Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΟΤΑΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΗΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 Η Οσιομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, Αγία Παρασκευή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και η μνήμη της εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Ο Θεόδωρος Σαράντης στο δημοσίευμά του τα ‘’Γρεβενά συμβολή στην τοπική ιστορία’’’ στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών μας πληροφορεί ότι

Στο “Ντουρούτ” στο κέντρο της σημερινής πόλης και αμέσως ανατολικά από την μεγάλη πλατεία εκεί που σήμερα γίνεται η μεγάλη εβδομαδιαία λαική αγορά, κατά την ζωντανή παράδοση υπήρχε η κεντρική εκκλησία των Γρεβενών στην μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Αυτήν την εκκλησία οι τούρκοι, όταν κυρίευσαν τον τόπο στις αρχές του ΙΕ’ αιώνα την μετέτρεψαν σε τζαμί. Στο νοτιοδυτικό, μέρος αυτής με κατεύθυνση της Μέκκας, έκτισαν τον μιναρέ και στο αντίθετο μέρος προς την σημερινή αγορά έκτισαν το ‘’κιόσκι’’ με την βρύση του καθαρμού. Πιο πέρα κτίστηκε το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο που πολύ αργότερα κατά τον ΙΘ’ αιώνα εξελίχθηκε σε σύγχρονο τούρκικο σχολείο που διατηρήθηκε μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών.(Πιθανό σημείο εκεί που σήμερα βρίσκεται η ταβέρνα Αυλαίς).

Η σημερινή εκκλησία θεμελιώθηκε την 26η Ιουλίου του 1967

 

επιμελεια Σάκης Πέτρου 

agia paraskevi17b