Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Μια βόλτα στον Πόρο.. (video)

Mε εικόνες και άρωμα αναμνήσεων. Στον τόπο σου ότι απόμεινε να μη το λησμονήσεις.

Σε απόσταση 10χμ από την πόλη των Γρεβενών θα βρούμε το χωριό Πόρος ή Γκουστόμ στα παλιά και σε υψόμετρο 620μ που αποτελεί την πύλη των Βεντζίων.
Οι χριστιανικές οικογένειες σύμφωνα με την απογραφή του 1859 ήταν 17.. και ο εκλογικός κατάλογος που συντάχθηκε το 1914 οι άρρενες ψηφοφόροι ήταν 20.. Το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του χωριού το δείχνει το σύνολο των εκκλησιών .. πολιούχου Ταξιαρχών, Αγ. Τριάδος, Αγ. Αθανάσιος, Αγ.Νικόλας , Αγ.Χριστόφορος.. προφήτης Ηλίας.. το σχολείο έγινε το 1931..
Είναι ένα γραφικό χωριό μέσα στο πράσινο και στα δέντρα με φανταστική θεα και πολυ καλό κλίμα. Πολλα αμπέλια, πολλά οπωροφόρα δένδρα, πολλά πηγάδια, πλούσια βλάστηση.
Δημοφιλές μέρος η Αμδύστρα ή Αμπδίστρα, σε απόσταση δύο χμ από το χωριό.. ανάμεσα στα ηφαιστειογενή βράχια τρέχουν τα νερά του Αλιάκμονα ποταμού και σχηματίζουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.
Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολα χρόνια που τα χωριά μας και γενικά η χώρα μας που όχι απλά γηρασκουν, αλλά αργοπεθαίνουν. Φυγή νέων, μεταναστευση στο εξωτερικό.. φέρνουν μαθηματικά την ερημοποίηση. Χωριά ξεχασμένα, πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά. Εκεί που κάποτε ήταν ορθάνοιχτα και η αγάπη έβρισκε χώρο στις καρδιές των ανθρώπων. Άνθρωποι δοτικοί, φτωχικες γειτονιές, όμως γεμάτες όνειρα. ΝΟΣΤΑΛΓΏ.. ΕΛΠΙΖΩ.. ΕΥΧΟΜΑΙ κάτι να αλλάξει..
Χωριανέ όπου και αν βρίσκεσαι..όσο ψηλά και αν έχεις φτάσει καλό είναι να μη ξεχνάς τον τόπο που γεννήθηκες και μεγάλωσες. Εδώ ήταν.. είναι τα πατρικά μας σπίτια πους συνδέουν με ένα σωρό αναμνήσεις, μυρωδιές, εικόνες, πρόσωπα..πρόσωπα που έφυγαν και δεν θα ξαναδούμε..

Ηλίας Ζολώτας