Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Γρεβενά, στον Ρου της Προϊστορίας Κείμενο-Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

Η πέτρα επιζεί,
την τιμούν η σκληρότητα του αγέρα
και τα μακρόσυρτα λιβάδια της όρασής σου.

Μαρκ Στραντ
 
lia mageira proistoria3
 
Εκατομμύρια χρόνια πριν, τα Γρεβενά ήταν βυθός θάλασσας. Μια τεράστια λεκάνη δημιουργήθηκε ανάμεσα στο όρος Βούρινο και στην Πίνδο, που βάθαινε λόγω των τεκτονικών δυνάμεων. Έπειτα ήρθε η Εποχή των Παγετώνων να σχηματίσει τα κροκαλογενή πετρώματα που υπάρχουν και σήμερα στις κοίτες των γρεβενιώτικων ποταμών. Ο τόπος φύλαξε ευλαβικά στα σωθικά του την προϊστορία του. Στις όχθες των ποταμών, στα λιβάδια, στις πλαγιές των βουνών, μέσα από τη γη ξεπροβάλουν απολιθώματα.
lia mageira proistoria4
 
Απολιθωμένοι κορμοί από σεκόγιες και φοινικόδεντρα, σπονδυλωτά όπως μαστόδοντα και ελέφαντες, ζωικοί και φυτικοί οργανισμοί της θάλασσας, βρέθηκαν αναλλοίωτοι μέσα στα παχιά στρώματα της μολάσας, του ιζήματος που προήλθε από τη διάβρωση των μεγάλων βουνών.
Λίγο έξω από τα Γρεβενά, σταματάμε στο πέτρινο γεφύρι του Σπανού, το μεγαλύτερο του νομού.
 
lia mageira proistoria5
 
Όντας καλοκαίρι, μπορούμε να φανταστούμε την ορμητικότητα του ποταμού το χειμώνα. Το νερό παρασύρει τις κροκάλες οι οποίες σχηματίζουν δίνες διατρύοντας τα πετρώματα του βυθού. Οι τρύπες που σχηματίζονται είναι κατά την παράδοση «πατήματα δράκων». Αφουγκράζομαι τα βαριά τους πόδια να σέρνονται, ψάχνω στις φυλλωμένες όχθες για απολιθώματα από φτέρες, σκάβω με τα δάκτυλά μου το χώμα να βρω απολιθωμένα ασπόνδυλα.
Εδώ, στα Γρεβενά της Προϊστορίας.
 
lia mageira proistoria6
 
lia mageira proistoria7
 

lia mageira* Η Λία Μάγειρα είναι ταξιδιωτική φωτογράφος με καταγωγή από τις Κυδωνιές Γρεβενών.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο ΤΕΙ Αθήνας.
Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις Φωτογραφίας και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά: Καθημερινή-Ταξίδια, Εφημερίδα Ανατολή, DRIFT Travel Magazine, Edge of Humanity Magazine, National Geographic Your Shot, Frsthand HORIZONS Magazine, καθώς και σε πολλές τοπικές ηλεκτρονικές εκδόσεις.

 

https://liamageiraphotostories.smugmug.com/