Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Απόστολου Παπαδημητρίου: «Ευαγγελίστρια: Η ιστορία του ναού μας»

Ένα νέο βιβλίο του Απόστολου Παπαδημητρίου έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία για την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

evaggelistria papadimitriou

Το βιβλίο έχει τίτλο: «Ευαγγελίστρια: Η ιστορία του ναού μας» και είναι έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών.

            Ο συγγραφέας, μέσα από τις 156 σελίδες του βιβλίου, καταφέρνει να παρουσιάσει την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής των Γρεβενών ξεκινώντας από τους Βυζαντινούς χρόνους και μέσα από τις διάφορες φάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φθάνει μέχρι και τον εικοστό αιώνα.

            Παράλληλα, και με κύριο στόχο την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας, αναδεικνύονται σημαντικά γεγονότα και άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της θρησκευτική ζωής του τόπου μας.

            Οι μαρτυρίες και η τεκμηρίωση των διαφόρων στοιχείων που δομούν την όλη ιστορία είναι αξιόλογες και φανερώνουν την επιμελημένη εργασία του συγγραφέα.

            Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές για τις σημαντικές μορφές των διαφόρων Μητροπολιτών και άλλων ιερωμένων που πέρασαν από τον τόπο τούτο.

            Ο αναγνώστης του βιβλίου αυτού θα απολαύσει και τις φωτογραφικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στις σελίδες του και οι οποίες ως «στιγμιότυπα» γεγονότων και δρώμενων στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

            Το βιβλίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ καθώς επίσης την έκδοση αυτή χαιρετίζει ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ζώγκας.

Στο χαιρετισμού αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι ο Αρχιμανδίτης Σεραφείμ Ζώγκας, εκτός των άλλων, αναφέρει μια ενδιαφέρουσα παράγραφο από μια επιστολή την οποία απηύθυνε ο Πλούταρχος προς ένα μαθητή του Επίκουρου με τίτλο: «Προς Κωλώτην υπέρ των άλλων φιλοσόφων».

Στην επιστολή αυτή ο Πλούταρχος επικρίνει την Επικούρεια φιλοσοφία η οποία την εποχή εκείνη χλεύαζε και περιγελούσε τους προηγούμενους ιδεαλιστές φιλοσόφους της Αθήνας.

Έτσι στο χαιρετισμό αυτό διαβάζουμε:            

«Εὕρεις δ’ ἄν ἐπιών πόλεις ἀτειχίστους, ἀγραμμάτους, ἀβασιλεύτους, ἀοίκους, ἀχρημάτους, νομίσματος μή δεομένας, ἀπείρους θεάτρων καί γυμνασίων ἀνιέρου δέ πόλεως καί ἀθέου, μή χρωμένης εὐχαῖς, μήδ’ ὅρκοις, μηδέ μαντείαις, μηδέ θυσίαις ἐπ’αγαθοῖς, μηδ’ ἀποτροπαῖς κακῶν, οὐδείς ἔστιν γεγονώς θεατής οὔδ’ ἔσται»

Δηλαδή:

«Μπορείς να επισκεφτείς και να βρεις πόλεις χωρίς τείχη, χωρίς παιδεία, χωρίς διοίκηση, χωρίς σπίτια, χωρίς χρήματα, που δε χρειάζονται νόμισμα, που δεν γνωρίζουν θέατρα και γυμναστήρια, πόλη όμως χωρίς ιερά και χωρίς Θεό (που δεν κάνει προσευχές, μήτε όρκους, μήτε μαντείες, μήτε θυσίες για καλό, μήτε για αποτροπή των συμφορών) κανείς δεν είδε, ούτε θα δει.»

Για το ναό λοιπόν της Ευαγγελίστριας Γρεβενών, ο οποίος αποτελεί το κέντρο και τη μεγάλη δεξαμενή της θρησκευτικής και πνευματικής ζωής και ανάτασης του τόπου μας, μιλάει μέσα από το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου.

Καλό Διάβασμα!

 

ΥΓ. Ευχαριστώ τον Απόστολο για την προσωπική αφιέρωση προς εμένα του πονήματος αυτού.

 

Κώστας Δόρτσιος

Ιούνιος 2020