Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

1943, 7 Σεπτεμβρίου : Οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ στα ΓΡΕΒΕΝΑ – Οι Ιταλοί συνθηκολογούν.

γράφει ο Αλέξανδρος Τζιόλας

Μετά τον τερματισμό των γερμανικών εκκαθαρίσεων του Αυγούστου 1943 που πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς τα στρατεύματά-τους δεν αποσύρθηκαν αλλά συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης των Γερμανών, αν και η περιοχή ελέγχονταν από τους Ιταλούς με την ιταλική Μεραρχία «Πινερόλο» που έδρευε στη Λάρισα και αριθμούσε ~15.000 άνδρες. Την 1η Σεπτεμβρίου 1943 και εν μέσω φημών ότι η Ιταλία συνθηκολογεί οι Γερμανοί με την Ομάδα Μάχης Εμπερλαιν μπήκαν στον άξονα Ελασσόνα-Δεσκάτη όπου χωρίς αντίσταση από αντάρτες έφτασαν στη Δεσκάτη κάνοντας διάφορες καταστροφές και πυρπολήσεις.
Οι Ιταλοί δεν δέχτηκαν, μετά από προφάσεις να συμμετάσχουν στις σχεδιασμένες επιχειρήσεις ενώ οι Γερμανοί συνέχισαν μόνοι τους αποφασισμένοι, αφού είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να κάνουν οι «σύμμαχοι» Ιταλοί!
Στις 4 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι προετοιμασίες για την «επιχείρηση Γρεβενά». Η ομάδα μάχης Εμπερλάιν συγκεντρώθηκε στην Αιανή Κοζάνης και το 2ο σύνταγμα «Βραδεμβούργου» μετακινήθηκα στον άξονα Σιάτιστα-Νεάπολη. Η ‘‘Ομάδα Στρατού Ε’’ με επικεφαλής τον στρατηγό Χέρμαν Φερτς, που συντόνιζε από τη Θεσσαλονίκη, θεωρούσε την επιχείρηση κρίσιμη καθώς αυτή θα άνοιγε τον δρόμο ‘‘Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Μέτσοβο’’ για τον ανεφοδιασμό της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών.
Στις 5:00 το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου το 2ο Σύνταγμα «Βραδεμβούργου» εκδήλωσε συντονισμένη επίθεση.
Το 2ο Σύνταγμα «Βραδεμβούργου» συνεπικουρούμενο από νότια από την Ομάδα του Εμπερλάιν μπήκαν την πόλη των Γρεβενών χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση των ανταρτών που αποχώρησαν.
Τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν αμάχους που συνάντησαν στην πορεία τους.
Στο Καλαμίτσι οι άντρες του Εμπερλαιν σκότωσαν ένα αντρόγυνο. Στο Μεγάλο Σειρήνι τρία άτομα σκοτώθηκαν από πυρά, και αυτά είναι μόνο τα ελάχιστα από αυτά που έχουν καταγραφεί.
Την επομένη της κατάληψης των Γρεβενών συνέχισαν την εκκαθάριση περιοχών γύρω από την πόλη κινούμενα προς το χωριό Κυδωνιές.
Οκτώ χωριά καταστράφηκαν στην πορεία τους.
Στο Σύδενδρο όπου η Γερμανοί βρήκαν σθεναρή αντίσταση, μετά από πολύωρη μάχη κατέλαβαν το χωριό που ισοπεδώθηκε με τη χρήση βαρέων όπλων.
Και ενώ η επιχείρηση βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη την 8η Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί μαθαίνουν επισήμως ότι οι Ιταλοί “σύμμαχοί-τους” έχουν συνθηκολογήσει και ότι πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο «Άξονας» που ήδη είχε εκπονηθεί για τον αφοπλισμό των ιταλικών στρατευμάτων σε όλη την επικράτεια.
Η εκκαθάριση του άξονα προς Ιωάννινα συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο με την επιχείρηση «Πάνθηρας» που έληξε την 25η Οκτωβρίου με πλήρη κατοχή της περιοχής από τους γερμανούς.
(φωτ. Ο ταγματάρχης Εμπερλάιν της Βέρμαχτ, που είχε ήδη βεβαρυμένο παρελθόν [κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου] στη Γαλλία από τον Α΄Π.Π.!).