωγιάτη την Βιβλιοθήκη, ας ανανεώσουμε ξανά τη θέση μας

για το ταξίδι της δημιουργίας!….»

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης, στις 17:30, το βράδυ της Τετάρτης, έλαβε χώρα, το «Ρεβεγιόν» του Ετήσιου Απολογισμού των πεπραγμένων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κύριος Φώτιος Μπαζάκας, επικεντρώνοντας τον χαιρετισμό του στη σημαντικότητα του έργου που επιτελείται στη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς εκπαίδευσης των Γρεβενών.

Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου: Μπάκας Ευάγγελος, Παπαδημητρίου Χρήστος, Κορέλλα Άννα, Αντωνιάδου Αθανασία, Παπανικολάου Κωνσταντίνος, Μπόγγια Ευαγγελία.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Γρεβενών. Κωνσταντινίδης Γιάννης , ο πρώην βουλευτής Γρεβενών Κοψαχείλης Τιμολέων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Παπαϊωάννου Χρήστος και ο πρόεδρος του ΜΟΓ Σιούλης Γιάννης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μ’ ένα θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Παυλίδης, με συμπρωταγωνιστές τους:  Μήτσαλου Ευαγγελία, Σαμαράς Γιάννης, Σβώλος Θανάσης και Σαλβαράς Αλέξανδρος.

Τον πρόεδρο διαδέχθηκε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, που με συνοπτική αναφορά προέβει στον Απολογισμό των πεπραγμένων της Βιβλιοθήκης για το 2017. Και μ’ έναν γλαφυρό τρόπο μας μύησε στην ουσία της εκδήλωσης:

«Σας καλωσορίζουμε στο 11ο ρεβεγιόν Απολογισμού της Βιβλιοθήκης

Είναι μια εκδήλωση που καθιερώθηκε και διοργανώνεται με το δικός σας αμέριστο ενδιαφέρον.

Φίλες της Βιβλιοθήκης έφεραν την αμβροσία

Φίλοι της Βιβλιοθήκης έφεραν τον άκρατο οίνο

Φίλοι και φίλες μουσικοί θα μας κρατήσουν συντροφιά με «Απολλώνιες» μουσικές.

Και όλοι μαζί, με την συμμετοχή μας σημαδεύουμε τον χρόνο. Και αποτυπώνουμε στην μνήμη της πόλης, άλλη μια χρονιά, με τον απολογισμό των δημιουργικών μας παρεμβάσεων στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού!…

Το κρασί μας χαλαρώνει και μας φέρνει πιο κοντά!…

Τα νόστιμα εδέσματα μας δίνουν την αίσθηση του κοινού, φιλικού συμποσίου!..

Και η μουσική μας εντάσσει στην κοινή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια αόρατη άτρακτο, που μας ψυχαγωγεί και μας δένει στο επικοινωνιακό της δίκτυ, πιο φιλικά και πιο ανθρώπινα!….

Όλα τούτα συμβαίνουν μέσα στο χώρο των βιβλίων και της Βιβλιοθήκης. Μοναδική ως εκδήλωση στο χώρο των Βιβλιοθηκών!..

Έτσι σφυρηλατούνται σχέσεις άμεσης επικοινωνίας, οι οποίες ισχυροποιούν την ιδιαίτερη κοινότητα των φίλων της Βιβλιοθήκης.

Βαθειά μου πίστη είναι, ότι «χωρίς επικοινωνία δεν χτίζεται κοινωνία»….

Όσο θα ισχυροποιείται η κοινότητα των φίλων της Βιβλιοθήκης, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το έργο της Βιβλιοθήκης!….

Το 2017 ήταν, εξίσου, μια δημιουργική χρονιά!… Θα απαριθμήσω, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, τις παρεμβάσεις και το έργο που έχει συντελεσθεί!…

  Σας παραθέτουμε επιγραμματικά, για να φρεσκάρουμε τις μνήμες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί  

1. Ρεβεγιόν Απολογισμού για το 2016

2. «Με τις «Συμπαντικές Διαδρομές» στους δρόμους του έντεχνου λόγου και του φανταστικού!…» με τον Γεράσιμο Μοσχονά

3. Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Κλεαγέτη», του συμπατριώτη μας, συγγραφέα, Νίκου Κατσώνη.

