Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Νεάντερταλ στην Πίνδο

Λίθινα ευρήματα από την περιοχή της Σαμαρίνας Γρεβενών, ηλικίας ώς και 50.000 ετών, δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι Νεάντερταλ αυτής της περιοχής των Βαλκανίων κινούνταν σε πολύ υψηλότερα περάσματα από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Νίκο Ευστρατίου, τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε υψόμετρο άνω των 1.700 μ., τη στιγμή …

που αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνιες (εντοπίζονται πάντα σε υψόμετρα κάτω από τα 1.500 μ.)

Οπως επισημαίνει ο Ν. Ευστρατίου, οι Νεάντερταλ της Ευρώπης καθώς απειλούνταν από τους πάγους κατέβαιναν νοτιότερα βρίσκοντας καλύτερο κλίμα στον ελλαδικό χώρο. Φαίνεται ότι προτιμούσαν τα μεγάλα υψόμετρα καθώς έβρισκαν άφθονο πυριτόλιθο για τα εργαλεία τους, αλλά και κυνήγι.

Στοιχεία για την παρουσία των Νεάντερταλ στη δυτική Μακεδονία θα παρουσιάσει ο Ν. Ευστρατίου στο 24ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, το οποίο θα γίνει από αύριο ώς τις 12 Μαρτίου, στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το ανασκαφικό, όμως, έργο του ΑΠΘ ήταν μειωμένο κατά 50% το περασμένο καλοκαίρι, το ίδιο και κάποιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, έπειτα από 23 χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλιο Ανδρέου, δεν έγιναν ανασκαφές από το ΑΠΘ στο Καραμπουρνάκι, στην Πέλλα, στο Αρχοντικό Πέλλας, στα Γρεβενά και στην Επανομή. «Και όπου έγιναν, ήταν σε πολύ μικρή κλίμακα», προσθέτει ο Στ. Ανδρέου. Οι ανασκαφές του ΑΠΘ χρηματοδοτούνται κυρίως από το ίδιο το πανεπιστήμιο, το οποίο όμως λαμβάνει κάθε χρόνο όλο και μικρότερη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας. Για το 2010 η χρηματοδότηση ήταν μειωμένη κατά 30%.

Εκτακτοι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Θα ζητήσουν την εξαίρεσή τους από το προεδρικό διάταγμα 164/2004, που τους απαγορεύει να ξαναεργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών εργασίας.

 

Σ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ-enet.gr