Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Νέα προσθήκη για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών

Δείτε το VIDEO

 

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση έλαβε χώρα στην Παλαιοντολογική Έκθεση της Μηλιάς: Ένα εκμαγείο της κάτω γνάθου με τα νεογιλά δόντια ενός μωρού μαστόδοντα, Mammut borsoni, δόθηκε ως δωρεά στο μουσείο από τον Dick Mol, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου, το οποίο παραδόθηκε με …

λιτή τελετή στον κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο του Μουσείου.

 

Το πρωτότυπο της γνάθου βρέθηκε τον 19ο αιώνα στην Vialette, στην Auvergne της Γαλλίας και δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Η κάτω γνάθος με νεογιλά δόντια δείχνει ότι κάποτε ανήκε σε μωρό μαστόδοντα, το οποίο πέθανε σε ηλικία περίπου 3 ετών. Ο διάσημος γάλλος παλαιοντολόγος Cuvier έκανε ένα εκμαγείο για το μουσείο της πόλης Le Puy-en-Velay στην Auvergne Γαλλίας. Το πρωτότυπο δυστυχώς, χάθηκε.

 

Πέρυσι, όταν η ομάδα Μηλιάς της παλαιοντολογίας, με επικεφαλής την αναπλ. καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους, εντόπισε το ενδιαφέρον σαγόνι σε μια έκθεση στο Le Puy-en-Velay της Γαλλίας, η οποία αναπτύχθηκε από τον Dick Mol. Η ομάδα αμέσως κατάλαβε ότι ήταν ένα σημαντικό δείγμα για να γίνει μια καλύτερη κατανόηση του μαστόδοντα, γενικά, και ειδικότερα αυτού από την Μηλιά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί νεαροί μαστόδοντες στη Μηλιά. Ο Dick Mol, σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη Remie Bakker, παρήγαγαν εκμαγεία του σαγονιού και ένα πήρε τη θέση του στην  Παλαιοντολογική Έκθεση της Μηλιάς.

 

 

Η κάτω γνάθος του νεαρού μαστόδοντα είναι ένα μοναδικό δείγμα και παρέχει πολλές πληροφορίες για την οδοντοφυΐα του μαστόδοντα και το πώς αυτά τα ζώα αντικαθιστούν τα νεογιλά δόντια με αυτά της μόνιμης οδοντοστοιχίας. Το σαγόνι θα τεθεί στη διάθεση του κοινού στην Μηλιά δίπλα από το σαγόνι του μεγάλου αρσενικού μαστόδοντα. Παρέχει πολλές πληροφορίες οι οποίες θα μοιραστούν με τους επισκέπτες του μουσείου. Από την άλλη πλευρά θα είναι πολύ χρήσιμες για τους επιστήμονες του Μουσείου για συγκριτικές μελέτες. Το σαγόνι του  νεαρού μαστόδοντα είναι ένα θαυμάσιο και σημαντικό δείγμα για το μουσείο για μια καλύτερη γνώση του μαστόδοντα του Μπόρσον.

 

Η ανάδειξη και επιστημονική κάλυψη των ευρημάτων του Μουσείου γίνεται από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος γεωλογίας Ευαγγελία Τσουκαλά. Συμμετέχουν οι Ολλανδοί, Dick Mol (ειδικός στα προβοσκιδωτά – επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής ιστορίας του Ρότερνταμ και της Μηλιάς Γρεβενών), Wilrie van Logchem, Hans Wildschut. Επίσης, ο Ευάγγελος Βλάχος, MSc Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος, η Δήμητρα Λαμπρέτσα – ζωγράφος και ο Βασίλης Μακρίδης, σπηλαιολόγος.

ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης τονίζοντας παράλληλα ότι η αξία των ευρημάτων αυτών είναι ανεκτίμητη καθώς είναι δημιουργήματα της φύσης και όχι του ανθρώπου.

Για το Κέντρο Παλαιοντολογίας τόνισε: «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με θετικά μηνύματα. Η διαδικασία που θα  ακολουθηθεί θα είναι η ίδια   με αυτή του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα», ενώ όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα που υπήρχαν αυτά τα χρόνια έχουν ξεπερασθεί.

Μέχρι τέλος του έτους το παλιό Σχολείο θα είναι έτοιμο διαμορφωμένο  με τις κατάλληλες προδιαγραφές για σωστή έκθεση των ευρυμάτων. Έτσι θα μπορούμε να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες σε έναν αξιοπρεπή χώρο. Βέβαια στόχος μας ήταν και είναι το Κέντρο Παλαιοντολογίας, το οποίο θα πρέπει να το στηρίξουμε ώστε να είναι βιώσιμο και να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος τόνισε: «Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό που από καιρό σχεδιάζαμε. Να υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τα άλλα παλαιοντολογικά κέντρα για ανταλλαγή ευρυμάτων και εμπειριών. Στόχος μας είναι, με πρεσβευτή το δικό μας συνεργάτη τον κ. Dick Mol, να είμαστε το επίκεντρο των παλαιοντολογικών κέντρων».

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών κ. Ανδρέας Τόσκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών κ. Απόστολος Τσένης, ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Αθανάσιος Καραγιάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Βάιος Κόραβος

Δείτε ακόμα