4. Ημερίδα με θέμα: «Φυσικό αέριο, Ελλάδα και Παγκόσμια εικόνα,

Κοιτάσματα, Δίκτυα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες» με τον Τζιόλα Ελευθέριο

          5. Δημιουργία «Θεατρικού Εργαστήριου για παιδιά» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

          6. Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Πολίτισσα» του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου.

7. Εκδήλωση με θέμα: «Ο Εγκέλαδος που συντάραξε τη γη των Βεντζιωτών και ευρύτερα για την περιοχή των Γρεβενών, στις 13 Μαΐου 1995».

8. Εκδήλωση στη Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στον αγώνα για την αναγνώρισή της» με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη.

9. Παρουσίαση  του βιβλίου«Οι ρίζες μας» του συμπατριώτη μας συγγραφέα Αναστασίου Σταμπουλίδη

10. Δημιουργία μικρού «αγκυροβολίου», Μουσικής και Χορωδιακής Παιδείας της Βιβλιοθήκης με την Άρτεμις Βέρα

11. «Τα βιβλία διανυχτερεύουν, για ένατη χρονιά, και μας κρατούν συντροφιά με μουσική και τραγούδι…»

12. Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος.«Εύα Στυλ, Σπασμένα τριαντάφυλλα» της συμπατριώτισσας μας Δικηγόρου και Εκπαιδευτικού, Βιολέττας Μπούσιου.

13. Παρουσίαση του βιβλίου «Τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια της Δεσκάτης» του λαογράφου, Κώστα Σπανού

14. «Ποσειδών», «Διηγήματα σε σχέδια μαγικά, δύο βιβλία του συμπατριώτη μας συγγραφέα Ζήση Κόκκινου

15. Ημερίδα με θέμα: «Η περιοχή των Γρεβενών μέσα από Οθωμανικές ιστορικές πηγές» με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Καμπουρίδη

16. Μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής με τον μουσικοπαιδαγωγό Βασίλη Αναγνώστου,

17. Βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής διηγημάτων, με τον τίτλο «Ο κόκκινος σπάγκος» του Γρεβενιώτη συγγραφέα Γιώργου Σιώμου

18.  Βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής διηγημάτων, με τον τίτλο «Ο κόκκινος σπάγκος» του Γρεβενιώτη συγγραφέα Γιώργου Σιώμου στην Κοζάνη.  

          19. Η Γωγώ Ατζολετάκη με «το Ζ της Ζωής» στα Γρεβενά. Εκδήλωση αφιερωμένη στη «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

20. Εκδήλωση για την τέχνη της αφήγησης, «παραμύθια και ιστορίες φιλοσοφίας για μεγάλους» με τον μουσικοδιδάσκαλο Σάκη Κουκουμπέση

21. Βιβλιοπαρουσίαση  του Μυθιστορήματος «Προδομένες Αγάπες» της συγγραφέα Νικολία Πανίδου  στο “café Senso” στα Γρεβενά!…

22. Τιμητικό Αφιέρωμα στο μεγάλο δάσκαλο και μεγάλο λαογράφο του Τόπου μας Κώστα Καραπατάκη

           Τετραήμερο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου

Διήμερο αφιερωμένο στα πασχαλόγιορτα

 Τέσσερεις επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε Τζιούρτζια (Αγία Παρασκευή) Ασπροποτάμου, Μέγαρο, Σπήλαιο Κατάκαλη Καρπερό.

  Είκοσι οκτώ εκδηλώσεις για τα παιδιά το Καλοκαίρι με τίτλο «Καλοκαιρινή Εκστρατεία»

          Δεκατέσσαρες επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη

          Διήμερο εκδηλώσεων στη Μανιταρογιορτή

          Οκταήμερο αφιερωμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Σύνολο Εκδηλώσεων 84

Συνολικό κόστος εκδηλώσεων : 640,00 €

Τα δέκα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη ανέρχονται στις 890.

Οι επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη φέτος έχουν ανέλθει, κατά μέσο όρο, την ημέρα  στα 84 άτομα. Ήτοι, έχουν περάσει από την Βιβλιοθήκη ως δημιουργοί, ακροατές ερευνητές, χρήστες του Κέντρου Πληροφορικής και ως φιλαναγνώστες 30.660 άτομα.

