Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κλινική Καρναβά: 56 χρόνια μετά

Σε μουσείο εκτίθενται τα χειρουργικά εργαλεία και μηχανήματα του Νικολάου Καρναβά

Σε αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών εκτίθενται τα χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα ακτινογραφιών, αποστειρωτικός κλίβανος, χειρουργικό κρεβάτι και διάφορα άλλα  μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούσε επί 40 χρόνια στην κλινική του ο  χειρουργός  γιατρός Καρναβάς Νικόλαος.

Με προτροπή και μέριμνα του Καρδιολόγου γιατρού Χρήστου Λιόλιου και με την αμέριστη συνδρομή της συζύγου του αείμνηστου γιατρού…

Νικολάου Καρναβά, Ελένης, οργανώθηκε το μουσείο. «θεωρώ  ότι η παρουσία του γιατρού Καρναβά την εποχή εκείνη και τα εκθέματα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του τόπου που δεν πρέπει να ξεχαστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος και σημειώνει «μεγάλη η ιατρική προσφορά του στους Γρεβενιώτες σε μια δύσκολη χρονική περίοδο με περιορισμένα ιατρικά μέσα , πολύ μακριά από τα  τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα και χωρίς τη βοήθεια άλλων ιατρικών ειδικοτήτων παρά μόνο με την υποστήριξη της συζύγου του Ελένης».

 

Η Γενική Χειρουργική Κλινική του Νιολάου Καρναβά στα Γρεβενά λειτούργησε από το  1956 έως και το 1993. Παράλληλα διετέλεσε και δ/ντης της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Γρεβενών.

Το 2004 και μετά από  προτροπή της συζύγου του παραχώρησε τον ισόγειο χώρο της κλινικής στον ιατρικό σύλλογο για να  στεγαστούν τα γραφεία.  Σ αυτόν το χώρο τώρα δημιουργήθηκαν δυο αίθουσες η μια φέρει την ονομασία «Αίθουσα Ιατρού Νικολάου Καρναβά» στην οποία γίνονται συνελεύσεις των συλλόγων, και η άλλη αίθουσα φέρει την ονομασία «Ελένης Καρναβά» η οποία λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα τα εργαλεία με τα οποία ο γιατρός χειρουργούσε τις δύσκολες εκείνες εποχές.

Την έκθεση μπορούν να επισκέπτονται όσοι επιθυμούν τις πρωινές ώρες.