Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Αντέχοντας στο χρόνο: ο Ελληνισμός στα 3.500 χιλιάδες χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του» – Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου (VIDEO)

Ολόκληρη η ομιλία της Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου, από την εκδήλωση που διοργάνωσε Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Γρεβενών με τη συνδρομή του Δήμου Γρεβενών, με τίτλο «Αντέχοντας στο χρόνο: ο Ελληνισμός στα 3.500 χιλιάδες χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του».

ΤΜΗΜΑ Γ.Α.Κ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Γρεβενών πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 την εκδήλωση – ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, ιστορικού – καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Αντέχοντας στο χρόνο: ο Ελληνισμός στα 3.500 χιλιάδες χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του».
Η κυρία Ευθυμίου, που ανταποκρίθηκε άμεσα και με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση που της απευθύναμε, μίλησε στο γρεβενιώτικο κοινό, στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών για την μεγάλη ιστορία του Ελληνισμού. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, με ανθρώπους που την καλωσόρισαν με μεγάλη ζεστασιά και διψούσαν να την ακούσουν, ξεκίνησε την ομιλία της με την πρώτη καταγεγραμμένη μορφή της ελληνικής γλώσσας, τη Γραμμική Β’. Τόνισε με κάθε τρόπο και από κάθε πλευρά τη σπουδαιότητα και το μεγαλείο της γλώσσας μας, η οποία αποτελεί το κυριότερο στοιχείο που διατρέχει την ιστορία μας, μας δένει και μας προσδιορίζει σαν Έλληνες 3.500 χιλιάδες χρόνια τώρα. Αναφέρθηκε, με τον τόσο απλό αλλά βαθιά περιεκτικό της λόγο, σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας μας, όπως ο αποικισμός, η διασπορά, η ναυτοσύνη, οι μεγάλες στιγμές μας στο εμπόριο και στα γράμματα φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Σχολίασε με έμφαση τόσο τα επιτεύγματά μας, όσο και τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να οπισθοδρομούμε. Ο λόγος της, στις τρεις περίπου ώρες της ομιλίας της, μετρημένος αλλά και χειμαρρώδης, μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι αλλά και να προβληματιστούμε για τα κακώς κείμενα που στοιχειώνουν τον Ελληνισμό.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις εκ από καρδιάς ευχαριστίες μας στην κυρία Μαρία Ευθυμίου, για την τιμή που μας έκανε να παρευρεθεί στην πόλη των Γρεβενών και να μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας, όπως το κάνει απλόχερα εδώ και πολλά χρόνια.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Προϊσταμένη του Τμήματος, Μάρθα Ματσαρίδου, όπου τονίστηκε η καθοριστική σχέση της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους με την ιστορία. Χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι την ομιλία παρακολούθησε μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας της πόλης.
Η πολύτιμη προσπάθεια των υπαλλήλων της υπηρεσίας, Μήττα Αγλαϊα και Ριζάκη Βασιλική, ήταν για ακόμη μία φορά καθοριστική στην πετυχημένη οργάνωση και έκβαση της εκδήλωσης, με κορυφαίο σημείο την ζωντανή μετάδοση της ομιλίας.
Τέλος, πρέπει να δηλώσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμο Γρεβενών, ιδιαίτερα στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ιφιγένεια Στεργιούλα, για την παραχώρηση της αίθουσας του Κέντρου Πολιτισμού και τη συνδρομή του στην οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς επίσης και το ΚΤΕΛ Γρεβενών για την προσφορά του στη μετακίνηση της κ. Ευθυμίου.
{YouTube}LSnXNrr6MP4{/YouTube}

Δείτε ακόμα