Είναι σκόπιμο να καταγραφούν οι εθελοντές που συνέβαλλαν στη δημιουργική αυτή χρονιά: Παπαλαμπρόπουλος Στέλιος, Μαρία Κολτσίδα, Ευταξία Βασιλική, Χασιώτης Γεώργιος, Μπιζιούρα Γεώργιος, Δρουδάκη Λένα, Λίτσα Σουζάνα, Καραγιάννης Γιάννης, Ευάγγελος Ζάππας, Μπαλιάμης Κων/νος, Ευγενία Νιάκα, Γεώργιος Σεβίλογλου, Γιάννης Νικολαϊδης, Φανή Ιορδανίδου, Ρούλα Ντόλα, Ξένια Χερίδου, Κώστας Τζαναμπέτης, Σάκης Κουκουμπέσης Φώτης Παπάς, Στέλιος Κωτίτσας, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τάσος Αναγνώστου, Μάριος Αναγνώστου, Δήμος Δήμζας, Τάκης Δρουδάκης, Αλέξιος Εταιρίδης, Αντώνης Τορλακίδης Μπάμπου Σοφία, Δεμερτζίδου Ευδοκία, Καραγιάννη Συμεών, Λιοσάτου Εβίνα, Μήττα Λίτσα, Λόλα  Ζωή Πλιάτσιου Περιστέρα, Βανιώτη Δέσποινα, Ντόνα Ειρήνη, Βέρα Άρτεμις, Ιουλία Πλιάτσικα, Βάσω Ριζάκη, Νίκος Τσικούρας, Εύη Λιάκου, Άννα Κορέλλα, Αντώνης Κλεισιάρης, Μαρία Μουστάκα,  Μαρία Μπατάνη, Βάσω Κυριακίδου, Μπόγκια Βαγγελίτσα, Φρόσω Πετρέντζιου, Γιάννης Μπαϊνέτας, Γιάννης Παπαστεργίου, Πουρνάρας Στέργιος, Λότσιος Αθανάσιος, Καραμανές Ευάγγελος, Δημήτρης Μπουκάλης, Πέτρος Καράκαρης, Σοφία Γκαργκάλα, Χρήστος Ντάγκαλας, Μήτσος Μπουζιαλής, Σάκης Μπουκλάς, Αντώνης Αργυρόπουλος, Γιώργος Νταγκούμας. Χαρά Καραλιόλιου, Τασούλα Καραγιάννη.

Όλο αυτό το έργο λοιπόν, είναι αποτέλεσμα των δεκάδων εθελοντών, αλλά, θα ήταν παράλειψη και ανακρίβεια, να μην αναφερθώ, στους αγαπημένους μου συναδέλφους, που δεν μένουν στα στενά όρια της εντεταλμένης υπηρεσίας, αλλά, με καθημερινή υπέρβαση σηκώνουν τα φορτία των δράσεων και των εκδηλώσεων,  ήτοι: ο Χασπερίδης Σταύρος, η Ταρλατζή Θεολογία, η Κοπάνου Γεωργία, η Προύφα Ευαγγελία και η Ασλανίδου Νέλη.

Χορηγοί με εδέσματα ήταν το «Αρτοποιείο Μαρκόπουλος Απόστολος» και το Ζαχαροπλαστείο «Βάσος». Τον άκρατο οίνο έφεραν οι Κώστας Καρυπίδης και Χασπερίδης Σταύρος. Και έπαιξαν οι μουσικοί: Παπαδημητρίου Χρήστος, Μήτσαλου Ευαγγελία. Μπουμπούκας Γιάννης Νίκος Χριστούλης, Γιάννης Παρασκευαϊδης, Μίχος Κωνσταντίνος, Γκαμπράνη Νίκη, Παπαδημητρίου Μαρία, Μήτσαλος Σταύρος, Δήμζας Δήμος, Παππάς Φώτιος, Εταιρίδης Αλέξιος, Παυλίδης Γιάννης,

Πιστεύουμε βαθειά, πως ο πολιτισμός είναι κίνηση και όχι στάση και κατάσταση. Είναι ταξίδι και όχι λιμάνι … Σ’ αυτό το καραβάνι, με αγωγιάτη την Βιβλιοθήκη, ας ανανεώσουμε ξανά την θέση μας για το ταξίδι της δημιουργίας!….

Ας σηκώσουμε όλοι τα ποτήρια μας και ας πιούμε στην υγεία αυτής της ένθερμης άτυπης κοινότητας των φίλων της Βιβλιοθήκης!….. 

                                                          Ζαγκανίκας Σίμος