Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΧΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Του δασκάλου Ηλία Γάγαλη

Μέγιστη η συμβολή της Μάχης του Τσουρχλίου (Αγίου Γεωργίου Γρεβενών) στις 17 Οκτωβρίου 1912. Συγκρούστηκαν σ’ αυτή τα εθελοντικά σώματα Κρητών και οι μεγάλες δυνάμεις του Bekir Fikri που είχε ταμπουρωθεί για την ύστατη άμυνα στη γενέτειρά του το Τσούρχλι.
Η μάχη αυτή πρέπει να τιμάται από όλους τους Γρεβενιώτες και όχι μόνο κάθε χρόνο και να προσκαλούνται Κρήτες απόγονοι των πολεμιστών που μας ελευθέρωσαν για να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα με τον αδερφοποιημένο Δήμο Κισσάμου Χανίων απ’ όπου προέρχονται και οι περισσότεροι Κρήτες εθελοντές.
Ονόματα των απελευθερωτών μας θα πρέπει να κοσμούν τις οδούς των πόλεων και των χωριών μας ,αν θέλουμε να αποδώσουμε ελάχιστη τιμή σ’ αυτούς που έπεσαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

 

φωτο Γεώργιος Κατεχάκης

1912 katexakis

φωτο Αλέξανδρος Ρώμας
romas

Καθοριστική η συμβολή και των εθελοντικών σωμάτων των Γαριβαλδινών στην απελευθέρωση της περιοχής των Γρεβενών,με επικεφαλή τον κόμη Αλέξανδρο Ρώμα από τη Ζάκυνθο ,που ήρθαν να στηρίξουν τον ελληνικό στρατό λίγο μετά την ατυχή έκβαση της μάχης που έγινε με την 5η Μεραρχία στο Αμύνταιο και στη Βεύη Φλώρινας.
Οι Γαριβαλδινοί έλαβαν μέρος όπως ανέφερα σε άλλο μου άρθρο https://greveniotis.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1/item/1504-oi-garivaldinoi-kai-i-drasi-tous-stin-apeleftherosi-tis-dytikis-makedonias στη μάχη του Σειρηνίου καθώς και στην απέλευθέρωση του Κρυφτσίου (Κιβωτού) και Κοκκινιάς Γρεβενών. Τιμή και δόξα στους Κρήτες εθελοντές και στους Γαριβαλδινούς εκτός από τον ελληνικό Στρατό που μας απελευθέρωσαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1912.

Παρακολουθήστε το video που ακολουθεί και έχει διάρκεια 5 λεπτών. Εμπεριέχονται γραβούρες από μάχες που συνέβαλαν στην απελευθέρωσή μας. Στο video θα δούμε φωτογραφίες των ηρώων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μάχη του Τσουρχλίου και στην απελευθέρωση των Γρεβενών το 1912 και τις προτάσεις που θέτουμε για να τιμήσουμε όπως τους πρέπει τους πρωταγωνιστές της Λευτεριάς μας που απολαμβάνουμε σήμερα.

Άγιος Γεώργιος –  Οκτώβριος 2021