Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ατέρμονη νύχτα! Νύχτα γεμάτη ανείπωτες εκπλήξεις!…

Τα βιβλία εθισμένα, από την οκτάχρονη ημερολογιακή συνάντηση τους με τη ψυχαγωγική και διεργετική επιμορφωτική τους διανυκτέρευση, στήσανε και φέτος, Δευτέρα 4- Ιουλίου, το νυχτέρι τους και σκόρπισαν ξανά τους σπόρους της ποίησης και της μελωδίας στο προαύλιο του Κέντρου Πολιτισμού!….

            Ατέρμονη σε εξομολογήσεις και ονειρικές καταθέσεις, μέσα από το γλυκασμό των τραγουδιών και των μουσικών ακουσμάτων, με το συνοδευτικό ψέλλισμα των χειλιών, που έδιναν μια σταλιά, στο χρόνο, ξεγνοιασιάς και ευχαρίστησης!…

            Η μαγνητική εξάρτηση των βιβλίων έφερε στο τραπέζι της κοινής ψυχαγωγίας τους φίλους της Βιβλιοθήκης σε μια αμέθυστη μέθεξη!…

            Αθέατοι παρατηρητές, από τα παράθυρα και τις ανοιχτές πόρτες της Βιβλιοθήκης, οι φιλόσοφοι που κατέβηκαν από τις δερματόδετες εκδόσεις, οι ποιητές από την προθήκη των ποιητικών συλλογών, οι εικαστικοί από την προθήκη των καλών τεχνών, οι στιχουργοί από τα σταντ των αναμνήσεων, οι μουσουργοί από τη μαγεία των αναπολήσεων και τα πολύχρωμα ξωτικά από το ισόγειο των παιδικών παραμυθιών!  

            Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης τόνισε με ιδιαίτερη συγκίνηση το τεράστιο έργο, από τους 57 εθελοντές, του πρώτου εξαμήνου, που καταπιαστήκαν με την επένδυση της γνώσης, συμπληρώνοντας την πολιτισμική μας περιβολή σαν άτομα και σαν κοινωνία!… Σ’ αυτό το πανωφόρι, εκεί στην άκρη, είναι κεντημένο και το όνομα του χορηγού μας, του Τσακνάκη Ιωάννη, εργολάβου μηχανικού, που με την αποπληρωμή των αφισών και των προσκλήσεων βάζει τη διπλοβελονιά της ανακούφισης από το βαρύ φορτίο του ελλειμματικού μας προϋπολογισμού!

            Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε η νεανική πρωτοεμφανιζόμενη ορχήστρα με τους  Φώτη Παπά στην κιθάρα και το τραγούδι, Δήμζα Δήμο στο μπουζούκι και Γιώργο Οικονόμου στα κρουστά, οι οποίοι μας ταξίδεψαν στους δρόμους του έντεχνου τραγουδιού, καταχειροκροτούμενοι, για τις όμορφες εκτελέσεις τους!.. Και η απογείωση της μουσικής πανδαισίας ήρθε με το σύρσιμο του δοξαριού πάνω στη  καλλίφωνη ποντιακή λύρα από την επώνυμη βιρτουόζο Χριστίνα Κυριακίδου ερμηνεύοντας κομμάτια μελοποιημένης ποίησης, με τη συνοδεία στα κρουστά και στην ερμηνεία, της Αθηνάς Κυριακίδου. Ο μουσικός επίλογος της βραδιάς έγινε με τις αισθαντικές ερμηνείες από τους κιθαρωδούς Γιάννη Μπουμπούκα και Χρήστο Παπαδημητρίου και τις χαρισματικές πενιές του δάσκαλου του μπουζουκιού, Σταύρου Μήτσαλου. Έκτακτη ήταν η συμμετοχή του βάρδου Δημήτρη Δρουδάκη που, με την αηδονάλαλη φωνή του, μας ταξίδεψε στη νοσταλγία των εφηβικών μας χρόνων!…

            Η θεραπαινίδα της μνήμης για μια ακόμη φορά κατέγραψε τις ανείπωτες εκπλήξεις που μας επιφύλαξε η εκδήλωση «Τα βιβλία διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά με ποίηση, μελωδία και ανεπανάληπτες ερμηνείες».

            Τη νύχτα αυτή του Ιούλη, τα βιβλία, στα Γρεβενά, δεν ησυχάζουν, επιζητούν τη μεγαλύτερη, όσο γίνεται προσέγγιση, με τους αναγνώστες τους και για αυτό βγαίνουν από τις προθήκες τους και σκορπούν τους σπόρους τους από τα παράθυρα και τις πόρτες της Βιβλιοθήκης και όσοι είναι τυχεροί και βρεθούν στο άγγιγμά τους και φάνε από τους καρπούς τους, τότε θα αισθανθούν τη μοναδική γλύκα από τη συνεύρεση και την κοινή ψυχαγωγία τους!…. 

            Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι Χασπερίδης Σταύρος, Σφέτκος Απόστολος, Νέλη Ασλανίδου, Γεωργία Κοπάνου και ο Αιμίλιος Παπαδημητρίου.

            Οι δείκτες του ρολογιού ζύγισαν τον ανυπόταχτο χρόνο και μας  φανέρωσαν, για άλλη μια φορά, πόσο γρήγορα κυλούν οι ευχάριστες στιγμές που μας έδωσαν ζείδωρη ανάσα στον απόηχο της αγχωτικής καθημερινότητας!…  

                                                                                                      Ζαγκανίκας Σίμος