Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Στις Τεχνητές Λίμνες Κατάκαλης και Αιμιλιανού – Κείμενο-Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

Και το δέντρο μονάχο του
χωρίς κοπάδι
για να το κάνεις φίλο σου
και να γνωρίζεις τ’ ακριβό του τ’ όνομα
και πλατύς επάνου ο ουρανός
για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη
Αυτός, ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!
 
Οδυσσέας Ελύτης
 
lia mageira katakali1
 
Τριγυρισμένη από λυγαριές, η μικρή πανέμορφη λίμνη της Κατάκαλης, αποτελεί έργο του ανθρώπου που όχι μόνο δεν κατέστρεψε, αντίθετα δημιούργησε ένα πολύχρωμο υδάτινο οικοσύστημα. Πρόκειται για μία από τις πολλές τεχνητές λίμνες που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της κατασκευής αρδευτικών και υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε όλη τη λεκάνη απορροής του Αλιάκμονα.
 
lia mageira katakali2
 
Τα κλαριά των δέντρων υψώνονται μέσα από το νερό σαν ικεσία στον ουρανό. Ο μόνος ήχος είναι του φύλλου που πέφτει ρυτιδώνοντας την επιφάνεια του νερού. Οι δροσοσταλίδες συρρικνώνονται μέσα στη ντάλα του καλοκαιριού και τα τζιτζίκια στήνουν τη συναυλία τους.
 
lia mageira katakali3
 
lia mageira katakali4
 
lia mageira katakali5
 
-Οι λίμνες… Πρόσεξες ποτέ τις λίμνες; Δεν είναι σαν τις θάλασσες.
Οι θάλασσες μιλούν… Τραγουδούν.
Οι λίμνες ονειρεύονται !

Αλκυόνη Παπαδάκη
 
Αφήνοντας την πανέμορφη λίμνη Κατάκαλης ή Καραβίδα, κατευθυνόμαστε προς την  λίμνη Αιμιλιανού, κοντά στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι.

lia mageira aimilianou1
 
Ένα δάσος με βελανιδιές και κέδρους περιβάλλει την τεχνητή λίμνη. Οι ξεροί κορμοί μέσα στο νερό, ομορφαίνουν το τοπίο και αποτελούν στάση για τα αποδημητικά πουλιά. Στις όχθες της φύονται αγριολούλουδα και μανιτάρια.
Αρκούδες, αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες, και λίγα ζαρκάδια ξεδιψούν στις όχθες της. Η λίμνη βρίθει από ζωή, έχοντας μεγαλύτερο ψάρι στα νερά της το γριβάδι. 
Την Άνοιξη πολλά ψάρια είτε για να γεννήσουν είτε για να φύγουν από τη λίμνη μπαίνουν στο κανάλι της υπερχείλισης και ταξιδεύουν, πλουτίζοντας έτσι χείμαρρους και παραποτάμους του Βενέτικου.
 
lia mageira aimilianou2 
lia mageira aimilianou3
 
lia mageira aimilianou4
 
 
ΠΗΓΕΣ
pamegrevena.gr
grevena.wordpress.com