Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Χαιρετισμός του Ανδρέα Τσιάτα, μαχητή στή μάχη τού Σνιχόβου

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες.

Χαιρετίζω την εβδομηκοστή επέτειο της μάχης Σνιχόβου που έγινε στις 8 Φλεβάρη 1943.

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τη μέρα εκείνη που σʼ αυτόν τον τόπο δόθηκε η πρώτη μάχη στην περιοχή μας, η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα.

Τη μάχη αυτή έδωσε η πρώτη ανταρτοομάδα της περιοχής Γρεβενών Αστραπή με τη συμμετοχή ενόπλων ομάδων (Δεκαρχιών) των γύρω χωριών:

Σνιχόβου, Αιμιλιανού, Μελισσιού, Άνοιξης και Ελαφιού ενάντια σε ιταλικό λόχο του τάγματος Γρεβενών, δυνάμεως εκατόν εβδομήντα στρατιωτών. Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης διάλυση του λόχου αφήνοντας στο πεδίο της μάχης τον Διοικητή, δέκα νεκρούς στρατιώτες, εφτά πνιγμένους στον Βενέτικο ποταμό και δεκαέξι τραυματίες. Οι δικές μας απώλειες ήταν: ένας αντάρτης νεκρός, ο Φίλιππος Κοσκερίδης από το χωριό Ελάφι και ένας τραυματίας από το χωριό Κυπαρίσσι,ο Δημήτριος Γκαρανάτσιος.

Αγαπητοί μου φίλοι, η μάχη Σνιχόβου ξεσήκωσε το λαό της περιοχής μας, ανύψωσε το ηθικό του και του έδωσε το έναυσμα να ξεσηκωθεί και να πολεμήσει ενάντια στον τύραννο κατακτητή. Μέσα σε ένα μήνα δημιούργησε τις δικές του ανταρτοομάδες: στο Βόιο την ομάδα του Αριστοτέλη Χουτούρα (Αρριανού), στην Καστοριά την ομάδα του Γιώργου Γιαννούλη και του Γιάννη Πατσιούρα, στα Χάσια την ομάδα του Δημήτρη Ζυγούρα (Παλαιολόγου), στη Σιάτιστα την ομάδα του Θωμά Βενετσιανόπουλου και του Αλέκου Ρόσιου (Υψηλάντη), στην Κοζάνη την ομάδα του Αλέκου Σακαλή (Πετρόμπεη).

Έτσι λοιπόν όλες οι περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας καλύφτηκαν με ανταρτοομάδες οι οποίες μέχρι τις 6 Μαρτίου δώσανε μάχες κατά του εχθρού με λαμπρά αποτελέσματα, όπως η μάχη της Βίγλας με πολλές απώλειες ενός ιταλικού λόχου και τέλος η ιστορική και ένδοξη μάχη του του Φαρδύκαμπου με την αιχμαλωσία του ιταλικού τάγματος Γρεβενών με όλο τον οπλισμό του. Και όλα αυτά έγιναν με τη συμμετοχή του λαού της Δυτ. Μακεδονίας.

Ζήτω η μάχη Σνιχόβου

Ζήτω ο λαός της περιοχής Γρεβενών

Ζήτω το ηρωικό Σνίχοβο

 

Ανδρέας Τσιάτας, μαχητής στη μάχη Σνιχόβου

Θεσσαλονίκη, 8-2-2013