Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

2η Διεθνής συνάντηση για τη Βυζαντινή Αγιογραφία στα Γρεβενά (video)

Στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάδειξης της δυναμικής που υπάρχει στους μικρούς φορείς πολιτισμού του τόπου μας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας της Ρουμανίας και της Ιταλίας διοργανώνουν  μία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με κεντρικό άξονα τη βυζαντινή τέχνη.

«Όταν ο τόπος αυτός έχει γεννήσει τους Σαμαριναίους αγιογράφους , αυτή η 2η Διεθνής Συνάντηση Αγιογραφίας λαμβάνει ιδιαίτερο νόημα. Και τούτο γιατί από την μία δείχνει την συνέχιση της παράδοσης και από την άλλη δημιουργεί τις προϋποθέσεις αλλά και την όρεξη για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την αγιογραφία». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε και καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ τους αγιογράφους, μαθητές και δασκάλους, από την Φλωρεντία, το Βουκουρέστι, την Κοζάνη αλλά και την πόλη των Γρεβενών, καθώς και το πλήθος των επισκεπτών, κατά τα εγκαίνια  της Έκθεσης Αγιογραφίας με τίτλο: «Το πρόσωπο του Χριστού» που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ευαγγελίστρια.

«Το πρόσωπο του Χριστού είναι το κατεξοχήν πρόσωπο που εκφράζει τον έρωτα του Θεού προς τον άνθρωπο και γι’ αυτό και το εικονίζουμε, γιατί και ο Ιδιος ο Υιός και Λόγος του Θεού σάρξ εγένετο και άρα εικονίστηκε για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης κατά την ομιλία της Εκθέσεως.

 Αγιογραφικά εργαστήρια τριών χωρών (Ελλάδας- Ιταλίας- Ρουμανίας) ανταλλάσουν τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις, προβληματίζονται και συζητούν για την τέχνη τους.  Σκοπός μέσα από τη σπουδή ενός κοινού θέματος είναι να ξεκινήσει ένας εικαστικός διάλογος μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών παραδόσεων δίνοντας την ευκαιρία σε συμμετέχοντες και κοινό να εμβαθύνουν αλλά και να γνωρίσουν την τέχνη της αγιογραφίας. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να αναδείξει πολλά ενδιαφέροντα σημεία επαφής και να ανοίξει το δρόμο για ποικίλες ερμηνείες των έργων των συμμετεχόντων. Επιπλέον προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία δεσμών με τους φορείς τέχνης και πολιτισμού των τριών χώρων , με στόχο την εδραίωση μιας σχέσης ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μακροχρόνιας συνεργασίας.

Στην τωρινή δράση συμμετέχουν με έργα τους τα αγιογραφικά εργαστήρια του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» Κοζάνης, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, της «Associazione Archeosofica» από τη Φλωρεντία Ιταλίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου καθώς και μαθητές από εκκλησιαστικές σχολές της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ilfov Ρουμανίας.

Τα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Συνάντησης για τη Βυζαντινή Αγιογραφία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Δαβίδ στο κέντρο πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και προλόγισε ο καθηγητής Δογματικής & Συμβολικής Θεολογίας του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ο Αντδήμαρχος Ζήσης Κιάκας, ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Τσένης, ο πρόεδρος της τ.κ. Στέργιος Πουρνάρας , πλήθος κόσμου αλλα και καλλιτεχνων.

Η Έκθεση θα  παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και θα λειτουργεί κατά το πρωί (9:00-13:00)και το απόγευμα (17:30-20:00). Την Έκθεση μπορούν να την επισκεφθούν και μαθητές των σχολείων μας, ανά τάξη, κατόπιν επικοινωνίας με το Βιβλιοπωλείο «Αναλόγιον». (24620 23020)