Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οι ποιο σημαντικές στιγμές για τα Γρεβενά την περίοδο της κατοχής -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 41-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 44

 Στις 6 Απρίλιου του 1941 ξεκινά η επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας ενώ  τρείς μέρες αργότερα, στις 9 Απρίλιου αρχίζει η γερμανική προέλαση προς νότο μέσω Φλώρινας και Έδεσσας. Στις 20 Απριλίου ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου συνθηκολόγησε με τους γερμανούς χωρίς την σύμφωνη γνώμη  της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις 28 Απριλίου οι γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα και έτσι αρχίζει η τριπλή κατοχή στην πατρίδα μας. Η χώρα παραδίδεται  στην τριπλή κατοχή στους Γερμανούς-Ιταλούς-Βούλγαρους.

 

Ποιο σημαντικές στιγμές για την περιοχή των Γρεβενών για την περίοδο αυτή είναι:

 

Στις 14 Απριλίου 1941 ανατινάζεται από Άγγλους, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς σαμποτέρ το πέτρινο γεφύρι του Πασά, για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς που τους καταδίωκαν. Το πέτρινο γεφύρι του Πασά είναι στον Αλιάκμονα  στην Κοκκινιά (Σούμπινο) χτίστηκε το 1690 και ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Στις 15 Απριλίου 1941 έγινε η κατάληψη της πόλης των Γρεβενών από τις Γερμανικές δυνάμεις. Οι πολίτες των Γρεβενών είχαν κλειστεί στα σπίτια τους, μόνο λίγοι ρουμανίζοντες τους υποδέχτηκαν με γερμανικές, ιταλικές και ρουμάνικες σημαίες.

Στις 12 Ιουνίου 1941 έφυγαν οι Γερμανοί και παρέδωσαν την επαρχία των Γρεβενών στους Ιταλούς, οι οποίοι με τους συνεργάτες τους ρουμανίζοντες ανέλαβαν την κατοχική διοίκηση των Γρεβενών.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1943 αντάρτες του ΕΛΑΣ έτησαν ενέδρα κοντά στο Ελευθεροχώρι σε ιταλικό τμήμα  που επέστρεφε στα Γρεβενά από το Δεσπότη (Σνίχοβο) μάχη του Σνιχόβου με αποτέλεσμα να υποστεί απωλείες

Στις 11 Φεβρουαρίου 1943 εκτελέστηκαν  7 κρατούμενοι των φυλακών Βαροσίου σε αντίπονα για την μάχη του Σνιχόβου.Οι πέντε εκτελεσθέντες καταγόταν πέντε από τον Άγιο Γεώργιο(Τσούρχλι) ένας από τον Ταξιάρχη (Κουσκό) και ένας από Γρεβενά

Στις  6 Μαρτίου 1943 αιχμαλωτίστηκε το Ιταλικό Τάγμα των Γρεβενών  στην τοποθεσία Φαρδύκαμπος (μάχη του Φαρδυκάμπου) μετά από μάχη με αντιστασιακές ομάδες των Γρεβενών και του Βοίου.Οι 603  αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Πεντάλοφο και μετά στο Μοναστήρι του Σπηλαίου το οποίο εκείνη την εποχή ήταν κενό και διέθετε κελιά,αποθήκες , μαγειρία.Μετά από παρομονή τριών μηνών  στο Μοναστήρι του Σπηλαίου όσοι επέζησαν μεταφέρθηκαν στην Σαμαρίνα και στο Πρόσβορο.

Στις 23 Μαρτίου 1943 ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα Γρεβενά και η επαρχία απελευθερώθηκε από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.Οι Ιταλοί μαζί με 103 οικογένειες ρουμανιζόντων εγκατέλειψαν την πόλη και με την βοήθεια του Ρουμανικού Προξενείου μετακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.Οι Γερμανικές δυνάμεις των SS που βρισκόταν στην Κοζάνη δεν αντέδρασαν

Από 3 εως 13 Ιουλίου 1944 εκαθαριστική επιχείρηση ‘’Steinadler-Σταυραετός’’.Η έναρξη της επειχήρησης ήταν η 3 Ιουλίου και η αποχώρηση 13 Ιουλίου,το διάστημα αυτό συνοδεύτηκε με πυρπολήσεις χωρίων και εκτελέσεις αμάχων .Τα καταστροφικά αποτελέσματα  της επειχήρησης  σύμφωνα  με την έκθεση των γερμανκών στρατιωτικών αρχών είναι.(Απώλειες του εχθρου 455 νεκροί καταμετρημένοι εκτιμάται ότι σε αυτούς πρέπει να προστεθούν  και άλλοι 150-200.Τραυματίες (εκτίμηση)250-300.Αιχμάλωτοι :Συμμορίτες 976,Ιταλοί 341,Άγγλοι 7.κλπ

Στα μέσα του Οκτωβρίου 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τα Γρεβενά

επιμέλεια: Σάκης Πέτρου