Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΙΣΤΟΡΙΑ (ΣΥΝΗΘΩΣ) ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!

“ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΜΕΤΑ…. “

γράφει ο  Αχιλλέας Γεωργόπουλος

 

Ξεφυλλίζοντας τις σημειώσεις στο προσωπικό μου «Γρεβενιώτικο ημερολόγιο», ανέτρεξα 100 χρόνια πίσω, στη σελίδα με τα γεγονότα του 1915. Μετά από έναν αιώνα, σε σχέση με τα πολιτικά πάθη, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενίοτε ως φάρσα.

 

Κυριακή 31 Μαΐου 1915. Εθνικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά και οι Νέες Χώρες με 134 βουλευτές (επί συνόλου 316) που έγιναν σε τεταμένη ατμόσφαιρα και είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, καθώς οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφανθούν επί της διαμάχης Κωνσταντίνου – Βενιζέλου, σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τις εκλογές κέρδισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το Κόμμα Φιλελευθέρων που έλαβε 185 έδρες στη Βουλή, το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δημητρίου Γούναρη 95, η παράταξη Θεοτόκη 12, η παράταξη Δημητρακόπουλου 7, η παράταξη Μαυρομιχάλη 7, η παράταξη Ράλλη 6, οι Σοσιαλιστές Θεσσαλονίκης 2 και οι ανεξάρτητοι 2.
Στο Νομό Κοζάνης, της οποίας τα Γρεβενά (πλην της Δεσκάτης) ήταν Επαρχία, εκλέχτηκαν 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
1) Κωνσταντίνος Οικονομίδης, (κόμμα Εθνικοφρόνων) 13.691 ψήφοι.
2) Ιωάννης Αντωνιάδης, δικηγόρος από την Κοζάνη, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 13.303 ψήφοι.
3) Γεώργιος Μπούσιος, από τα Γρεβενά, πρώην βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο, κτηματίας, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 13.105 ψήφοι. Συνεργάστηκε ως ανεξάρτητος με τον Ίωνα Δραγούμη.
4) Ζουλφικιάρ Μπέη Ακήφ, Κονιάρος τσιφλικάς, (κόμμα Εθνικοφρόνων) 12.784 ψήφοι.
5) Κόντσα Χουσεϊν Νεντίμ (κόμμα Εθνικοφρόνων) 12.503 ψήφοι.
6) Νικόλαος Γκιουλέκας, γιατρός από την Σιάτιστα με καταγωγή από την Φούρκα της Ηπείρου, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 12.477 ψήφοι.
7) Ομέρ Λουτφή Εφέντης, χότζας από Ελασσόνα, (κόμμα Εθνικοφρόνων) 12.436 ψήφοι.
8) Θεόδωρος Κωτούλας, δικηγόρος από τη Βλάστη, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 12.196 ψήφοι.
9) Αριστείδης Ζάχος, νομικός από τη Σιάτιστα, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 12.131 ψήφοι.
10) Δημήτριος Οικονόμου, ιατρός από τη Σαμαρίνα Γρεβενών, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 12.091 ψήφοι.
11) Σπύρος Ευθυμιάδης, νομικός από το Κηπουρειό Γρεβενών, (κόμμα Ανεξαρτήτων) 11.933 ψήφοι.

Επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1915.
Οι πρόωρες εκλογές έγιναν με αποχή του Κόμματος των Φιλελευθέρων, με απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ως αντίδραση στις βασιλικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε παραίτηση της κυβέρνησής του στις 22 Σεπτεμβρίου. Τις εκλογές διενήργησε πλέον ο φιλοβασιλικός Αλέξανδρος Ζαΐμης. Επωφελούμενο της αποχής των Φιλελευθέρων, το Κόμμα των Εθνικοφρόνων (Γούναρης, Θεοτόκης, Ράλλης) έλαβε τις 295 από τις 316 έδρες της Βουλής. Το Εθνικό Συντηρητικόν Κόμμα του Νικολάου Στράτου έλαβε 7 έδρες, οι Μαυρομιχαλικοί 6, η Μακεδονική Ομάδα του Στέφανου Δραγούμη 5 και το Προοδευτικόν Κόμμα του Δημητρακόπουλου 3.
Στο Νομό Κοζάνης εκλέχτηκαν 11 βουλευτές μεταξύ των οποίων για δεύτερη φορά οι Γρεβενιώτες Γεώργιος Μπούσιος και Σπύρος Ευθυμιάδης. Επίσης, οι Ιωάννης Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Αριστείδης Ζάχος, Νικόλαος Γκιουλέκας, Στέργιος Παπαργυρούδης (έμπορος από Κοζάνη), Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (τραπεζίτης-μεσίτης από Κοζάνη), Ζουλφικάρ Μπέη Ακήφ, Ομέρ Λουφτή Εφέντης και Αλή Δεμίρ Μπέη (από Βέροια).