Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

1894 – Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ & ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑ

Ο Καπεταν Λούκας Κόκκινος γεννήθηκε το 1878 στο χωριό «Ραντοσίνιστα» Μέγαρο του Νομού Γρεβενών. Την ώρα που ο Λούκας γεννιόταν, ο πατέρας του ο οπλαρχηγός Γεώργιος (Γούλας) Κόκκινος, πολεμούσε κατά των Τούρκων στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877 – 1878) στη Θράκη…..

Η Εθνική δράση του Θρυλικού Καπεταν Λούκα ξεκίνησε το 1894 σε ηλικία 16 ετών.
Μια των ημερών εκείνων, ο Λούκας παρέα με τους φίλους του, περίπου δέκα καλά οπλισμένα παλληκάρια, εντελώς τυχαία ανέβαινε στο χωριό του από την Νοτιανατολική πλευρά της «Ραντοσίνιστας» ( Μέγαρο).
Εκείνη την στιγμή μια ομάδα Τούρκων τζανταρμάδων, (χωροφύλακες) κατηφόριζε από τα σπίτια των Τσικουραίων, με κλεμμένα ζώα, είδη διατροφής και ότι άλλο βρήκαν, που άρπαξαν από τους κατοίκους του χωριού.
Σε μικρή απόσταση οι δυο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες. Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν από την απροσδόκητη συνάντηση. Ο Λούκας δεν έχασε χρόνο και η μάχη άρχισε. Οδομαχίες από μετερίζι σε μετερίζι, από πόρτα σε πόρτα, από παράθυρο σε παράθυρο…
Τα πυρά των παλληκαριών του σε λίγο χρόνο εξόντωσαν τους Τούρκους. Μόνο ένας κατάφερε να ξεφύγει και έτρεξε να σωθεί. Έτρεξε ξωπίσω του και ο Λούκας που φημιζόταν για το γρήγορο τρέξιμο του. Τον έφτασε λίγο πιο κάτω στο εικονοστάσι του Αγίου Μηνά και τον αποκεφάλισε.
Το εικονοστάσι του Αγίου Μηνά υπάρχει και σήμερα τυλιγμένο από αιωνόβιες βελανιδιές. Δίπλα του οι κάτοικοι του χωριού έκτισαν ένα καινούριο, χωρίς να πειράξουν το παλιό. Στέκει εκεί για να θυμίζει σε όλους την μάχη που έδωσε με τους Τούρκους ο Καπετάν Λούκας.
Η συμπλοκή αυτή ήταν και η πρώτη νίκη του Καπετάν Λούκα. Για την νίκη αυτή , λίγο πιο κάτω από το εικονοστάσι του Αγίου Μηνά, με δικά του χρήματα έκτισε μια εκκλησία.
Επειδή όμως θεώρησε πως τον φώτισε Άγιο πνεύμα να εισέλθει στο χωριό του την δεδομένη στιγμή που οι Τούρκοι τζανταρμάδες έφευγαν με τα κλεμμένα, αφιέρωσε την εκκλησία στο Άγιο Πνεύμα.
Η Εκκλησία υπάρχει και σήμερα ανακαινισμένη. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας οι κάτοικοι του χωριού προς τιμήν του Καπετάν Λούκα έστησαν την προτομή του.
Μετά από το παραπάνω γεγονός, οι Τούρκοι τον επικήρυξαν και τα αποσπάσματα τον καταδίωκαν…..
Το 1898 σε ηλικία 20 ετών οργάνωσε επίσημα την πρώτη αντάρτικη ομάδα του από 10 -15 παλληκάρια από το χωριό του και τις γύρω περιοχές και έγινε καπετάνιος τους…….

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. ΒΙΒΛΙΟ: ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ Ο ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ (του Αλέξανδρου Κ. Αδαμίδη – 1986).
2. Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
( ΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΜΙΛΙΑ του δικηγόρου Σωκράτη Γκούμα 18 Ιουλίου 1992 )

Φωτο απο το εικονοστάσι του Αγίου Μηνά και την  Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στο Μέγαρο Γρεβενών.

 

Γαλάτεια Ν. Βασιλοπούλου
Το γένος Αθανασίου Κ. Γκούμα.

Δείτε ακόμα