Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΜΟΛΙΚΑΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το Henschel 126 των Παπαμιχαήλ -Γεμενετζή ανασύρεται στην μνήμη
Τα υπολείμματα ενός αεροπλάνου στον Σμόλικα μας θυμίζουν τον ηρωισμό του 1940

Το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου 2018 στην Ευαγγελίστρια Γρεβενών έγινε μια μικρή σύναξη. Μια παρέα φίλων (η τετράδα: Σταύρος Ξενίδης, Αντώνης Παπαβασιλείου, Αντώνης Σβολιαντόπουλος, Δημήτρης Τσακστάρας) τελούν, με τον ιερέα π. Χρήστο Κούρτη, ένα τρισάγιο στην μνήμη των:Υποσμηναγού ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΛΑΖΑΡΟΥ του Ιωάννη (γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη) και Επισμηνία ΓΕΜΕΝΕΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του Δημητρίου (γεννήθηκε το 1919 στη Θεσσαλονίκη).Και οι δύο εξαφανίστηκαν στις 30 Οκτωβρίου 1940 επιβαίνοντας σε αεροπλάνο Henschel126 του 3/1 Ανεξάρτητου Σμήνους Παρατηρήσεως κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως, στην περιοχή Σμόλικα (τομέας ΤΣΔΜ Πίνδου) μετά από αερομαχία με ιταλικά καταδιωκτικά.

Από την άνοιξη του 2018 στην παρέα είχε αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για “θρυλούμενα” απομεινάρια πολεμικού αεροπλάνου”κοντά” στην Σαμαρίνα Γρεβενών. Υπήρχαν διηγήσεις, φήμες για φωτογραφίες, συγκεχυμένες πληροφορίες για την τοποθεσία. Το “αεροπλάνο” περισσότερο καλύπτεται από την αδιαφορία. Κάποια “παλιοσίδερα” στο πουθενά του βουνού.

Ο “πυρετός” της αναζήτησης οδηγεί σε λεπτομερή έρευνα και μελέτη. Συνεχείς συζητήσεις, παθιασμένες αναλύσεις, η τετράδα κουβεντιάζει στοιχεία, πληροφορίες, υποθέσεις. Πιστεύουν, ακολουθώντας με συνέπεια τα ίχνη της έρευνας, πως πρόκειται για το Henschel 126 των Παπαμιχαήλ -Γεμενετζή. Μια επιτόπια απαιτητική έρευνα τον Οκτώβριο του 2018, πολύτιμη γνωριμία με το τραχύ τοπίο, δεν φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο υπογράφων προσπαθεί να “κτίσει” λεπτομερή φάκελο της υπόθεσης από τα ελληνικά αρχεία, ιταλικές πηγές, συνεντεύξεις, ένα ατιθάσευτο φωτογραφικό υλικό. Τέλη Οκτωβρίου του 2018 συγκεκριμένα στοιχεία δίνουν περισσότερες ελπίδες. Ο χειμώνας,βέβαια, παγώνει προσδοκίες και αναζητήσεις.

Και έρχεται η κατάλληλη ώρα. Τη Δευτέρα 19.8.2019 μια άλλη αποστολή παίρνει τον δρόμο της ανάβασης και εντοπίζειτο αεροπλάνο. Συγκεκριμένα στοιχεία οδηγούν σε ταυτοποίηση και σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το Henschel 126 των Παπαμιχαήλ -Γεμενετζή σε μια χαράδρα του Σμόλικα απαιτεί πια το μερίδιο του στη μνήμη.Για σχεδόν ογδόντα χρόνια, θεωρούνται αγνοούμενοι από όλους. Χαρτογράφησαν τις πρώτες θυσίες στο έπος του 40. Δυο παιδιά, ούτε καν 25 χρονών, ένα παγωμένο πρωινό του 1940, άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία της πατρίδας.

Αντώνης Ν. Παπαβασιλείου

Εφημερίδα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας, 23-8-2019