Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Ο τριαινοκράτης Ποσειδώνας και μια διήγηση σε σχέδια μαγικά…»

          Ονειροβατικός ταξιδευτής ο Ζήσης, με αποσκευές όμως, εν ύλη-υπαρκτά, δύο βιβλία ανά χείρας, μας ήρθε από το Βέλγιο, ο συμπατριώτης μας συγγραφέας.

         Το πρώτο του βιβλίο, έχει τον τίτλο «Ποσειδών» και έχει την αναγραφή του ονόματός του, ως συγγραφέα και το δεύτερο βιβλίο, με τον τίτλο «Διηγήματα σε σχέδια μαγικά» εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Ορφέας Ζ. Και τα δύο του βιβλία μας ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο υπερβατικό, φαντασιακό!… Υπάρχουν δυνάμεις, όπως ο Ποσειδών, ακαθόριστες, αόρατες και ασύλληπτες για την οπτική και τη λογική των κοινών θνητών, που έχουν τη μέριμνά τους για την επιβίωση του πλανήτη Γη, για το ανθρώπινο γένος και την ανθρώπινη κοινωνία. Αυτές οι υπερβατικές δυνάμεις επικοινωνούν μόνο μ’ έναν προικισμένο από τη φύση, ευαίσθητο και ονειροπόλο συγγραφέα, που ως «μύστης» κοινωνεί στους ανθρώπους τις ιδέες και τις αξίες που πρέπει να ενστερνισθούν για την σωτηρία τους και τη σωτηρία του πλανήτη!.. Οι περγαμηνές των αξιών δίνονται, ως έντεκα εντολές, στον νέο «Μωυσή», ο οποίος θέλει να μας σώσει μέσα από την όμορφη του συγγραφή!…

Τα πρόσωπα της μυθοπλοκής είναι άνευρα, στερημένα από τη δικής τους ύπαρξη και υπάρχουν μόνο για να κινούνται και να εκφράζουν την αγωνία επιβεβαίωσης του συγγραφέα και των ιδεών του!… Εξάλλου είναι αυτό-αποκαλυπτικός στη διήγηση του ο ίδιος ο συγγραφέας: «…της μεταφυσικής μαραφέτια που καβαλικεύουν τον αφηγητή-Σαζήκη-μπάρμπα, τριάδα ενωμένη κι αδιαχώριστη» και +Ομοούσιος+ θα προσθέταμε, ως αναγνώστες!…Και πιο αυτοπροσδιοριστικά στην παρακάτω παράγραφο: «Καλέ μου χρονικογράφε: αφηγητή-Σαζήκη-μπάρμπα, όσο καλά, που καλά και σωστά τα λες και που θα τα πεις και στη συνέχεια…». Ο χρονικογράφος συγγραφέας ταυτίζεται πλήρως με την τριαδικότητα και την +τρισυπόσταση+  του ήρωα  του και μας παραπέμπει, με αμεσότητα, ότι αφηγητής είναι το Άγιο Πνεύμα, μπάρμπας, ο Πατέρας και ο Σαζήκης είναι ο αναγραμματισμένος Ζησάκης, που είναι θεόσταλτος κοινωνιστής του αναμορφωτικού λόγου  στον κόσμο. Και που αυτά που γράφει: «με μαεστρική τέχνη, με επιδέξιο χειρισμό του λόγου παρασκευάζει το ελιξίριο… είναι το μυστικό κλειδί που συντελεί στο να παράγει ο οργανισμός μας ενδορφίνες !..  Τα πρόσωπα που φαίνονται δεν είναι παρά πια οράματα, όνειρα, ψευδαισθήσεις και εξαρτήσεις αυτού του παντοδύναμου «εγώ» και η γραφή του γίνεται αυτοαναφορική!….      

Μια γραφή που θα την συγκαταλέγαμε στην κατηγορία της νέας ανάπλασης του μυθιστορήματος, που οι στόχοι και η ιδεολογία δεν είναι προδιαγεγραμμένες από το παρελθόν, του Γκριγιέ και της Σαρρώτ, αν δεν υπήρχε η αποστολική προσμονή μέσα από τις μνήμες της Κοινής Διαθήκης, που μας παραπέμπει, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων της δικτατορίας του προλεταριάτου, στις προσεγγίσεις του Αλαίν Μπαντιού, ο οποίος ερμηνεύει, ως επαναστατικό, τον μεταφυσικό λόγο του Αποστόλου Παύλου!..

Εύστοχες οι παρατηρήσεις του καθηγητή και πρώην γυμνασιάρχη Χρυσόστομου Παπαθανασίου

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης στις 8:30 το βράδυ, την Τετάρτη, 23- Αυγούστου 2017.

Η Βιβλιοθήκη φιλοξένησε, για ένατο συνεχή χρόνο τον πολυγραφότατο συγγραφέα που η πραμάτεια του ανέρχεται στα11 πλέον βιβλία!…

Την παρουσίαση έκανε ο Σίμος Ζαγκανίκας

Την εκδήλωση προετοίμασαν ο Χασπερίδης Σταύρος, η Προύφα Ευαγγελία και η Γεωργία Κοπάνου.   

Ζαγκανίκας Σίμος

.

Ζαγκανίκας Σίμος